jolanta092 napisał(a):
wybieram się tam z partnerem, możecie kogoś konkretnego polecić na 1 dzień zwiedzania?
Względnie często wpadam tam właśnie na jednodniowe wizyty.
Kaytek napisał(a):
Jak mamy tylko jeden dzień to zawsze pokazuje mi park...
Tak, park jest śliczny, wiele pięknych okazów drzew, Domek Chiński, Rosarium. W "potoczkach" dystyngowane pstrągi. I podobno ma sprawny monitoring. Małe ZOO - ostatnio widzieliśmy fajne kozy. To tak w drodze pod Grojec, na TKB. W Technikum Leśnym ostatnio czasowa wystawa łowiecka - m. in. kolekcja wypchanych głuszców ...
Obok Parku ulica Kościuszki a tam dobry sklep z butami i przychodnia dentystyczna - dość droga ale dobrze robią - polecam.
Za Rynkiem, trochę bardziej na południe -> Urząd Skarbowy, zwany Domem Dobroci, w bardzo efektownym budynku o ciekawej architekturze. W budynku grono miłych znajomych.
Na przedłużeniu ulicy Kościuszki -> Karczma. Na tle innych karczm żarcie dobre i nie za drogie. Dalej za mostem w kierunku browaru -> Dom Rolnika a tam wybór oprzyrządowania do domowej produkcji trunków. Nabyłem tam kilka rzeczy, m. in. 25l dymion.
Żywiec słynie również z produkcji teleskopów -> zakład Jacka Uniwersała ... zawsze planuję tam wpaść ale jak dotąd mi nie wyszło ...
Pozdro
Gucio