Witam
Proszę o konkretną pomoc. Mianowicie chcę zabrac mame w ostatnich dniach czerwca w Alpy Austriackie. Jest jej marzeniem zobaczyć Alpy. Chcę jechac samochodem.
Byłem 2 lata temu w Austrii, pokonałem rowerem Alpy od Mariazell aż po Salzburg, głownie jadąc po górach.
Wydaje mi się, że dzieki temu wiem już po trochu gdzie mógłbym pojechac (nie przeszkadza mi to, że bede w tych samych miejscach).
Chcę jechac na około 5-7 dni z dojazdem. Myślę że najciekawiej będzie jak będziemy sie przemieszczać codziennie.
Co według Was warto zobaczyć i jak ułożyć plan podróży? Szczególny nacisk kładziemy na góry.
Chciałbym zaliczyć:
a) conajmniej jedną zapierajaca dech w piersiach kolejkę wysokogórską
b) Nie ma czasu na turystykę piesza (wiem że mnie zlinczujecie
więc chce wjechac autem tak wysoko jak się da

Co proponujecie?
c) Myśle że musze mamie pokazac Salzburg (ja już byłem)
Teraz napisze Wam co mi wstepnie pasowałoby do tych punktów
AD a) Jechałem kolejką na Dachstein z przewyższeniem 1000 metrów. Owszem było ciekawie

Czy to jedna z najciekawszych kolejek pod wzgledem widoku z kolejki i ze szczytu? Czy raczej szukać takich kolejek w tyrolu?
AD b) byłem na rowerze asfaltowym podjazdem na Edelweisspitze 2571 metrów (w pobliżu Glossglocknera) To jest szczyt potwornie oblegany przez autokary, samochody i motocykle. Warto tam jechac, czy lepiej sie autem wdrapac gdzieś indziej?
Tak sie zastanawiam czy w tak napiętym planie nie lepiej jechac od razu do Salzbura, a potem do tyrolu i wchodnią część Austrii sobie darowac?
W sumie jak szukam serca Alp to raczej maksymalnie na zachód prawda?
Prosiłbym Was o pomoc w ułożeniu planu zwiedzania, jakoś tak żebym nie musiał codziennie jechać 100 kilometrów do nastepnego punktu noclegu
Może mój problem jest dośc dziwny mimo to prosze o odpowiedzi
P.S niby jest sporo serwisów polskich i angielskich o Austrii, ale..... tam są głownie info o zakwaterowaniu a mało jest konkretów co gdzie i jak. Na przykłąd nie moge nigdzie znaleźć jakiegoś wykazu kolejek linowych w Austrii.