Witam! Za namową forumowiczów przenoszę swoje zapytanie do tego tematu, żeby nie zaśmiecać forum mniejszymi
Mój problem wygląda następująco. Otóż planujemy z kolegami studencki wypad na Słowację połączony oczywiście z górskimi wycieczkami. Swego czasu jeździłem na Słowację, a w szczególności do Velkej Lomnicy, Strbskiego Plesa, Tatranskiej Lomnicy, troszkę się pochodziło, jednak miałem kilka dobrych lat przerwy, do tego od kiedy u naszych sąsiadów weszła nowa waluta sporo się pozmieniało, dla studenta to raczej na minus, no ale cóż... Z tego co pamiętam dobrą miejscówką wypadową na szlaki jest Smokovec. Co prawda jesteśmy mobilni, ale wiadomo, im bliżej bazy tym lepiej, więc kilka moich pytań:
1. Czy macie może jakieś pewne, sprawdzone propozycje noclegu w okolicy Smokovca, a na pewno w zakresie kursowania Elektriczki, bo ona tam jest bardzo przydatna z tego co pamiętam. Czy w cenie ok 10-12euro można znaleźć nocleg w tej okolicy? Warunków oczekuję studenckich, łóżko, prysznic i w sumie więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Przydatny byłby jakiś aneks kuchenny, żeby troszkę przyoszczędzić na wyżywieniu, ewentualnie możliwość wykupienia niedrogiej strawy z naciskiem jednak na jakiś palnik
Może warto zainteresować się jakimś mieszkaniem/kawalerką na krótki termin, powszechnie uważanym za apartament. Sam pracuję w podobnej branży w Krakowie i wiem, że tego typu noclegi wychodzą taniej aniżeli hotel, nie ustępując warunkami.
2. Jakie trasy polecacie dla 3 nieco ponad 20. letnich chłopaków w tych okolicach? Myślałem, żeby, przy założeniu tygodniowego pobytu, pierwsze 2 dni poświęcić na jakieś delikatniejsze, "rozgrzewające" trasy, potem może jakieś gorące źródła, zwiedzanie dla relaksu i na koniec pobytu jakieś dwie konkretniejsze trasy, np Rysy czy coś tego formatu (byłem na nich jako 12-latek, myślę, że teraz też podołam ).
3. Jak to jest w końcu ze słowacką walutą? W krakowskich kantorach oferowane są jeszcze korony, ale czy obowiązują powszechnie na Słowacji?
4. Co polecalibyście poza Popradem i np. Kezmarokiem zobaczyć na wypadek powszechnie panującej jesiennej, deszczowej pogody?
Zdaję sobie sprawę, że wiele z tych informacji jest na forum, cały czas przekopuję tematy, jednak informacji jest taki ogrom, że ciężko spośród tego wszystkiego wybrać w pigułce, te które by odpowiadały na stawiane przeze mnie pytania. Najistotniejsza jest dla mnie kwestia ubytovania w niedalekiej odległości od tras wypadowych i w rozsądnych cenach. 15 euro to maksymalne maksimum jakie jestem w stanie wysupłać na ten cel, przy sześciu noclegach.
Mam nadzieję, że jako świeżak na forum nie zostanę zbluzgany za może dla niektórych oczywiste pytania.
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.