Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest N mar 09, 2025 1:53 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6909 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 231  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 02, 2011 8:08 pm 
Zasłużony

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Ratownicy TOPR znaleźli przypadkiem w Tatrach ciało 18-letniego turysty z Warszawy. Trwają poszukiwania innego zaginionego - 21-latka z Wrocławia. Rodzina turysty straciła z nim kontakt 28 grudnia. Pracę ratowników TOPR utrudniają ciężkie warunki panujące w górach.
Zaginięcia 18-latka nikt nie zgłaszał. Chłopak samotnie wędrował po Tatrach. Jego ciało znaleźli w niedzielę w Dolinie Gąsienicowej pod Kościelcem ratownicy TOPR. - Wszystko wskazuje na to, że turysta w niedzielę około południa poślizgnął się i spadł z wysokości - powiedział ratownik dyżurny TOPR, Tomasz Wojciechowski.

Ciało młodego warszawiaka ratownicy muszą transportować pieszo do Zakopanego. Niski pułap chmur nie pozwolił na użycie śmigłowca.

Wrocławianin wciąż zaginiony. Od 5 dni

Wciąż trwają poszukiwania 21-letniego mieszkańca Wrocławia, który zaginął 28 grudnia 2010. Według dyżurnego ratownika TOPR, ratownicy muszą przeszukać znaczny obszar. Nie ma bowiem precyzyjnych informacji, gdzie mógł się udać turysta. - Wiadomo, że dotarł pod Giewont, później ślad po nim zaginął - powiedział Wojciechowski.

21-latek wybrał się w Tatry najprawdopodobniej na samotną wyprawę. Wrocławianin miał wrócić do domu dzień przed Sylwestrem. W sobotę rodzina poinformowała o zaginięciu mężczyzny policję, a ta z kolei zaalarmowała górskich ratowników. Z informacji TOPR wynika, że wyłączony telefon komórkowy loguje się w Tatrach. Na ekranach w tatrzańskich schroniskach pokazywane jest zdjęcie 21-latka.

Trudne warunki w Tatrach

Także dzisiaj doszło w Tatrach do dwóch innych wypadków. W okolicach kopuły szczytowej Kościelca turystka złamała nogę. Ze względu na panujące w górach warunki, ratownicy na noszach transportują turystkę do Zakopanego. Kolejny wypadek zdarzył się w Dolnie Białego. Tam zasłabła turystka będąca w piątym miesiącu ciąży.

W Tatrach obowiązuje obecnie pierwszy, najniższy stopień zagrożenia lawinowego. Jednak w wyższych partiach gór warunki turystyczne są trudne. Na w większości nieprzetartych szlakach leży nawiany przez wiatr śnieg, miejscami utworzyły się duże zaspy. W wielu miejscach śnieg jest z kolei zmrożony i bardzo twardy.

Troszkę więcej informacji.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 02, 2011 11:51 pm 
Stracony

A wiadomo już, co było przyczyną śmierci tego 18-latka pod Kościelcem?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 03, 2011 9:16 am 
Kombatant

siker napisał(a):
Mam nadzieje że nie tylko dla mnie takie poczucie humory w tej sytuacji jest nie na miejscu.

golanmac napisał(a):
Luiza napisał(a):
Ponoć spadł.

Ponieważ chwyt zwiotczał.

Miałem nic nie pisać ale "golanmac" w innym poście napisał:

golanmac napisał(a):
Adaśko napisał(a):
Mi sie też to nie podoba , ale jestem tu gościem więc pozostaje akceptować

Bierność to dowód słabości, walcz, albo giń !

Nie musiałem długo czekać , wystarczyło uderzyć w stół....
Każdy wypadek, śmierć to straszna rzecz , ale widać niektórzy to prawdziwi "twardziele"

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:32 am 
Stracony

Cytuj:
Polacy utknęli w Tatrach Wysokich na Słowacji

Cytuj:
Ratownicy z Horskeiej Zahrannej Służby (słowacki odpowiednik Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego) poinformowali w poniedziałek, że Polacy zabłądzili schodząc z gór i nie byli w stanie bezpiecznie zejść na dół.

Przemarzniętych alpinistów nad ranem ratownicy bezpiecznie doprowadzili do schroniska pod Gerlachem, skąd Polacy dotarli do Starego Smokowca na Słowacji.

Na razie nie wiadomo, czy wśród alpinistów jest poszukiwany od soboty 21-latek z Wrocławia, który zaginął w Tatrach. Ostatni raz widziano go 28 grudnia, inny turysta spotkał go na Świnicy. Z informacji TOPR wynika, że wyłączony telefon komórkowy chłopaka loguje się w Tatrach. W niedzielę ratownicy TOPR pieszo i z pokładu śmigłowca przeszukiwali rejon Świnicy i Orlej Perci.

Po słowackiej stronie Tatr Wysokich obowiązuje drugi, w pięciostopniowej rosnącej skali, stopień zagrożenia lawinowego. Wysoko w Tatrach szlaki przykryte są grubą warstwą śniegu i są nieprzetarte. Nieznajomość przebiegu szlaku może być przyczyną zabłądzenia.

W Tatrach Słowackich od początku listopada do połowy czerwca zamknięte są wszystkie szlaki turystyczne, położone powyżej górnej granicy lasu i schronisk. Za wejście na teren, który został zamknięty dla ruchu turystycznego grożą mandaty.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polacy-u ... omosc.html

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2011 12:20 pm 
Stracony

znaleziono ciało tego chłopaka z Wrocka w okolicach Świnicy.

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... =&id=11304

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2011 2:34 pm 
Uzależniony ;-)

Upadek nastąpił najprawdopodobniej z okolic trawersu miedzy Świnicą a Zawratem. Turysta mógł spaść nawet ok. 300 metrów. Do wypadku doszło prawdopodobnie tego dnia, gdy był widziany ostatni raz na Świnicy - powiedział Piotr Konopka, ratownik TOPR. - Dostrzegli go ratownicy patrolujący Dolinkę pod Kołem, ze śniegu wystawała częściowo jego ręka. Miał przyzwoite raki i bardzo ciężki plecak, który nie pomaga w wędrówce w trudnym terenie.

szkoda chłopa :/

skoro miał raki i wypuścił się na świnicę to chyba nie był to "pierwszy lepszy" turysta z Krupówek ... daje do myślenia każde takie zdarzenie, żonie nie pokazuje bo mnie w góry nie puści ...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2011 8:09 pm 
Przypadek beznadziejny

http://www.gazetakrakowska.pl/tag/tadeu ... yniak.html zmarł Tadeusz Augustyniak, jeden z najwybitniejszych ratowników tatrzańskich i wyśmienity pilot TOPR - o ilości Jego akcji zaświadcza "Wołanie w górach" Michałą Jagiełły. B.smutna wiadomość

Kolejny Pilot odchodzi, poprzednio - w 1994 ...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 8:26 am 
Stracony

Niby smutna, ale...
Cytuj:
W wieku niespełna 81 lat w Krakowie zmarł w czwartek Tadeusz Augustyniak
Wiek słuszny, życie ciekawe, nie zmarnowane. Czego chcieć więcej?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 1:54 pm 
Uzależniony ;-)

Cytat z wp.pl

Cytuj:
Pięcioro turystów porwała lawina, która zeszła z Rysów w Dolinie Pięciu Stawów. Wszystkie osoby są już na powierzchni, ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo.
:wink:

Tutaj bardziej dokładne info
Cytuj:
Cztery osoby porwane przez lawinę pod Rysami
Około południa lawina porwała cztery osoby wchodzące na Rysy.

- Śmigłowiec z ratownikami właśnie dociera na miejsce. Według pierwszych informacji lawina porwała cztery osoby - mówił Tygodnikowi o godz. 12.30 Jan Krzysztof, naczelnik TOPR. Wszyscy turyści wydostali się spod śniegu. Jedna osoba jest poważnie, druga lżej ranna. Śmigłowiec transportuje je do szpitala.

Wiejący wczoraj w Tatrach wiatr halny utworzył miejscami niebezpieczne, śnieżne poduchy. Do drugiego stopnia wzrosło zagrożenie lawinowe. Dziś lawina porwała już 5 osób w Dolinie Pięciu Stawów. Nikomu, nic się nie stało. Ratownicy TOPR pomagali też taternikowi, który został ranny na Kazalnicy nad Morskim Okiem.

- Zagrożenie lawinami w Tatrach może wzrosnąć jeszcze jutro, bo zapowiadana jest odwilż - dodaje naczelnik Jan Krzysztof.

tygodnikpodhalanski.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 2:04 pm 
Stracony

dawid91 napisał(a):
Kazalnicy nad Morskim Okiem

Taa...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 2:04 pm 
Stracony

Zeszły dwie lawiny:
jedna w Dol. 5 st., druga z Rysów

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 2:24 pm 
Uzależniony ;-)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,tit ... caid=1b8ef

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 7:11 pm 
Kombatant

Chciałem zweryfikować jedną informację. Rzeczywiście jest niebezpiecznie bo po silny mrozie -20 dzis bylo ponad zero.

Sytuacja z 5tki. Zeszła mała deska i zabrała dwóch turystów z Rosji a tych czterech się już wtedy wycofywało z powodu warunków. Dodam, że wychodzili na Szpiglasową przełęcz letnim wariantem. Wezwał śmigło gość, który siedział w schronisku. Śmigło przyleciało wysadziło ratowników, którzy zobaczyli otrzepujących się gości, którzy nawet się nie poobijali jak ich widziałem i zabrało ratowników z powrotem. Podobno wyglądało to tak jakby lawina nie zdąrzyła się zatrzymać a śmigło już było na miejscu :P Tak opowiadała ta 4ka ;) Słyszałem, tez że ci goście co ich porwało to przelecieli przez jakąś grzędę.

Inna sprawa, że moj kumpel kiedy wracał Opalonego Wierchu(ja się wycofałem pod szczytem wcześniej) też pojechał na sam dół z lawiną ale tylko skręcił kostkę i wrócił ze mną o własnych siłach.

Tak to wszystko odebrałem. Z jednej strony fajnie, że smigło tak szybko, a z drugiej lekko to rozdmuchane w tej wiadomości. Tych czterech gości nie spadło z lawiną.

Dodam, że ani w muro ani w 5tce nie działają telebimy informujące o warunkach w ptce nawet nie wiedziałem, że dziś dwójka choć sam(oraz po rozmowach przy śniadaniu) wiedziełem co się święci po tym ociepleniu.

Ostatnio edytowano Pt sty 07, 2011 11:45 pm przez regedarek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 9:45 pm 
Stracony

Właśnie, jak zauważył raffi79, sam wiatr jest niebezpieczny, ale też tworzy cholernie podstępne nawisy w miejscach gdzie można się nie spodziewać. W takich warunkach wędrówka udowadnia nie tylko bohaterskość co bardziej lekceważenie i mniemanie o swojej nieśmiertelności.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 11:40 pm 
Kombatant

Masa ludzi dzisiaj się wybrała przez zawrat do murowańca, w tym zauważyłem, że spora część wędruje samotnie!, my sobie wybraliśmy wąski żlebik z małą ilością śniegu. A i ten tor lawiny(tej naszej) nie był jakiś długi i nie zawierał kamieni po drodze jak z dołu zauważyłem.
Ale w schronisku odbyła się kłótnia na temat Czy w taką pogodę iść gdzieś się przejść, czy zapłacić za nocleg i się śmiać z tych co wyszli pijąc wódkę. Było nieprzyjemnie, w sumie to sam nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2011 8:50 am 
Swój

Przyznać się który to chodzi bez plecaka:

"O godz. 16.50 do TOPR zadzwonił turysta informując, że jest na Kopie Kondrackiej Na Przeł pod Kopą Kondracką zostawił plecak a w nim raki, latarkę. Zrobiło się ciemno, zamgliło się a on nie może znaleźć szlaku zejściowego . Prosi o pomoc. Na pomoc wyruszyło dwóch ratowników. O godz. 18.30 dotarli do turysty, któremu udało się zejść na Przelęcz i odnaleźć pozostawiony plecak. Ratownicy sprowadzili 42-letniego turystę z Bielska na Halę Kondratową."

:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2011 10:00 am 
Stracony

Cytuj:
Ratownicy sprowadzili 42-letniego turystę z Bielska na Halę Kondratową.

To nie ja, to jakiś młodszy ode mnie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2011 10:13 am 
Stracony

Wpisali na oko, młodo wyglądasz.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2011 11:30 am 
Uzależniony ;-)

będzie miał nauczkę żeby nie zostawiać plecaka. miał szczęście że nikt nie zaopiekował się jego plecakiem to byłby jeszcze w plecy :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 26, 2011 10:26 pm 
Stracony

Ja też czasem zostawiam plecak.
Jak mam wór na tydzień a po szczytowaniu i tak wracam tą samą drogą to zostawiam. Nie zdarzyło się (również w Tatrach), żebym go nie znalazł wracając. Nawet w sierpniu przy rozwidleniu szlaków na Krywań.
Oczywiście nie dotyczy to zimy, a i latem latarka, woda, baton i sprzęt foto idzie ze mną, choćby w kieszeni.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 30, 2011 4:15 pm 
Kombatant

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... =&id=11553

Cytuj:
Wypadek taternika na Kościelcu

Przed godz. 11 w czasie wspinaczki na Kościelcu od ściany odpadł taternik.

- Taternik odpadł od ściany na pierwszym wyciąg na Drodze Potoczka. Odczuwa bóle kręgosłupa, więc na miejsce poleciał śmigłowiec z ratownikami TOPR - mówi Tomasz Wojciechowski, dyżurny ratownik TOPR.

W Tatrach mamy dziś piękną, słoneczną pogodę. Wysokogórskie szlaki są zasypane. Obowiązuje drugi stopień zagrożenia lawinowego. Wysoko w górach leży 80 cm śniegu.

http://gorywysokie.blogspot.com/

http://pionowyswiat.blogspot.com/

Tytuł:
PostNapisane: N sty 30, 2011 6:31 pm 
Stracony

Słyszałem że na Żebrze Czecha też jakiś odpadł.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 30, 2011 10:57 pm 
Stracony

I nawet helikopterem polatał.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 31, 2011 12:17 am 
Stracony

Hmm.. Ktoś znajomy?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 31, 2011 11:06 am 
Przypadek beznadziejny

Około 15 śmigło leciało do Piątki, przynajmniej z Białej Wody tak wyglądało. Wiadomo coś więcej ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 31, 2011 2:04 pm 
Stracony

Tatry to to nie są ale warte zainteresowania :

"35-latek przeżył 300-metrowy upadek
ŁZ / express.co.uk
35-letni Adam Potter, pochodzący z Glasgow, przeżył ponad 300-metrowy upadek z ośnieżonego szczytu w szkockich górach. Mężczyzna, który otarł się o śmierć ma tylko trzy niewielkie złamania i zdartą skórę na twarzy – informuje express.co.uk.

Adam Potter wchodził wraz ze swoja dziewczyną i przyjaciółmi na pokryty śniegiem i lodem szczyt Sgurr Choinnich Mor (1094 m n.p.m.) leżący 8 km na wschód od najwyższej góry Szkocji – Ben Nevis.

Mieli dotrzeć do skał, założyć raki i wyciągnąć czekany. Brakowało 5 m do celu, kiedy Potter się poślizgnął i zaczął zjeżdżać stromym zboczem. Próbował się zatrzymać ale nabierał prędkości, koziołkował, kilka razy spadał ze stromych półek i urwisk – w sumie ponad 300 m.

Prawdopodobnie był nieprzytomny kiedy się zatrzymał, ale - jak przypuszcza – szok spowodował, że się ocknął. Wstał, pozbierał swoje rzeczy i wyciągnął mapę, żeby sprawdzić gdzie jest. Wtedy dostrzegła go ekipa ratunkowa wezwana przez przyjaciół. Początkowo pilot śmigłowca był przekonany, że to nie ta osoba, której szukają – ratownikom wydawało się nieprawdopodobne, że ktoś mógłby wyjść bez szwanku z takiego wypadku.

Adam Potter został przetransportowany do szpitala. Skutkiem karkołomnego upadku były jedynie trzy złamania niewielkich kości i otarcia nosa i twarzy. Wkrótce zostanie wypisany ze szpitala.

Choć sam przyznaje, że w pewnym momencie myślał, że upadek skończy się dla niego tragicznie, nie zamierza wycofywać się z górskiej działalności – za kilka tygodni wybiera się na Mount Everest – informuje express.co.uk.
"

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 02, 2011 1:12 pm 
Zasłużony

dradamu:) napisał(a):
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=news&strona=1&kat=&id=&typ=&id=11553

Cytat:
Wypadek taternika na Kościelcu

Przed godz. 11 w czasie wspinaczki na Kościelcu od ściany odpadł taternik.

- Taternik odpadł od ściany na pierwszym wyciąg na Drodze Potoczka. Odczuwa bóle kręgosłupa, więc na miejsce poleciał śmigłowiec z ratownikami TOPR - mówi Tomasz Wojciechowski, dyżurny ratownik TOPR.

W Tatrach mamy dziś piękną, słoneczną pogodę. Wysokogórskie szlaki są zasypane. Obowiązuje drugi stopień zagrożenia lawinowego. Wysoko w górach leży 80 cm śniegu.

Jeśli chodzi o wypadek na Drodze Potoczka to z tego co się dowiedziałem to goście pomylili drogę na 1 wyciągu. Wbili się nie tam gdzie trzeba i gość niestety spadł.

(Hans Kammerlander)

http://picasaweb.google.com/BogdanKrzysztyniak
http://picasaweb.google.com/BogdanKrzysztyniak2
http://picasaweb.google.com/BogdanKrzysztyniak3

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 02, 2011 3:55 pm 
Uzależniony ;-)

i nie robili Potoczka tylko Głogowskiego. Tylko podobnoż jakimś właśnie dziwnym wariantem.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2011 9:25 pm 
Przypadek beznadziejny

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/tragedi ... omosc.html
Cytuj:
Tatry: Tragiczna lawina pod Łomnicą
Wczoraj lawina na Łomnicy po słowackiej stronie Tatr porwała czterech węgierskich taterników. Jeden z nich nie przeżył wypadku.
Lawina porwała taterników w stromym, skalistym żlebie w kierunku Łomnickiego Stawu. Niestety jeden z nich zginął na miejscu. Dwóch miało złamane nogi. Jeden wyszedł z wypadku bez poważniejszych obrażeń.

Ze względu na warunki atmosferyczne w akcji nie mógł wziąć udziału śmigłowiec. Ratownikom w dotarciu na miejsce pomagał specjalnie w tym celu uruchomiony wyciąg na Łomnicką Przełęcz.

W tym sezonie zimowym to już trzeci lawinowy wypadek w tym miejscu.

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... =&id=11639

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2011 10:39 pm 
Przypadek beznadziejny

Czyżby to była pierwsza ofiara lawiny w Tatrach Słowackich w tym sezonie :roll: :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6909 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 231  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1