Kolejny słoneczny dzień w Północnej Dalmacji, przenosimy się na wyspę Murter w planach plażing na plaży Podvrske. Przy dojeździe na parking Riva Podvrske uwagę przykuwa dość wysokie wzniesienie, które objeżdża się przy zjeździe na parking. Po schłodzeniu w krystalicznej wodzie zatoczki ruszam na spacer w kierunku wzniesienia, nie brałem pod uwagę, że uda mi się wejść na górę, więc na nogach mam klapki łazienkowe

Trafiam jednak na dość wygodną szutrową drogę biegnącą w górę, droga jednak po chwili się kończy a wyżej srogo wyglądające chaszcze zagradzają możliwość dalszego podejścia. Nie poddaje się jednak, pomiędzy chaszczami usypane są dość wysokie murki z kamieni, patrząc na system murków biegnących w górę stwierdzam, że jest możliwość podejścia ich grzbietem wyżej. I tak walcząc z grawitacją na luźnych kamieniach pomiędzy krzewami mało przyjaznymi plażowiczowi udaje mi się wyjść na Veli Vrh. Widok jak na tak niewysokie wzniesienie jest dość rozległy. Widać sporo wysp z archipelagu Kornati, mocno zróżnicowaną linię brzegową oraz Murter największe miasto na wyspie.

Plażing.

W pobliżu plaży jest fajny kemping.