W końcu mogę napisać coś więcej

. Plan zrobienia WKT + MSW jako uczczenie 15 lat działalności Sekcji Akademickiej Klubu Wysokogórskiego AGH (SAKWA) powstał jeszcze na wiosnę, jak zastanawialiśmy się, co by tu ciekawego zrobić z tej okazji. Pomysł WKT+1 wydał się wtedy pomysłem w zasadzie idealnym, dlatego zebraliśmy chętnych i czekaliśmy na okres urlopowo-wakacyjny, aby przystąpić do działania. Oczywiście gdy tylko przyszło do realizacji projektu, spora część osób wysypała się, albo akurat realizowała własne plany, także przez pierwsze 7 tygodni nominalnych wakacji zrobione zostały Krywań i Rysy, a zatem do końca droga była jeszcze bardzo daleka i w zasadzie wszystko stanęło pod dużym znakiem zapytania.
Dopiero 26 sierpnia zaczęło się coś dziać, bo wyszliśmy na Vysoką, Ganek i Gerlach, aczkolwiek to dopiero była 1/3 całości. W kolejnym tygodniu jednak od razu walimy na MSW, a potem w weekend na Baranie Rogi, Staroleśny i Durny. W planie była jeszcze Łomnica, ale chłopaki się pogubili trochu i ostatecznie na Durnym byli zbyt późno, aby przejść jeszcze granią na Łomnicę. Następny tydzień to Lodowy oraz Łomnica, jednakże tutaj kolega zapomina zabrać flag i trzeba będzie wyjście na Łomnicę powtarzać, ale co się odwlecze, to nie uciecze. Dzieje się jednak dużo i gdzieś tam daleko zaczyna być widoczny koniec akcji. Kolejny tydzień to brak samochodu i generalnie problemy z transportem więc nie udaje się zrobić niczego, niemniej jednak zaraz po weekendzie jedziemy na Pośrednią Grań i po raz kolejny Łomnicę, którą w końcu udaje się 'odhaczyć' z flagami. Jeszcze w weekend tego samego tygodnia (już po pierwszym opadzie śniegu) chłopaki jadą na Kieżmarski. Całą akcję kończymy wyjściem na Kończystą (środa, 26 września, równo miesiąc od zaczęcia realizowania WKT+1 na poważnie), która przypadkiem nawet pomaga w poinformowaniu o zakończeniu projektu zacnym tytułem: "Korona za-Koncsiszta-ona !".
13 z 15 wierzchołków zrobiliśmy w 4,5 tygodnia angażując w to w sumie jakieś 19 osób. Celem każdego wyjścia były foty z flagą AGH oraz naszej organizacji. Ja natomiast, jako osoba, która jakoś tam koordynowała całą akcję mogę powiedzieć, że może wydaje się to proste i łatwe w tyle osób i na taką skalę, ale zorganizować, a raczej zmotywować ludzi, następnie ogarnąć transporty w szeregach studenckich nie było sprawą trywialną, ale jednak dało się, z czego dziś jestem mega zadowolony. Poza tym takie akcje fajnie integrują ludzi, bo działają w jednym celu, a w górach zazwyczaj każdy działa w swoim towarzystwie.
Korzystając jeszcze może z okazji zapraszam wszystkich i każdego z osobna na event, który z okazji 15-lecia organizujemy 20 października tego roku w budynku U2 AGH, więcej info tutaj:
http://sakwa.agh.edu.pl/15lat/aktualnosci/
Kolaż ze zdjęciami z akcji:
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/272117_388815227857270_829975087_o.jpg
Kilka moich fot: