magis napisał(a):
Niedaleko jest relacja z wejścia na Wielkie Solisko zimą (zamknięty szlak + bezszlak), gdzie użytkownik gb już nie zareagował chociaż reagował dwukrotnie przy relacjach gosi_pe. To jest wg mnie wybiórczość .

Szanowny Użytkowniku Magis.
Dziękuję (w imieniu Koleżeństwa również) za podanie Waszej Kolego definicji "wybiórczości".
Mimo jej zaprezentowania (znaczy tej definicji) - moje - wybiórcze - podejście do problemu nie uległo zmianie. Dodatkowo - nie wiem, bo nie czytałem - czy Autor/Autorzy relacji z wejścia na Wielkie Solisko zgłosili ową relację do jakiegokolwiek konkursu. Zresztą - to również nie ma większego znaczenia.
Prezentowanie publiczne relacji z działań pozostających poza granicami prawa (i to prawa ościennego państwa) - w mojej opinii jest niewłaściwe.

Nie mam najmniejszego zamiaru wdawać się w dyskusję z Szanownym Kolegą co jest zimową turystyką, według kogo i na czym polega owa turystyka, bo ten problem również nie należy do tematu. Jak przypuszczam jest możliwe uprawianie zimowej turystyki na terenie TANAP - nawet powyżej schronisk - tyle, że zapewne - nie jest możliwe dla każdego. Ale to również nie jest tematem "sporu". Przypomnę - nie chodzi o samo uprawianie takowej (w sensie: turystyka zimowa powyżej schronisk na terenie TANAP) - a o zamieszczanie relacji z tegoż uprawiania

Szanowny Kolega był uprzejmy zadać pytanie:
magis napisał(a):
Czy zamykanie istniejących szlaków na zimę służy ochronie przyrody?
na które nie udzielił jednak odpowiedzi.
Bo stwierdzenie:
magis napisał(a):
Według mnie eliminuje tylko turystów odzianych w adidasy i nylonowy worek atakujących np. Jagnięcy co pewnie kończyłoby się lotem , a następnie w wielu przypadkach lotem do Popradu.
takową odpowiedzią nie jest.
No chyba, że - faktycznie - Szanowny Kolega uważa, że "przyrodzie" szkodzą turyści odziani w adidasy i nylonowy worek, atakujący Jagnięcy Szczyt". W takim przypadku - uniemożliwienie tak odzianym turystom atakowanie czegokolwiek jednak byłoby jedną z form ochrony przyrody...
serdecznie pozdrawiam, oczekując na kontynuację pasjonującej dyskusji

gb
ps
magis napisał(a):
Nie, fvck the stupid rules
tym razem ja mam pytanie: cz ktoś - poza Szanownym Kolegą - posiada uprawnienia do określania, które "rules" są "stupid", a które nie. Bo rozumiem, że fakać należy wyłącznie rulesy, określone przez kogoś (być może właśnie przez Szanownego Kolegę) jako "stupid". Tych, które są "niestupid" fakać nie należy - jak mniemam...