http://tpn.pl/zwiedzaj/turystykaProszę mi wskazać gdzie - w oficjalnie dostępnych informacjach pojawia się określenie: "bilet jednodniowy".
Bo fakt, że jest określenie "bilet 7-dniowy" tego nie implikuje.
Opłaty za noclegi w schroniskach - nie są w żaden sposób związane z opłatą za wstęp.
W przeciwieństwie do opłaty za bilet na wjazd kolejką linową na Kasprowy Wierch.
Spróbuję jutro się dowiedzieć "u źródła".
Na razie - analogia do biletów na paryskie metro wydaje mi się dobra. Kupując jednorazowy bilet - po wejściu do metra można jeździć dowolnie długo i dowolnymi liniami (a możliwości przesiadek są nieomal nieograniczone) - do momentu, do którego nie wyjdzie się z metra.
Chyba, że ma się bilet czasowy (dobowy, trzydniowy, tygodniowy). Wtedy - w ciągu czasu określonego na bilecie - można wchodzić do metra dowolną liczbę razy.
Bilet czasowy komunikacji miejskiej - taki "zwykły" w Warszawie jest "ważny" przez 75 minut. W tym czasie można dowolnie zmieniać linię którą się podróżuje - byle się "zmieścić" z dojazdem w tych 75 minutach. Natomiast jeśli się jedzie jedną linią - bez zmiany, bez przesiadki - to można nią jechać dowolnie długo - nawet od pętli do pętli.
Odnoszę wrażenie, że w tym przypadku "działa to" podobnie...
Ale - mogę się mylić - dlatego spróbuję zapytać.
pozdrawiam
gb