zjerzony napisał(a):
Owszem, chciałem konkretnie dać do zrozumienia, że jeśli wypowiadasz się w formie kategorycznej, to musisz wiedzieć, o czym piszesz.
Widzę, że czynisz postępy w czytaniu ze zrozumieniem. Cieszy mnie to niezmiernie, bo rokuje to pozytywnie i kiedyś być może dorośniesz do poziomu dyskusji merytorycznej, a nie szczeniackiej pyskówki poniżej poziomu absolwenta szkoły zawodowej.
Na imię mam argument:
zjerzony napisał(a):
w formie kategorycznej
Cytuj:
Skoro szlak jest zamknięty (1.11 - 15.06), to schronisko czynne nie jest.
Cytuj:
"Je otvorená len v letnej sezóne (od 15.6. do 31.10.)"
Czy to nazywasz formą kategoryczną?
To dzisiaj kolejna lekcja czytania ze zrozumieniem: czym innym jest "schronisko jest czynne w sezonie zimowym" - o to było pytanie, od: "bywa otwarte" lub "może będzie otwarte a może nie". Było konkretne pytanie, jest odpowiedź bazująca na oficjalnym komunikacie schroniska.
Wiedzą jest informacją. Informacja może być oficjalna i nieoficjalna (ta druga to również plotka). O tym poniżej.
zjerzony napisał(a):
to musisz wiedzieć, o czym piszesz
Wiedza winna być poparta argumentami, dowodami. Ja takie podałem - oficjalny komunikat schroniska. Mam prawo się pomylić. Jaki jest Twój argument? Bo na razie stać Cię na wycieczki osobiste, niezwiązane z zagadnieniem.
Cytuj:
Bo świadomie czy nie, wprowadzasz kogoś w błąd.
Zatem dołączam do zacnego grona jakim jest TANAP i schronisko. Wprowadzanie w błąd z gatunku: szlak z przełęczy w Grzybowcu na Giewont w warunakch zimowych jest nie do przejścia (bo jest zamknięty, lawiniasty itp). Oczywiście formalnie to jest błąd, bo szlak mimo ze zamkniety pozwala przejść, a że co któryś próbujący tam przejść poniesie śmierć to detal.
Cytuj:
Do tego w potencjalnie szkodliwym/niebezpiecznym temacie
A stać Cię na autorefleksję? Moja wypowiedź może być szkodliwa/niebezpieczna? Czy raczej Twoja?
Człowiek zapytał o dostępność schroniska. Czy lepiej by się nastawił, zgodnie z oficjlanym komunikatem, że schronisko nie jest dostępne, czy też lepiej się łudził, że jednak będzie otwarte - np na podstawie Twoich aluzji?
Nawet jeżeli było lub bywa otwarte - zagwarantujesz, że będzie czynne każdego dnia i nocy do 15 czerwca? Weźmiesz za to odpowiedzialność?Czy uważasz, że w tym przypadku większym zagrożeniem jest bazowanie na wiedzy oficjalnej i przyjąć założenia pesymistyczne (schron jest zamknięty, nie czynny: lepiej nie liczyć na herbatę, i możliwość przenocowania) niż Twoje niedopowiedzenia i mieć złudną nadzieję?
Albo jesteś facetem i potrafisz uargumentować swoje zdanie, albo panienką (bez obrazy dla panienek), znaczy forumowym trolem. Ja być może się mylę, a być może nie. Twoje trolowanie nic nie wnosi.