Wyjazd z podgórza o 5:50, po dziewczyny zajechaliśmy po 6:15. Zapakowaliśmy sie do pańdziocha i zasuwamy na podhale. Na Łysej meldujemy się o 8:15 i... ZIMNO !!! Czym prędzej zaczynamy przebierać nogami. Dziewczyny poszły droga tradycyjną a my droga alternatywną przez Ciężka Dolinę.
Kilometr przed obozem taterników dostałem smsa od Kaśki " Moko, drugiego śniadanie" pomyślałem sobie " ta jasne..." i odpisałem " Rysy, trzecie śniadanie" myśląc, że to żart
Zaszlismy do obozu doszlismy do latryny i pomyśleliśmy, że to jeszcze nie tu i wróciliśmy na szlak- gdyż albowiem z informacji Łukasza wynikało, że za obozem należy skrącić w prawo. Po jakichś 500 m zorientowałem sie, że zaczynami zostawiać Ciężką z tyłu a podejście robi się coraz bardziej strome. Wykorzystałem drugie koło ratunkowe i wysłałem smsa z pytaniem czy dobrze idziemy- okazało się, że nie

Wróciliśmy do obozu i znaleźliśmy tę właściwą ścieżkę. Zaczęliśmy w pocie czoła pokonywać próg doliny. Po wyjściu z kosówki dostałem drugiego smsa od Tofika " Czarny staw" - uznałem to za kolejny dowcip i odpisałem " ganek". Jak się potem okazało prawda była okrutna, zostaliśmy w tyle. Postój na jedzenie i... słyszymy dźwięk fletu/fujarki. Idziemy dalej a tu 60 letni facet pod skałą siedzi w bokserkach i gra :/ tego jeszcze nie było.
Po dotarciu do Zmarzłego Stawu naszym oczom ukazało sie potężne złomisko, wykorzystałem trzecie koło ratunkowe i zadzwoniłem do Łukasza- uspokoił mnie, że jest jedna ścieżka i nie ma opcji, żebyśmy źle poszli.
na złomisku okazało się, że ma parę sporych około 2-3 metrowych bruzd pośniegowych przez które trzeba było przejść a były bardzo grząskie i sypkie. Dotarliśmy koło 13:30 dotarliśmy do skałek na których ktoś zostawił starą linę zaczepiona o ringa niewiadomego pochodzenia. Po drodze spotkaliśmy ojca z synem z wielkimi plecakami - pozdrawiamy !.
Na Wagę dotarliśmy koło 14 a pół godziny później na Rysy. Okazało się, że Kaśka dotarła pół godziny wcześniej. Gratulacje.
Z moich wyliczeń wynika, że dziewczyny zrobiły około 13 km, a my wliczając pomyłkę

15 km
https://picasaweb.google.com/102237181241062810857/Rysy