Miałem pomysł, żeby w zakończyć sezon złotą jesienią na Mincolu, w Górach Czerchowskich na Słowacji.
Poprzedni weekend był beznadziejny, zresztą zmagałem się z infekcją i siedziałbym w domu.
Prognozy na ten weekend były obiecujące, ale im bliżej - tym gorsze.
Niedziela wydawała się OK, a tu, najpierw rano w sobotę wiadomość, że zamykają turystykę na Słowacji, w dodatku prognoza nie za ciekawa, w przeciwieństwie do Polsatu,
który pokazywał w całej Polsce piękną pogodę.
Na ale to, co na południe od Rzeszowa i Krakowa wg. tej stacji, to już inny kraj.
Pomysł na cel zastępczy - Ćwilin. Niedziela rano - kościółek i znów sprawdzanie prognozy - Słowacja i tak by odpadła, leje.
Rzut oka na webcam na Turbaczu, bo innej kamery w pobliżu Beskidu Wyspowego nie ma, na Luboniu zdjęcie sprzed dwóch dni.
Nie wygląda źle. Więc dosiadam mojego koreańskiego rumaka i mknę na zachód.
Po podjeździe nad Nowym Sączem - w stronę Limanowej pojawia się nadzieja, z mgieł wyłania się słońce.
Docieram na Przełęcz Gruszowiec, jeszcze upycham samochód obok wąskiej dróżki i ruszam z synem na Ćwilin.
Podejście typowe dla Beskidu Wyspowego - kamieniste, strome - o nachyleniu rzekłbym tatrzańskim.
Ale ma to swoje plusy, wysokości ubywa szybko. Razem z postojami fotograficznymi zajęło mi ledwie 45 minut.
Na szczycie sporo ludzi, rozpalanie ognisk, zabawy z psami, ale ja schodzę niżej, na polanę i spokojnie kontempluję panoramę.
Miałem szczęście do pogody. Może niebo nie jest czyste, ale za to w dole morza mgieł, jesienne kolory, niezła przejrzystość.
Wspaniały punkt widokowy. Wcześniej uznawałem Mogielicę, na najlepszy, ale Ćwilin ją pobił, szczególnie na plus polana - nie trzeba gnieść się na wieży.
Pod spędzeniu dłuższego czasu na szczycie czas na zejście, tym bardziej, że widoczność powoli siada.
W drodze powrotnej już pada deszcz. Nie wiem, czy dotarł do Ćwilina, ale to bardzo prawdopodobne.
Bardzo się cieszę, że udało mi się załapać na tegoroczną złotą jesień w Beskidach.
Jestem zachwycony Ćwilinem, nie wiem, czy nie wrócę tu zimą.

Babia Góra

Śnieżnica

Lubogoszcz

Dlatego Beskid Wyspowy

Babia + Luboń

Mała Fatra

Mogielica

Babia again

Tatry again

Gorce

Pasmo Radziejowej

Polana Michurowa
http://naszczytach.cba.pl/ Aktualizacja 2023 - nowe: Góry Skandynawskie, Taurus w Turscji, Alpy Julijskie, Kamnickie, Ennstalskie, Tatry Bielskie, Murańska Planina, Haligowskie Skały i wiele innych. Zapraszam