Karkonosze 15-17 IX 2011
Z racji połamania ręki w nadgarstku, musiałem zrezygnować z wspinaczkowego wyjazdu, ale siedząc na L4 człowieka jeszcze bardziej ciągnie w góry. Nie mogły to być Tatry. Wybór padł na niższe górki nie wymagające użycia rąk. Tak się znalazłem pierwszy raz w życiu w Karkonoszach.
Moja łapa
Podróż do Szklarskiej Poręby trwała 12 godz i 20 min., więc byłem tam dosyć późno, bo przed 11.
Dzień 1
Pierwsza atrakcja - Wodospad Kamieńczyk (23 m wysokości) za którego obejrzenie trzeba było zapłacić 5 zł. Obok była kasa KPN w której trzeba było zapłacić kolejne 5 zł za wejście do parku. No ładnie sobie liczą, a ja narzekam na górali. No chyba że ta opłata była za wynajęcie profesjonalnego sprzętu (kask budowlany) na zwiedzanie wodospadu.
Wodospad Kamieńczyk (23 m wysokości)
Dalej podążam na Szrenicę szeroką drogą, mijając po drodzę dwa schroniska. Trzecie jest na Szrenicy.
Skały "Trzy Świnki" i Szrenica
Twarożnik
Kotlina Jeleniogórska
W takim miejscu jeszcze słupka granicznego nie widziałem.
Twarożnik
Łabski Szczyt i Przekaźnik TV
Śnieżne Kotły
Śnieżne Stawki w Śnieżnym Kotle
Łabski Szczyt i Śnieżny Kocioł
Ja
Śnieżne Stawki
Schronisko pod Łabskim Szczytem
Kukułcze Skały
Dzień 2
Autobusik do Karpacza mam dosyć późno (o 9,00). Po zwinięciu namiotu idę na przestanek, i tam czekam, lecz autobus nie przyjeżdża. No tak, zrobiłem się w konia. Autobus jeździ tylko w okresie wakacji. Muszę jechać przez Jelenią Górę i tam się przesiąść. Postanawiam więc zwiedzić Zamek na górze Chojnik.
Zamek Chojnik
Zamek Chojnik
Zamek Chojnik
Zamek Chojnik
Zamek Chojnik
Po dotarciu do Karpacza odwiedzam Świątynię z Wang z XII w. Istne arcydzieło z drewna. Niestety na zwiedzanie wnętrza spóźniam się prawie godzinkę.
Świątynia z Wang
Dzień 3
Cel - Śnieżka (Sowią doliną przez Czarny Grzbiet)
Karkonosze - typowy krajobraz drzewnych kikutów
Dolina Łomniczki
Śnieżka
Kosmiczne latające talerze restauracyjne na Śnieżce
Chmury też kosmiczne
Schodząc Śląską drogą zachodzę jeszcze nad Mały Staw...
Mały Staw i Schronisko Samotnia
...i wracam do domu. Muszę pokazać ortopedzie moją łapę, jak mi ładnie napuchła.
...ale jeszcze tam wrócę.
Hako
Więcej fot tutaj:
http://picasaweb.google.com/108295871235102674690