Świeżak napisał(a):
Witam Wszystkich!
Ostatniego dnia chciałem wybrać coś z Tatr Zachodnich, np Bystrą lub Starorobociański Wierch. Na zdjęciach i filmach te szczyty wydają się być łagodne i teoretycznie nie powinny przysparzać trudności technicznych, jednak nie wiem jak jest z samym podejściem. Byłoby miło, gdyby wypowiedział się ktoś kto tam był.
Na koniec dodam że jestem dobrze przygotowany fizycznie, mam dobrą wydolność i całodniowe wędrówki nie stanowią dla mnie problemu. Nie boję się również wysokości, pod warunkiem że mam dookoła siebie pewny grunt. Czuję jedynie strach przed ekspozycją (strach jest duży, męczy mnie nawet w miejscach które Wy byście uznali za banalne do przejścia). Nie chciałbym dojść do miejsca gdzie się zatrzymam i nie będę mógł iść dalej, stwarzając zagrożenie dla siebie i innych. Miejcie to na uwadze, z góry dziękuję za wszystkie propozycje

Byłam niedawno na Bystrej. Szczyt Ci się wydaje łagodny - w zasadzie taki jest, chociaż nie taki banalny jakby się mogło wydawać. Problem jest w podłożu, na ścieżce masz drobne kamienie, które uciekają spod stóp, a nawet spod kijków. W efekcie trzeba iść ostrożnie i raczej ciężko iść szybko. Wycieczka na Bystrą jest długa, ale piszesz, że długie wycieczki to nie problem. Pamiętaj, że do czasów na mapie czy na tablicach dodać trzeba jakieś postoje, choćby na podziwianie widoków czy zjedzenie drugiego śniadania. Jeśli idzie o ekspozycję to skalistych przepaści na tym szlaku nie ma. Owszem, mijasz zerwy na Banistem, ale nie idzie się krawędzią, więc na dobrą sprawę nawet ich nie widzisz, nie powinno stanowić problemu. Tam gdzie niby jest coś głęboko, miejsca jest tyle, że spokojnie można się odsunąć aż do poczucia komfortu. Chociaż nie znam Cię, żeby wiedzieć, że na pewno przejdziesz

Wydaje mi się tylko, że tak.
Jeśli mogę coś doradzić, na Bystrą nie wchodź przez Błyszcza tylko z Przełęczy Banistej trawersującą stok ścieżką od razu na Bystrą. I lepiej tą samą drogą schodź ze szczytu. Ja się pokusiłam o zejście przez Błyszcza i dało się, ale kilka ślizgów na tych kamykach już poniżej szczytu Błyszcza nie było za fajne no i tak się czuje stromość stoku, chociaż ogólnie czułam się tam bezpiecznie. Przy Twoim lęku ekspozycji to nie wiem jak by to było.
Na Bystrą możesz wejść przez Ornak od Przełęczy Iwaniackiej albo przez Dolinę Starorobociańską. Ta druga wydaje mi się z łagodniejszym podejściem na Siwą Przełęcz. Na Ornak od strony Iwaniackiej wchodzi się zakosami w kosówce, dość stromo. Wystraszyć się może nie miałbyś czego, ale dosyć męczące to podejście

Później już sam grzbiet Ornaku to łagodny. Może tylko na Siwych Skałach mógłbyś mieć problem - trzeba się wdrapać na szczyt rumowiska skalnego i potem z niego zleźć, obejść to nie bardzo jest jak.
Nie wiem czy Ci ten opis w czymś pomoże, jakby coś to pytaj. Kawa jeszcze nie działa więc wybacz, jeśli nieskładne