Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Śr wrz 16, 2026 4:21 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: So sie 29, 2026 10:38 pm 
Stracony

https://www.facebook.com/watch/?v=1050467717705783

No sorki, że fejs.
Para turystów schodziła powoli i pojednyczno,
bo teren był dla nich trudny,
gdy schodzący przewodnik z klientami wpakował im się "obok".
Czekający turysta zdenerwował się i nakrzyczał na przewodnika, w efekcie został fizycznie zaatakowany.

Organizacja przewodników potępiła zachowanie tego przewodnika, ale nie to że się wpakował,
tylko że nie powinien tak nerwowo reagować :lol: .

https://www.bergfuehrer-kals.at/

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 30, 2026 12:01 pm 
Stracony

Nie słyszałem co mu ten Polak nagadał ale miejsce gdzie ta laska walczyła dość długo, przewodnik i też jego klienci ominęli jak po łące. Wszystko tam zależy od punktu siedzenia. Przewodnik pewnie uznał, że bez problemu ominie. Po rękach jej nie szedł. A pewnie zna to miejsce bardzo dobrze i wie jak tam jest więc uznał, że bez problemu ominie. Polak pewne uznał, że przewodnik stworzył dla nich zagrożenie i skoczył do niego z pyskówką. Pytanie co mu powiedział, że zagotował przewodnika. Ale faktem, przewodnik powinien świecić przykładem i nie dać się zagotować. I nie stwarzać ryzykownych sytuacji. Wszystko zależy. Jak zawsze. To, że sprawniejsze zespoły omijają słabsze to w górach przecież normalka.

PostNapisane: N sie 30, 2026 1:13 pm 
Stracony

Trochę sobie tłumaczyłem, bo film z X jest po niemiecku.
Najpierw czekający gość zwrócił uwagę fjurerowi że on czeka i idzie pierwszy, a gdy ten nie reagował coś tam go zjechał po niemiecku.
Jako że wiązanka była chyba dośc ostra przewodnik się zagotował.

Ogólnie wyprzedzanie w górach się zdarza, ale jest tu jednak kilka warunków i dobrych zasad.
Wyprzedzanie bez słowa, gdy widać że robi sie dodatkowy stres osobie wyprzedzanej, jest moim zdaniem niekulturalne i może być niebezpieczne.
Dlatego wypada zapytać i dopiero jeśli widać, że jest się dużo szybszym, traci się za dużo czasu i nie grozi to wypadkiem przeprosić, powiedzieć że jest się w pośpiechu i wyprzedzić.
No takie mam zdanie.

Osobne pytanie, czy przewodnicy w górach mają jakies przywileje, bo fjurer dość wyraźnie krzyczy do tyrysty "jestem berg-fjurer".
I OK, i nie-OK.
Przywileje berg-fjurerów w Alpach są już chyba jakimś tam elementem alpejskiej niepisanej, a czasem pisanej kultury (np, w Hornlihutte jest ścisła kolejność opuszczania schroniska rano).

W Tatrach sytuacja jest ciekawsza, a może - ostatnio się zmienia. Wielu forumowiczów pamięta nazwisko Robert Turjanik.
Pobił turystę nie dlatego, że ten się jakoś źle zachowywał, czy w czymkolwiek przeszkadza. ale dlatego, że turysta był na drodze na Gerlach.

Przyznam że sam miałem już dwa razy scysję z przewodnikiem w Tatrach, raz ze słowackim i prawie skończyło się bójką (zwiał, ja dość taki duży jak na górołaza jestem),
ale ostatnio z polskim dość podobna sytuacja do tej na Grossglocknerze, tylko ja nie nakrzyczałem na przewodnika, który bez ostrzeżenia wyprzedził - i to moim zdaniem dość niebezpiecznie - moją partnerkę.
Odnosze wrażenie, że środowisko tatrzańskich vodców chce wprowadzenia niepisanych zasad przywilejów na tatrzańskich pozaszlakach.

Może być, ale wobec tego wolałbym, by zostały jednak jasno opisane - jak w Hornlihutte (np. musisz wyjść za przeowdnikiem z Hornlihutte, ale jeśli jesteś szybszy i jest to bezpieczne, możesz wyprzedzić)..

Strefa czasowa: UTC + 1