Tomto gratuluje tatrzańskich klasyków! a ja nastawiałem się w tym roku na Kant Klasyczny... nie zareklamowałeś

W między czasie trochę się obijałem przez 3 tygodnie, najpierw krótkie wspinanie z Kefirem w Dolinie Wedonki zakończone lotem i obudzeniem jego dziecka

, a potem 2 wyjazdy do Nielepic i na Łysine.
Nielepice:
- Dziecięca krucjata VI.1+ dalej mi złoiła palce i dupsko

, ale już przynajmniej wychodze wyżej

- Wszystkie "szóstki" na Skale z Krzyżem to jakieś udawane... chyba z 0,5 stopnia albo i 1stopień zawyżone, co nawet stwierdził kolega na poziomie VI, po zrobieniu "W cieniu krzyża" V+ stwierdził, że robił trudniejsze IV

i wyceniłby to właśnie na IV, max IV+. A z tych 4 "szóstek" to ...po Malborku co najwyżej VI-, i chyba Komtur VI-, a reszta jak nic V.
- Papiery bez pokrycia VI+ RP, robiłem tą drogę 2mc temu FL z ekspresami (wtedy odczucia VI-/VI), wczoraj w pierwszej próbie i za start dałbym raczej VI.
- Kanał prawy VI.1+ RP, udało się wywalczyć w pierwszej próbie po spadnięciu z oesa. No cóż ciężko wycenić taki bald... raczej VI.1
- Znowu VI.1+ - start trochę hardy, na pewno trudniejsze od "Kanał prawy", ale to dalej bald

Łysina:
- Cech rzemiosł różnych VI- (W1 FL, W2 OS) - ale ładna droga

bardzo urozmaicona! (płyty, piony, krawądki, oblaki, trochę tarciowego wspinania, góra z 2 ryskami, lekko odchylającymi, a na końcu rolniczym terenem za II

, tylko jurajskich dziurek brakowało

), do tego długa 55m

takie lubię

Jak podeszliśmy pod ścianę, to kolega stwierdził, że on wbije się w pierwszy wyciąg bo łatwiejszy - trochę mi się pomieszało

i powiedziałem, że najpierw jest V+, a potem VI-

(w topo Wyc.1 VI-, Wyc.2 V), a że kolega jest na VI poziomie to nie chciał się męczyć

. Do 6 wpinki szło całkiem sprawnie, ale od 6-8 wpinki to już była walka

w końcu padł blok, po chwili azero, i zjazd na dół. Pomyślałem, że V nie może tak ciorać

, przewiązaliśmy się, ruszyłem, ale rzeczywiście chyba 8 i 9 wpinka harda! mocno tarciowe po małych oblaczkach i krawądkach, najgorsze jest to, że szukam klam bo myślę "V"

. Drugi wyciąg za to ja się pomęczyłem w odchylającej rysie, po dobrych chwytach. Jak dla mnie to mocna wycena W1 dałbym spokojnie VI, a drugi wyciąg V/V+. Jak ktoś lubi długie wspinanie to polecam!
Pozdrawiam
Tomek