Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum


Teraz jest N cze 16, 2024 2:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 9:13 pm 
Stracony

Dołączył(a): N wrz 14, 2008 5:52 pm
Posty: 5846
Lokalizacja: Górny Śląsk
piomic napisał(a):
Basia Z. napisał(a):
Mogę tu wrzucić kilka sprawdzonych przepisów na proste potrawy

Dawaj, dawaj — to by było bardzo merytoryczne...


No chyba się domyślasz gdzie ja mam tą "merytorykę".

Ale proszę (kopiuję z poradnika, który kiedyś napisałam) :

Spaghetti

Składniki:
- makaron, który się szybko gotuje – pół paczki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa, lub mielone mięso,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę,
- gotowy sos Knorra, lub inny tego rodzaju,
- ser żółty,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Makaron ugotować, w tym czasie przygotować sos – podsmażyć na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać konserwę, kiełbasę, lub mięso i razem podsmażyć. Do tego dodać sos i koncentrat pomidorowy i razem zagotować. Makaron nakładać do menażki, polewać sosem i posypać utartym lub drobno pokrojonym żółtym serem.

Leczo

Składniki:
- surowa papryka – 2-3 strąki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę, lub 1-2 świeże pomidory na osobę,
- gotowy sos Knorra, lub inny tego rodzaju,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Na pokrywce z menażki, lub na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać pokrojoną w paski paprykę, i pokrojoną w kostkę konserwę, lub kiełbasę i razem podsmażyć. Przełożyć do większej menażki, lub garnka, dodać sos i koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować, tak długo aż papryka stanie się miękka. Najlepiej jeść z chlebem.

Risotto

Składniki:
- ryż – jeden woreczek na osobę,
- piersi kurczaka – około pół piersi na osobę,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę, lub 1-2 świeże pomidory na osobę,
- surowa papryka – około ½ strąka na osobę,
- marchew – 1 szt. na osobę,
- groszek konserwowy – około ¼ puszki na osobę,
- kukurydza konserwowa – około ¼ puszki na osobę,
- cebula – około ½ na osobę,
- przyprawy.
Ryż w woreczkach ugotować, w tym czasie przygotować sos – podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, razem z pokrojonym w kostkę mięsem z kurczaka, z papryką i z marchewką. Dusić pod przykryciem tak długo aż mięso i warzywa staną się miękkie. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i warzywa z puszki i razem zagotować. Ryż nakładać do menażek i polewać sosem z mięsem.

Fasolka po bretońsku

Składniki:
- czerwona fasolka w puszce – około ½ puszki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę,
- surowa papryka – około ¼ strąka na osobę,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Na pokrywce z menażki, lub na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać pokrojoną w kostkę paprykę, i konserwę, lub kiełbasę i razem podsmażyć. Przełożyć do większej menażki, lub garnka, dodać koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolkę, wszystko razem zagotować. Najlepiej jeść z chlebem.

Kotlety panierowane z mielonki

Składniki:
- mielonka w puszkach po około ½ dużej puszki na osobę,
- surowe jajko,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy.
Mielonkę wyjmujemy w całości z puszki i kroimy na okrągłe plastry o grubości około 1 ½ cm (z dużej puszki mielonki wychodzą zazwyczaj 4 plastry). Każdy plaster przyprawiamy, następnie obtaczamy tak jak kotlet w surowym jajku i potem w bulce tartej i smażymy na tłuszczu na pokrywce z menażki.
Kotlety podajemy z purre ziemniaczanym oraz ze świeżymi sezonowymi warzywami – np. pomidorami.

Pozdrowienia

Basia


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 9:15 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 11090
Lokalizacja: Poznań
świnia na świnicy napisał(a):
płatki owsiane i mleko w proszku, co ze schroniskowym wrzątkiem powinno dać satysfakcjonujący efekt

Opcja lepsza: kaszka dla niemowląt już z mlekiem + płatki śniadaniowe (jakie kto lubi) + czekolada do zalania w proszku. Zalane wrzątkiem. Dobre rano na rozruch, pożywne, witaminowe i energetyczne.
Potem trzeba i tak to czymś w ciągu dnia dobić :)

_________________
Tatrzańskie szlaki..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 9:24 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 10:58 am
Posty: 805
Lokalizacja: Skawina k/ Krakowa
ja jestem straszny łasuch, czekolady, snickersy, mieszanka studencka, cukierki, kremy i masła czekoladowe i pochodne zawsze u mnie lądują. chleb
krojony choć ten często się rozwala i chyba zacznę brać cały. a na chleb wszystko o się nie psuje bez lodówki, a w zimie to dosłownie wszystko


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 9:25 pm 
Stracony

Dołączył(a): N wrz 14, 2008 5:52 pm
Posty: 5846
Lokalizacja: Górny Śląsk
Przepisy c.d.
Tym razem słodkości:

Kaszka mleczna z owocami leśnymi

Mleczne kaszki dla niemowląt stanowią miłe urozmaicenie jadłospisu na wyprawie.
Składniki:
- 1 paczka kaszki mleczno-owocowej na dwie osoby,
- jak najwięcej zebranych w lesie owoców – poziomek, jagód, malin, jeżyn.
Kaszkę sporządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając do niej gorącej wody. Należy pamiętać że kaszka po rozmieszaniu jej z wodą gęstnieje. Najlepiej miesza się widelcem. Do kaszki wrzucić jak najwięcej zebranych wcześniej owoców leśnych.
Jeśli owoców leśnych akurat nie ma to można jeść kaszkę z rodzynkami, lub orzechami.

Ryż z owocami leśnymi i mlekiem skondensowanym

Składniki:
- ryż w woreczkach 1 woreczek na osobę,
- jak najwięcej zebranych w lesie owoców – poziomek, jagód, malin, jeżyn,
- mleko skondensowane w tubce.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem. Wrzucić do niego zebrane wcześniej owoce leśne, polać mlekiem z tubki.

Kisiel z owocami, lub rodzynkami

Składniki:
- kisiel w torebkach (może być błyskawiczny, typu „słodka chwilka”),
- jak najwięcej zebranych w lesie owoców – poziomek, jagód, malin, jeżyn,
- inne owoce – jak np. pokrojone jabłko, cząstki pomarańcz,
- rodzynki.
Kisiel ugotować zgodnie z przepisem na torebce. Wrzucić do niego owoce leśne, lub rodzynki. Należy pamiętać że jeśli robimy kisiel z rodzynkami to dobrze jest dodać opłukane rodzynki na początku i gotować je razem z wodą na kisiel. Wówczas są miękkie i „spuchnięte”, bo wchłaniają kisiel. Oprócz tego można dodać np. cząstki pomarańczy, lub mandarynki, pokrojone jabłko, pokrojony banan i inne.
Kisiel jest zazwyczaj potrawą sporządzaną wspólnie dla większej ilości osób. Wtedy zazwyczaj je się go wspólnie z jednego kotła. Należy tylko uważać aby nie lać kisielem po głowach innych jedzących.

Budyń z rodzynkami, orzechami i czekoladą.

Składniki:
- budyń w torebkach (może być błyskawiczny, typu „słodka chwilka”),
- rodzynki,
- orzechy,
- czekolada.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na torebce. Wrzucić do niego rodzynki, orzechy i czekoladę.
Należy pamiętać że jeśli robimy budyń z rodzynkami to podobnie jak do kisielu dobrze jest dodać opłukane rodzynki na początku i gotować je razem z wodą. Wówczas są miękkie i „spuchnięte”, bo wchłaniają budyń. Natomiast pokruszoną czekoladę dodajemy na samym końcu, aby się nie rozpłynęła. Oprócz tego można dodać np. orzechy, pokrojony banan i inne.

Jabłka zapiekane w ognisku

Składniki:
- jabłka,
- cukier,
- folia aluminiowa.
Każde jabłko owinąć szczelnie folią aluminiową i ułożyć w popiele dogasającego ogniska. Po wyjęciu można wg własnego uznania posypać cukrem.

Jak uzdatnić do spożycia zupkę chińską

Składniki:
- zupka chińska,
- ser żółty, lub topiony,
- przecież pomidorowy,
- czosnek.
Aby ulepszyć zupkę chińską można do niej dodać drobno pokrajany żółty ser, lub serek topiony, łyżeczkę przecieru pomidorowego, lub drobniutko pokrojony czosnek, lub też ewentualnie wszystkie te rzeczy na raz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 9:31 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Basia Z. napisał(a):
Spaghetti

Na tym jechaliśmy we wrześniu w Dolomitach, wersja uproszczona:
Na oliwie podsmażyć czosnek (nie przypalić, cuchnie!), dodać przecier pomidorowy (makarony mają gotowy w słoikach po 80 centów). W międzyczasie ugotować makaron (paczka 500g na dwóch). Do sosu wrzucić co podejdzie pod rękę — może być konserwa, mięcho, śliska kiełbasa, wiewiórka... Wrzucić wszystko do jednego gara, wybełtać, wchłonąć, popić grappą (bez popicia może zaszkodzić). To samo na kolację, śniadanie, kolację....
W dzień jakaś puszka cy cuś.

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 10:39 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 12:24 am
Posty: 6022
Lokalizacja: Centrum Dowodzenia Wszechświatem (Wro)
awake napisał(a):
znaczy się kromki, pokrojone smaruję i składam do kupy.
A do kupy znaczy że składam w cały bochenek z powrotem

to mi przypomina pewien dowcip: facet przychodzi do sklepu i mówi - proszę jakieś bardzo trudne puzzle. sprzedawca daje mu takie z 1000 elementów. e, łatwe, mówi facet. sprzedawca wyciąga kolejne, 2000, 3000, przestrzenne 5000... facet ciągle mówi że za łatwe. w końcu sprzedawca podirytowany mówi: widzisz pan tam naprzeciwko? piekarnia. idź pan tam, kup pan worek buły tartej i układaj pan rogala! :mrgreen:
Łukasz T napisał(a):
Świnia - jak pożresz to danie to nie śpimy w jednym pokoju.

...ale po tym się nie puszcza bąków, spokojnie...

_________________
ಠ_ಠ Innego końca świata nie będzie. Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 10:43 pm 
Stracony

Dołączył(a): Śr wrz 19, 2007 8:59 pm
Posty: 18072
Lokalizacja: Zachodnie Pomorze/Poznań
piomic napisał(a):
wiewiórka...


Morderca abo co, albo zbok? Taka prawdziwa wiewiórka, może jeszcze z futerkiem i ogonem?

_________________
Mój kanał na YouTube: https://studio.youtube.com/channel/UC7G ... DING%22%7D
Zapraszam


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 10:48 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 13, 2007 6:28 pm
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Przecier pomidorowy dobry jest do wszystkiego! Nawet do pomidorowej zupki chińskiej :mrgreen:

_________________
siciarz.net


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2009 10:52 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Markiz napisał(a):
Taka prawdziwa

Nie, pluszowa! :wink:

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 5:45 am 
Nowy

Dołączył(a): So lis 01, 2008 7:55 am
Posty: 10
Lokalizacja: 50N 19E
pewu napisał(a):
UranMars napisał:
Może to:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4582778


No niby ok ale zobaczcie na koszt przesyłki - 15zł. Jak się zamawia dużo to i owszem ale przy kilku sztukach to żadna rewelacja nie wychodzi. Standardowe wałki z allegro.

Żadne wałki. Proszę zajrzeć do cennika Poczty Polskiej. Jeżeli do wagi doda się opakowanie i tekturowe usztywnienia (paczki często są rzucane lub przygniatame innymi, ciężkimi przesyłkami, często powyżej 20 kg) i koszt opakowania, taśmy (ok. 1 zł) to wyjdzie że rzeczywiste koszty wysyłki mogą być niższe jedynie wtedy gdy zamawia się nie więcej niż 5-6 porcji. Ale tego praktycznie nikt nie robi (po za odbiorem osobistym, ale wtedy nie ma kosztów wysyłki), takie ilości może sobie kupić w sklepie. O zadowoleniu kilentów niech zaświadczą komentarze z zeszłego roku kiedy ten towar też był sprzedawany.

_________________
Serial podróżniczy BOSO PRZEZ ŚWIAT - pomysł i prowadzenie Wojciech Cejrowski


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 9:24 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 11090
Lokalizacja: Poznań
Fajnie, ale do ogłoszeń i reklam służy inny dział, a nie odkopywanie tematów z przed 3 lat.

_________________
Tatrzańskie szlaki..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 10:42 am 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 1:12 pm
Posty: 57
Lokalizacja: Zabrze
piomic napisał(a):
Na tym jechaliśmy we wrześniu w Dolomitach, wersja uproszczona:
Na oliwie podsmażyć czosnek (nie przypalić, cuchnie!), dodać przecier pomidorowy (makarony mają gotowy w słoikach po 80 centów). W międzyczasie ugotować makaron (paczka 500g na dwóch). Do sosu wrzucić co podejdzie pod rękę — może być konserwa, mięcho, śliska kiełbasa, wiewiórka... Wrzucić wszystko do jednego gara, wybełtać, wchłonąć, popić grappą (bez popicia może zaszkodzić). To samo na kolację, śniadanie, kolację....
W dzień jakaś puszka cy cuś.


świnia na świnicy napisał(a):
to mi przypomina pewien dowcip: facet przychodzi do sklepu i mówi - proszę jakieś bardzo trudne puzzle. sprzedawca daje mu takie z 1000 elementów. e, łatwe, mówi facet. sprzedawca wyciąga kolejne, 2000, 3000, przestrzenne 5000... facet ciągle mówi że za łatwe. w końcu sprzedawca podirytowany mówi: widzisz pan tam naprzeciwko? piekarnia. idź pan tam, kup pan worek buły tartej i układaj pan rogala! :mrgreen:


Bogowie. Nie przypuszczałam, że przy temacie żywieniowym spłaczę się ze śmiechu Obrazek

Ale tego, do rzeczy - Basiu, dzięki stokrotne za przepisy :D
I Świń, ta kasza makaronowa wygląda ciekawie, ale tego... widać to gdzieś w sklepach, czy tylko z sieci można sobie przygruchać?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 5:13 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Cz cze 21, 2007 8:45 pm
Posty: 1510
Lokalizacja: z mezoregionu fizycznogeograficznego w płd-wsch Polsce, stanowiącego część Kotliny Sandomierskiej
Jeżeli ktoś lubi wszamać czasem trochę zielonego to polecam zrobić tak:

-szpinak
-makaron
-ser feta (1 kostka na worek szpinaku)
-czosnek
-przyprawy (Vegeta, pieprz i co w ręce wpadnie)
-można dodać trochę śmietany i żółtego sera jako wypełniacza

Kroimy szpinak jeżeli jest w postaci liści i siekamy czosnek. Następnie w jednym garze podgrzewamy szpinak, a w drugim gotujemy makaron. W międzyczasie rozdrabniamy fetę i żółty ser. Stopniowo wrzucamy wszystko do szpinakowego gara, mieszamy i rozkładamy do menażek. Smacznego! :)

Wygląd zielonej papki trochę odstrasza, ale warto zjeść - jest pyszne :D

_________________
żeby mieć duży mózg i od razu od tego nie umrzeć potrzebna nam jest twarz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 5:43 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sty 25, 2008 5:44 pm
Posty: 2531
Lokalizacja: bliżej... znacznie bliżej ^^^ ;)
cyt.:
"Breja "desperat" :D

Kiedy zawiedzie spożywczak, bus lub co gorsza organizator, pozostaje tylko jedno – popaść w kulinarną desperację...
Przepis na 10 osób (sprawdzony w boju)
Składniki:
* 1 duża cebula
* keczup (bez ograniczeń)
* 1 torebka ryżu
* resztka makaronu
* kilka makaronów z zupek chińskich
* resztka kiełbasy ze śniadania
* PRZYPRAWY (rzecz podstawowa!)

Przygotowanie:
Cebule smażymy na wodzie, dodajemy keczup, wkrajamy kiełbasę i cały keczup, jaki mamy. Ryż gotujemy z makaronem, żeby było weselej. Przyprawiamy wszystko tak, by straciło smak keczupu.

Podobno może być nawet smaczne…"

Bibliografia: http://www.skpt.gdansk.pl/index.php?opt ... Itemid=217

_________________
"Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia..."


Ostatnio edytowano So maja 30, 2009 5:48 pm przez aankaa, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 30, 2009 5:47 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 12:24 am
Posty: 6022
Lokalizacja: Centrum Dowodzenia Wszechświatem (Wro)
99-in-the-shade napisał(a):
ta kasza makaronowa wygląda ciekawie, ale tego... widać to gdzieś w sklepach, czy tylko z sieci można sobie przygruchać?

w krakowie można w sklepach (osobiście kupowałam w ... na rogu Długiej, i gdzieś w którymś nowohuckim markecie, a kosztowało jakieś 4 zety od paczki chyba), więc gdzie indziej pewnie też.

_________________
ಠ_ಠ Innego końca świata nie będzie. Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 01, 2009 9:24 pm 
Kombatant

Dołączył(a): Pn sie 27, 2007 10:51 pm
Posty: 397
Lokalizacja: R.Ś.
Sycący patent na śniadanie, który sprawdziłam tej zimy, głównie na biwakach:
kaszka mleczno-ryżowa dla dzieci zalana wrzątkiem (w proporcji "na oko" - byle powstała papka :) ), a do tego mieszanka domowej roboty - płatki kukurydziane, orzechy włoskie, rodzynki, kokos, pokruszona czekolada, suszone banany słonecznik i cokolwiek jeszcze znajdzie się w lodówce z bakaliopodobnych rzeczy.
Podpatrzone w Betlejemce - może wygląda średnio ciekawie, ale menażka czegoś takiego syci na pół dnia.

Z takich błyskawicznych rzeczy, urozmaiceniem dla zupek chińskich z makaronem, może być gorący kubek z kuskusem, chociaż gotować nie trzeba :wink:

No a tą kaszkę makaronową to trzeba będzie wywęszyć w sklepach bo już mi się podoba :D

_________________
"...góry wciąż obiecują to samo: zapomnieć, zrealizować się, być szczęśliwym. A życie upływa na przygotowaniach do tych cudownych chwil pełnych szczęścia."

http://picasaweb.google.pl/jaaga83


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 01, 2009 9:49 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn mar 05, 2007 8:49 pm
Posty: 6331
Lokalizacja: Kraków
Kiedyś będąc w Tesco przeglądałem produkty pod względem kaloryczności. Jeden z najlepszych stosunków kalorie/masa miało jakieś musli z kawałkami czekolady (pomijam tu oczywiście tłuszcze, bo nikt oleju w górach raczej nie będzie łykał). Do tego jeszcze mleko w proszku i pożywny pełnowartościowy posiłek gotowy.
No chyba, że ktoś ma problemy z tolerancją laktozy i dostaje po takim czymś wzdęć lub sraczki, to raczej nie polecam ;)

Dobre są też cienkie makarony (jakieś niteczki). Kaloryczność podobna. Są takie, które wystarczy gotować 3-4 minuty. Do tego dodać jakiś sos z torebki, kawałek konserwy, albo serek topiony i dobre, ciepłe żarcie gotowe.

Jeżeli chodzi o zimę to do kanapek polecam właśnie serki topione. Przy bardzo niskich temperaturach wszystko inne zamarza i nie daje się ugryźć. Najgorsze są kotlety, bo można sobie zęby połamać ;)
Kabanosy, ze względu na dosyć wysoką zawartość tłuszczu też na mrozie wytrzymują i dają się nawet gryźć. Są niestety trochę ciężkostrawne i w trakcie dużego wysiłku raczej niewskazane.

Wszelkie Snickersy i czekolady z orzechami moim zdaniem lepiej zastąpić jakąś czekoladą z miękkim nadzieniem, dającą się łamać czy też topić w ustach.
No, ale schodzę z tematu na żarcie zimowe, więc koniec.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 01, 2009 10:17 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 1:34 pm
Posty: 4450
Lokalizacja: lkr
mój kolega gotował zupkę chińską z sosem tatarskim i tłuszczem z dna konserwy, ponoć mu smakowało

_________________
Zrozumcie, że państwo chce tylko waszego dobra. Całego waszego dobra...

Picasa
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 7:21 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 11, 2007 1:46 pm
Posty: 1563
Lokalizacja:
W niskobudżetowych czasach stosowałem takie rozwiązanie: parę zmiażdżonych ząbków czosnku do 1 l wody, 1 zupka chińska, trochę jakiegoś tłuszczu i dwie kromki chleba w kostkę. Dwie pożądne osoby spokojnie się najedzą, a w przypadku powrotu pociągiem przedział wolny :wink:

_________________
Wolę mieć brzuch od piwa, niż garb od roboty


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 8:10 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn mar 05, 2007 8:49 pm
Posty: 6331
Lokalizacja: Kraków
W schronisku pokój też chyba wolny ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 8:55 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N cze 24, 2007 9:52 am
Posty: 709
Lokalizacja: Dolny Śląsk / 400km do Tatr
A ja dorzucę patent jak zrobić zupę (dla 2 osób) bez palnika praktycznie gdziekolwiek...

Składniki:
-termos 0,75l
-woda 0,75l (zagotowana i wlana do termosu)
-2 miski
-2 łyżki
-2 zupki chińskie

Jak się zachce zupy (gdziekolwiek) to rozkładamy ten bajzel i zalewamy wodą z termosu :), a jakby nam się odechciało zupy to można zrobić herbaty

_________________
Góry, podobnie jak morze i kobiety, są kapryśne i nieprzewidywalne


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 9:46 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 1:34 pm
Posty: 4450
Lokalizacja: lkr
oryginalne marx ;)

_________________
Zrozumcie, że państwo chce tylko waszego dobra. Całego waszego dobra...

Picasa
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 1:40 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sty 25, 2008 5:44 pm
Posty: 2531
Lokalizacja: bliżej... znacznie bliżej ^^^ ;)
młoda napisał(a):
kaszka mleczno-ryżowa dla dzieci zalana wrzątkiem (w proporcji "na oko" - byle powstała papka Smile ), a do tego mieszanka domowej roboty - płatki kukurydziane, orzechy włoskie, rodzynki, kokos, pokruszona czekolada, suszone banany słonecznik

mam podobnie... kaszka+woda+mieszanka studencka - mniam :D

_________________
"Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia..."


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 2:27 pm 
Stracony

Dołączył(a): Pn paź 17, 2005 5:35 pm
Posty: 7568
Lokalizacja: z lasu
awake napisał(a):
liofilizaty Travelluncha są zjadliwe i dość energetyczne.

Ja to nawet lubię :)
Kupuję tylko Travelluch - a.
Rohu napisał(a):
Prawdziwi mężczyźni żują pszczoły

Tylko te tłuste.
awake napisał(a):
znaczy się kromki, pokrojone smaruję i składam do kupy.

Jeśli chodzi o pieczywo - pumpernikiel wytrzyma w plecaku i do dwóch tygodni - tyle, że pod koniec przypomina kruszonkę. Jest bardzo kaloryczny.

Jeśli mam schroniska - jem co podadzą.
Jeśli np. mam tydzień w dziczy - rano pumpernikiel (dwie kromki zazwyczaj wystarczają) z dobrze wysuszoną Krakowską, serkiem, pasztetem (do tygodnia człowiek nie wymiotuje pumperniklem - choć patrzyć na niego nie może) w ciągu dnia takie mini snickersy i suszone owoce, wieczorem Travellunch i jakiś kisielek, czy inne dziadostwo.
wodę "uzdatniam ;) " izosportem, jak już gdzieś pisałem, bekając po tym można rozgonić chmury.
Krakowską z tydzień przed wyjazdem dosuszam - to białe z wierzchu, które się po kilku dniach pojawia - krzywdy jej nie zrobi, można toto zetrzeć - w ekstremalnym przypadku opalić nad ogniskiem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 2:39 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N cze 24, 2007 9:52 am
Posty: 709
Lokalizacja: Dolny Śląsk / 400km do Tatr
peepe napisał(a):
oryginalne marx
Proste rozwiązanie. Dodatkowo termos, lepiej zagrzać tj. nalać wrzątku chwile poczekać aż się wnętrze nagrzeje, wylać i wlać nowego w ten sposób kilka stopni więcej zyskujemy na starcie.

Mam jeszcze inny patent:

Często jest tak ze zdałaby się łyk kawy/herbaty na szlaku (tym bardziej pod koniec marszruty), ale też termos taszczyć to ciężar, to więc tak:

Bierzemy pusty termos (w sensie bez wody) a do środka dajemy już sobie cukier + torebkę herbaty/kawę, a w schronisku się dopiero zalewa wrzątkiem. Zysk: mniejszy ciężar, bardziej gorąca herbata :mrgreen:

_________________
Góry, podobnie jak morze i kobiety, są kapryśne i nieprzewidywalne


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 3:17 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
marx napisał(a):
mniejszy ciężar

Ja biorę 10PLN — mniejszy ciężar, gorąca herbata a i na piwo zostanie...

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 3:27 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 1:09 pm
Posty: 22106
piomic napisał(a):
Ja biorę 10PLN — mniejszy ciężar, gorąca herbata a i na piwo zostanie...


Ale wtedy etosowy nie będziesz.

_________________
"Stary jestem, mam sklerozę, czas umierać" 09.IX.2006 - rozstaj dróg w Dolince za Mnichem

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 3:35 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Dobra, wezmę 20 — wystarczy na wkładkę. Może byk?

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 3:38 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 1:09 pm
Posty: 22106
Tym gorzej. Masz się zgrywać na biednego, umęczonego turystę. Zero pieniedzy, dojadasz okruszki ze stołu. A na sobie sprzęt za grube pieniadze.


Znam takie przypadki.

_________________
"Stary jestem, mam sklerozę, czas umierać" 09.IX.2006 - rozstaj dróg w Dolince za Mnichem

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 02, 2009 3:39 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
Muszę ze stołu, czy mogę zabrać serwetkę jak Paweł?

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Polityka prywatności i ciasteczka
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL