mkala1 napisał(a):
Nasze pomysły:
1. Dolina Kościeliska-tak na rozruch i sprawdzenie kondycji dzieci (i naszej

).
Polecam też Wąwóz Kraków - bardzo się dzieciom podoba.
A jak jesteście odważni to może np. Mylna ?
5-latek będzie zachwycony, ale 2-latka jest jednak na to za mała.
Trzeba mieć dwie latarki.
mkala1 napisał(a):
2. Hala Gąsienicowa z Kuźnic przez Skupniów Upłaz.
3. Dolina Olczyska i Kopieńce.
4. Nosal z Kuźnic.
Do tego dołożyłabym jeszcze Gęsią Szyję lub przynajmniej Polanę Rusinową (np. od Wierch Porońca)
Chociaż owieczek jeszcze chyba nie będzie.
mkala1 napisał(a):
5. Schronisko na Hali Kondratowej Doliną Małej Łąki bądź Strążyską przez Przełęcz Kondradzką. Albo od Kuźnic i potem zrobić wycieczkę w kierunku Giewontu. Czy 5,5 letni chłopiec da radę wejść na Giewont?
To może być trochę za dużo jak na jeden raz.
No ale w końcu zawsze można się wycofać.
Poza tym w tej chwili w Tatrach jest jeszcze całkowita zima i mało prawdopodobne aby za miesiąc śnieg całkiem zszedł, a z dziećmi zdecydowanie, ale to zdecydowanie nie polecam chodzenia po śniegu.
Co do Giewontu:
Znając swoje dzieci i wiedząc co robiły wcześniej mogłabym ocenić ich umiejętności i potrafiłabym zdecydować czy mogę ich tam zabrać.
Cudzych dzieci, zwłaszcza tak małych nie potrafię ocenić.
Mój syn w wieku 4,5 lat (obecnie to ma już 22 lata) przeszedł po drabinkach prawie cały Słowacki Raj i był tym zachwycony .
Ale na każdej drabince był absolutnie "na sztywno" asekurowany za pomocą krótkiej 20-metrowej liny. Stanowiska zakładałam z dwóch pętli i dwóch karabinków z drabinek. Chodził w kasku.
W wieku 10 lat już całkiem sam śmigał po drabinkach.
Wydaje mi się jednak ze dziecko w wieku 5,5 roku ma jeszcze dość nie skoordynowane ruchy. Zdecydowanie nie zabrałabym dziecka w tym wieku na trasę gdzie jest ekspozycja bez asekuracji (mimo że on sam by się nie bał).
A asekurować w razie czego też trzeba umieć.
mkala1 napisał(a):
A moze mozecie polecić coś innego?
Ile śniegu można się jeszcze spodziewać? Pewnie dużo?
Niestety śniegu będzie pewnie dużo.
Co do innych pomysłów - cała Ścieżka nad Reglami (z przyległościami), Dolina Lejowa (mało turystów).
No i jakieś wodne zabawy w Aquaparku.
Pozdrowienia
Basia