Morales napisał(a):
W tą "mafie przewodnicką" to ja tak do końca nie wierzę, ale zgodze się że przepis jest absurdalny.
Ciekawe dlaczego zawodowe środowisko przewodników unika jakiejkolwiek dyskusji poza tymi, które bronią ich interesów zawodowych. Sytuacja jest podobna do tej związanej ostatnio ze środowiskiem adwokatów. Adwokatów udało się złamać, przewodnicy swojej "ochronki" bronią dość dobrze.
Morales napisał(a):
Może sporządzisz Lechu, obywatelski projekt nowelizacji ustawy, pod którym chętnie się podpisze (i pewnie nie tylko ja), kiedy tylko się zapoznam.
W tej dziedzinie akurat niewiele możemy. Do wystąpienia z inicjatywą ustawodawczą trzeba zebrać minimum 100 000 podpisów, pojść z pikietą pod Sejm itd.
Turystyka dla działaczy społecznych to w końcu nie jest sprawą być albo nie być jak np. w przypadku kolejarzy czy pielęgniarek. One mogą strajkować i głodować aż coś wywalczą...
A co mogą działacze społeczni? Po prostu albo w ogóle zaprzestać działalności, co najczęściej właśnie ma miejsce (choć tego nie można w żadnym razie nazwać "strajkiem"), albo też nieliczni zdecydują się na uprawianie "partyzantki turystycznej" czyli organizowanie i prowadzenie turystyki wędrówkowej wbrew wszelkim formalnym zakazom i nakazom.
Jak się zdarzy jakiś nieszczęśliy wypadek, to oczywiście zaraz się znajdą argumenty "że nie było przewodnika". A jak się zdarzy wypadek w grupie z przewodnikiem, to oczywiście też znajdą się argumenty, "że wypadek zaistniał z przyczyn obiektywnych, niezależnych od przewodnika".
Obecnie przewodnictwo turystyczne w górach postawione jest w Polsce na głowie. A może w imieniu środowiska turystów górskich pukać np. do sejmu, pisać listy do posłów i senatorów?
Ja osobiście już na początku 2003 r. przesłałem konkretne propozycje zmian w przepisach do MSWiA, do MENiS, do Rzecznika Praw Dziecka itd... Również stosowne pismo poszło do Biura Kancelarii Sejmu - Komisji Gospodarki*). Z nielicznych odpowiedzi wynika, że twają prace nad zmianą przepisów odnośnie turystyki i kultury fizycznej. Jakie zmiany? - nie wiadomo, bo nie sposób się o tym dowiedzieć. Widać są to jakieś tajne prace nad tajnymi zmianami.
PS*) Do zakresu działania Komisji Gospodarki należą sprawy polityki gospodarczej, a w szczególności: restrukturyzacji gospodarki, efektywności przemysłu, handlu międzynarodowego i wewnętrznego, technologii, inwestycji bezpośrednich i udziału kapitału zagranicznego, a także samorządu pracowniczego, gospodarczego i pracodawców, SPRAWY TURYSTYKI oraz SPRAWY OCHRONY PRZED DZIAŁANIEM MONOPOLI, w szczególności monopoli naturalnych, zapewniania wolności konkurencji na rynku, ZASADNOŚCI KONCESJONOWANIA ZAWODÓW i działalności gospodarczej, PRZECIWDZIAŁANIA MONOPOLIZACJI oraz ochrony praw konsumenta. - Załącznik do uchwały Sejmu RP z dnia 30 lipca 1992 r. - Regulamin Sejmu RP (MP 1998 Nr 44, poz. 618 z późń. zm.) =>
http://www.sejm.gov.pl/komisje/www_gos.htm