Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest Pn maja 27, 2019 11:17 am

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 20, 2008 12:16 am 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
Mysle, ze Twoj opis przyda sie napewno wielu osobom, które nie mają z tym stycznosci i czesto na PMR za 99zl mowią CB ;)
ps. ratownik PZM (drogowy, zabezpieczamy takze rożne imprezy masowe i zawody np na Torze Poznań) + przeróżne dodatkowe szkolenia (ze Strażą,Policją, w górach itp)

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 15, 2008 8:01 pm 
Nowy

Dołączył(a): N lut 10, 2008 2:30 pm
Posty: 3
Lokalizacja: Knurów
Witam wszystkich użytkowników, mam zamiar kupić krótkofalówki Topcom 9100 i mam pytanie czy ktoś korzystał z nich w beskidach i Słowackich Tatrach oraz w trasie pomiędzy dwoma samochodami


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 15, 2008 10:50 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
mówiąc najprościej - znaczenie ma ukształtowanie terenu w jakim się znajdują PMRki. W tym przypadku nie ma czegos takiego jak zasięg sygnału w rozumieniu takim jak w przypadku telefonów komórkowych, tak więc śmiało można z nich korzystać zarówno w Beskidach, jak i Tatrach Polskich, czy Słowackich. Muszą się poprostu "widzieć" oba radia. Kilka przykładów "odległości" (używam m.in. topcom'a 9100) znajdziesz powyżej w jednym z moich postów.
Jesli chodzi o łączność miedzy samochodami - można z nich korzystać, ale należy pamiętać, że będąc w samochodzie zasięg pomiędzy PMRkami spada znacznie. Myslę, że Daniels wytłumaczy to precyzyjniej, ale uogólniając można powiedziec, ze samochód robi za taką "puszke, która tłumi fale"... Nie mniej jednak, jesli dwa samochody jadą "razem", to na trasie w odległości powiedzmy 200-500m można się porozumieć (sprawdzone wielokrotnie) - oczywiście tu także ma znaczenie ukształtowanie terenu (wzniesienia, lasy, miasto). Jesli potrafisz - mozesz kupic jakies tansze radio (chocby z allegro) i na potrzeby samochodu je odrobine przerobic, podłączając do dodatkowej zewnętrznej anteny (oczywiscie nie ingerowałbym we wnętrze 9100).
Podsumowując - Topcom twinwalker 9100 (pomaranczowe :) ), to dobry zakup, który sprawdził mi się wielokrotnie (kilka dni temu byłem w Karkonoszach - maxcomy, ktore mielismy rowniez, miały słabszy sygnał).
Oczywiscie nie masz co liczyc, ze w terenie górskim zasięg będzie wynosił 9km o którym mowa w materiałach reklamowych.
Udanych zakupów i bezpiecznych wędrówek :)

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 15, 2008 11:13 pm 
Nowy

Dołączył(a): N lut 10, 2008 2:30 pm
Posty: 3
Lokalizacja: Knurów
Zastanawiałem się tez nad maxcomem ale teraz nie mam żadnych wątpliwości dzięki wielkie :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 15, 2008 11:17 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
używałem różnych modeli (patrz posty wyżej) i TOPCOM 9100 jak na razie wypadły najlepiej (z testowanych przeze mnie oczywiscie). Dobra jakość wykonania, można wg uznania wł/wył sygnał zakonczenia nadawania (z reguły w większosci modeli ten sygnał albo jest na stałe, albo nie ma go wcale), bogaty zestaw akcesoriów - osobne ładowarki (nie potrzeba zabierać ze sobą podstawek biurkowych!), ładowarki samochodowe... ;)

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 7:48 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Dobra - wiem, że to nie na temat, ale nowsze Nokie mają "usługę NIM".
W instrukcji obsługi i materiałach reklamowych jest ona konsekwentnie marginalizowana, ale z tego, co rozumiem to takie cuś do gadania pomiędzy telefonami bez pośrednictwa sieci (ale może się mylę - Kaczy też myślał, że marycha to nie konopie).

I tu pytanie: rozumiem operatorów (nie płacisz) ale czemu Nokia też o tym milczy? Da się to wogóle uruchomić? To by było coś podobnego do PMR jak sądzę ale bez konieczności zakupu, nie?

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 7:49 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 14, 2005 4:40 pm
Posty: 6849
Lokalizacja: WOŁOMIN
A może lepiej brać CB? Wyobrażacie to sobie na szlaku? :mrgreen:

_________________
Wchodzi Kaczyński do sklepu a tam wszędzie WINA TUSKA :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 7:49 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Tak. Ręczne nie są duże.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 8:04 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 05, 2005 9:12 am
Posty: 6269
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
piomic napisał(a):
ale czemu Nokia też o tym milczy? Da się to wogóle uruchomić?

dokładnie naciśnij i mów funkcja działa między telefonami jednak problem podstawowy jest taki, że żadna polska siec nie udostępnia tej funkcji ponieważ nie została ona jeszcze w Naszym kraju uruchomiona, nawet nie było testów w tym kierunku, czy będzie pozostaje pytanie.

_________________
Pozdrawiam
Jacek
Obrazek

___________
..Umiem być ciszą, Kończę się w twoim śnie, Ostatnie echo jest ciszą to miejsce gdzie kończy się twoje spojrzenie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 8:08 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Wiem, że w Stanach to działa.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 8:12 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 05, 2005 9:12 am
Posty: 6269
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
opcja fajna ale na razie możesz ją sobie wsadzić, zresztą to już nie pierwszy taki przypadek, że coś jest a właściwie tego nie ma.

_________________
Pozdrawiam
Jacek
Obrazek

___________
..Umiem być ciszą, Kończę się w twoim śnie, Ostatnie echo jest ciszą to miejsce gdzie kończy się twoje spojrzenie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 9:55 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
Jacek napisał(a):
dokładnie naciśnij i mów funkcja działa między telefonami jednak problem podstawowy jest taki, że żadna polska siec nie udostępnia tej funkcji ponieważ nie została ona jeszcze w Naszym kraju uruchomiona, nawet nie było testów w tym kierunku, czy będzie pozostaje pytanie.

Skad masz te informacje? Jestes całkowicie pewien? ;)

1. Opcja jest dostępna od dawna w Plusie (2 lata? moze trochę więcej) :
patrz usługa Push to talk a także
REGULAMIN
2. Usługa jest płatna
3. Transmisja "leci" po gprs, a więc musi byc zasięg sieci
4. Za granicą można korzystac - jak w roamingu
5. Ze względu na powyższe punkty 2-4 jest małe zainteresowanie tą usługa w plusie - dlatego pozostali operatorzy nie zajmują się tym, choc testy np w Erze były.

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:06 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Pewnie masz rację - z GSM to ja zielony jestem.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:07 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
Wlasnie znalazłem:
http://www.telepolis.pl/news.php?id=2418
a więc data wprowadzenia usługi w plusie, to czerwiec 2005.

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:10 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 14, 2005 4:40 pm
Posty: 6849
Lokalizacja: WOŁOMIN
Czyli coś się rusza. Potem Era i Orange... :D

_________________
Wchodzi Kaczyński do sklepu a tam wszędzie WINA TUSKA :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:12 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 27, 2005 9:30 pm
Posty: 2745
Lokalizacja: Katowice
KWAQ9 napisał(a):
Czyli coś się rusza. Potem Era i Orange... :D

Bartek patrz punkt 2 i 3.

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:13 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
margeo napisał(a):
3. Transmisja "leci" po gprs, a więc musi byc zasięg sieci
Dla mnie to nie jest takie oczywiste - a nie da się GPRSować między dwoma telefonami?

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:15 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
ruszylo juz dawno jak widac, natomiast z tego co wiem, to ze wzgledu na słabe zainteresowanie PTT w plusie (jak juz mowiem) pozostali operatorzy nie kwapia sie z tym i raczej nie predko cos sie zmieni w tym kierunku (o ile w ogole) - bardziej stawiaja na rozbudowe 3G i mobilnej TV w komorkach...

Jesli ktos interesuje sie GSM polecam czasem zajrzec na portal http://www.telepolis.pl ;)

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:16 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 27, 2005 9:30 pm
Posty: 2745
Lokalizacja: Katowice
piomic napisał(a):
Dla mnie to nie jest takie oczywiste - a nie da się GPRSować między dwoma telefonami?

GPRS to nie IrDa :wink: GPRS wykorzystuje stacje bazowe tak jak w normalnej telefoni, bo to jest w sumie normalna telefonia, ale wykorzystujaca wysyłanie pakietów. Czyli stacje bazowe itd itp

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:17 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Rozumiem. Znaczy pakiet nie może iść bezpośrednio między telefonami -> musi być zasięg.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:18 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
piomic napisał(a):
margeo napisał(a):
3. Transmisja "leci" po gprs, a więc musi byc zasięg sieci
Dla mnie to nie jest takie oczywiste - a nie da się GPRSować między dwoma telefonami?

moze zacznijmy od tego, co to GPRS :)
WIKIPEDIA

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:19 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 27, 2005 9:30 pm
Posty: 2745
Lokalizacja: Katowice
piomic napisał(a):
Rozumiem. Znaczy pakiet nie może iść bezpośrednio między telefonami -> musi być zasięg.
Dokładnie. W końcu za usługę GPRS płacisz ( no chyba że teraz za darmo dają) :wink:

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:20 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 27, 2005 9:30 pm
Posty: 2745
Lokalizacja: Katowice
margeo napisał(a):
moze zacznijmy od tego, co to GPRS :)
WIKIPEDIA

A no :wink:

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:21 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Trudnych rzeczy tu uczycie...
A Bell wymyślił to tak łatwo - mikrofon->kabelek->słuchawka... I nawet drugi kabelek niekoniecznie, bo czasem Matka Ziemia za niego robiła (jak było blisko...) :wink:

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:22 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 05, 2005 9:12 am
Posty: 6269
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
margeo napisał(a):
Skad masz te informacje?

jakiś czas temu pytałem o to w Erze i Orange,
margeo napisał(a):
choc testy np w Erze były

no mi powiedzieli, że takich ponoć nie było.
margeo napisał(a):
Usługa jest płatna

no a jak mogłoby być inaczej.

_________________
Pozdrawiam
Jacek
Obrazek

___________
..Umiem być ciszą, Kończę się w twoim śnie, Ostatnie echo jest ciszą to miejsce gdzie kończy się twoje spojrzenie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:22 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
Mozna w pewnym sensie powiedziec, ze korzystajac z GPRS placisz za pakiet, czyli za jakas "paczke danych" - np za kazde 50kb danych wyslanych i odebranych. Wczesniej korzystalo sie z CSD, czyli płaciło się za czas trwania połączenia - mogles nic nie sciagnac, bo na koncu Ci sie wszystko zawiesilo - płacisz za czas... (a wiec drozej bylo poprzez CSD - cos jak przez modem buszowac po necie ;) )

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:24 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 05, 2005 9:12 am
Posty: 6269
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
margeo napisał(a):
Mozna w pewnym sensie powiedziec, ze korzystajac z GPRS placisz za pakiet, czyli za jakas "paczke danych" - np za kazde 50kb danych wyslanych i odebranych

no tak właśnie jest.

_________________
Pozdrawiam
Jacek
Obrazek

___________
..Umiem być ciszą, Kończę się w twoim śnie, Ostatnie echo jest ciszą to miejsce gdzie kończy się twoje spojrzenie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:27 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
W tym linku nie piszą o pakietach, tylko czasie (abonament na tydzień, miesiąc czy dzień).

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:27 pm 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 1:11 pm
Posty: 204
Lokalizacja: Poznań
Jacek napisał(a):
margeo napisał(a):
Skad masz te informacje?

jakiś czas temu pytałem o to w Erze i Orange,
margeo napisał(a):
choc testy np w Erze były

no mi powiedzieli, że takich ponoć nie było.


Pisałeś, ze nigdzie nie ma tej usługi ;) a jest od dawna.
Jesli rozmawiales z kims z BOA, kto jest na glownym dziale obslugi - taka informacje mogles uslyszec :) Interesowalem sie tym kiedys, rozmawialem z jednym z kierownikow, ktory zajmowal sie moja sprawa w erze i od niego uslyszalem tą odpowiedz. Znajomy pracuje w jednym z salonów na serwisie i tez o tym wspominał dawno temu.

_________________
:arrow: www.npm.pl
WCHODZĄC NA SZCZYT NIE WKURZAJ LUDZI, BO SPADAJĄC W DÓŁ SPOTKASZ ICH PO RAZ DRUGI...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 10:29 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 27, 2005 9:30 pm
Posty: 2745
Lokalizacja: Katowice
Jacek napisał(a):
margeo napisał(a):
Mozna w pewnym sensie powiedziec, ze korzystajac z GPRS placisz za pakiet, czyli za jakas "paczke danych" - np za kazde 50kb danych wyslanych i odebranych

no tak właśnie jest.

Jacku wiemy, wiemy. Napisz coś czego nie wiemy :wink:

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL