Maciej_Zimowski napisał(a):
Widać że nienawiść do moje osoby i wolnego przewodnictwa powoduje u niektórych gotowość obrony tezy, że ziemia jest płaska. Tak, 100 lat temu żyły na Ziemi Przemyskiej hipopotamy, krokodyle i tygrysy szablozębne. No przecież nie ma wiarygodnych źródeł stwierdzających ze 100% pewnością, że ich tam nie było.
Już raz pisałem

. Zbytnio sobie pochlebiasz przypisując moim wypowiedziom, w dyskusjach, których jesteś łaskaw wypisywać androny - jakieś związki z ewentualnymi moimi uczuciami i odczuciami w stosunku do Twojej Osoby czy też głoszonych przez Ciebie prywatnych idei.
Mój stosunek do Twojej osoby można próbować określać w różny sposób (nie będę pisał, byś nie poczuł się urażony) - ale z pewnością nie da się tego określić mianem "nienawiści"

)))

. Co do mojego stosunku do lansowanych przez Ciebie idei "wolnego przewodnictwa" (cokolwiek to oznacza) - to tu łatwiej: lekceważąco obojętny. Ani mnie grzębi ani zieje.
Co do ewentualnej "płaskości" Ziemi - jako zwolennik, wręcz wielbiciel twórczości Terry'ego Pratchetta, nie zgadzam się z tezą, iż Ziemia (w sensie naszej planety) jest płaska - Uczeni Świata Dysku udowodnili wielokrotnie, że tezę o kulistości planety Ziemia da się obronić. I to nie tylko w kategoriach magii. A ja wierzę autorytetom z Niewidzialnego Uniwersytetu - oraz badaczom i kapłanom z miasta/kraju Krull.
Co do wiarygodnych źródeł/dowodów potwierdzających tezę, że 100 lat temu na terenach obecnie określanych jako Ziemia Przemyska -
nie występowały wspomniane przez Ciebie gatunki, ze szczególnym uwzględnieniem tygrysa szablozębnego - myślę, że bez większych problemów da się takie dowody odszukać. Choćby przeprowadzając kwerendę materiałów prasowych sprzed tych 100 lat. Czy brak wzmianki o spotkaniu na wolności z hipopotamem lub krokodylem w dziennikach z roku 1915 ukazujących się na tamtych terenach będzie dla Ciebie dowodem wystarczającym?
Co do tygrysa szablozębnego (
Smilodon) to był on "łaskaw" wyginąć - całkowicie - jakieś 10 tysięcy lat temu. Zresztą - nawet w czasach, gdy ów gatunek żył sobie na Ziemi w najlepsze - nie miał realnych szans by dotrzeć w rejony obecnie określane jako Ziemia Przemyska...
serdecznie pozdrawiam
gb