Tak "zabijanie komara ręką pod przyrządem" to sytuacja która mi się przytrafiła, ale na szczęście nic się nie stało i z tą osobą więcej się nie wspinałem

Takich ciekawych sytuacji ze skał i panelu mógłbym więcej przytoczyć, ale to nie temat o anegdotach. Chociaż jeden powinienem przytoczyć ku przestrodze i pokazaniu jak złe nawyki potrafią być powielane. Skały droga hard VI.1, asekuruje całkiem dobry wspinacz, instruktor sic! w pewnym momencie puszcza linę pod kubkiem i sięga sobie po coś do kieszeni. Niestety tak mnie wmurowało, że przez 1-2s nie potrafiłem z siebie nic wykrztusić, za to zdążyła zrobić to jego dziewczyna "trzymaj linę!" szybko złapał, zrobił się czerwony i powiedział jej... "ach to przyzwyczajenie z grigri". Jak widać są wspinacze/instruktorzy dla których puszczanie liny pod grigri jest czymś normalnym i co może być najgorsze... jest codziennością.
Niestety jest jeszcze jeden aspekt, o którym się nie mówi. Co jeżeli działanie asekurującego zaślepi obraz/wizualizacja? wtedy możesz popełnić błąd zupełnie nieświadomy. Jak to działa? Budując obrazy w myślach, próbując sobie coś przypomnieć lub wizualizować (np. dojazd w dane miejsce lub drogę wspinaczkową) jesteśmy w stanie praktycznie w 99% wyłączyć myślenie. Czy zdarzyło Ci się kiedyś jadąc autem myśleć jak gdzieś dojechać i w pewnym momencie wjechać na stop/ustąp? jest to spowodowane właśnie "próbą wizualizacji obrazu". Oczywiście są osoby, które mają do tego większe lub mniejsze predyspozycje. Więcej można poczytać szukając informacji o NLP lub np. w filmach z Derren Brown. Jakie może być zagrożenie dla wspinaczy? Robienie RP i patentowanie, gdy bardzo angażujemy asekurującego i zmuszamy go do wizualizacji drogi i przypomnienia sobie przechwytów. Tak miałem taka sytuację ostatnio w skałach

kolega przyznał się na dole i przeprosił

. Warto o tym wiedzieć, aby nie zagadywać asekurującego, a asekurując być czujnym przy patentowaniu czy opisywaniu przechwytów.
Pozdr
Tomek