Mazio napisał(a):
U nas pozostaje archaiczny WHP, wyprawa z nestorami sznurka, zapłacić wodcy, ślęczeć z Encyklopedią Tatrzańską lub iść na rympał. Gdzie są mapy, rysunki łatwiejszych tras pozaszlakowych?
Moje przemyślenia na ten temat (już od dość dawna).
1. Oprócz WHP jest WC. (chyba mamy w domu wszystkie wydane dotychczas tomy, to nie ja a mąż je kolekcjonuje) Opisane inaczej ale jednak jest to przewodnik taternicki.
2. Typowe dla "bezszlakowców" - opisy tras do ok I-II jest Kunicki i Szczerba. (mamy) trochę moim zdaniem przestarzałe, mało ilustracji.
Więcej wydań pewnie nie będzie bo p. Szczerba zmarł ok. 5 lat temu
3. Ukazał się nie tak dawno wybór tras na ważniejsze szczyty tatrzańskie wydawanych przedtem w "Górach". Tego nie mam, przeglądałam, nie kupiłam. (tytułu nie pamiętam)
Tu z kolei zbyt dużo poszli w ilustracje i "ładność" wydania, a nie same opisy tras. Zresztą powtarzają się w stosunku do tego z "Gór".
Znam trochę sytuację na rynku wydawniczym bo sama współpracuję z kilkoma wydawnictwami.
Niestety teraz, również ze względu na kryzys wydawnictwa cienko przędą.
Poza tym - przegrywają z Internetem.
Przygotowanie i druk przewodnika o jakim piszesz Mazio to koszt kilkudziesięciu tysięcy zł (lekko licząc). Trzeba zaplacić autorowi, za te schematy, za zdjęcia, a i tak najdroższy jest druk.
Przeliczmy to wszystko zakładając ze przewodnik miałby ok. 200 stron obliczeniowych (po 1800 znaków ze spacjami) i 50 zdjęć lub schematów.
Niech autorowi się zapłaci po 40 zł brutto za stronę lub zdjęcie (to niestety jest mało, bo tekst jest bardzo specjalistyczny i pisze się go bardzo powoli) to daje to 40 x 250 = 10 000 samych honorariów (brutto, autor z tego ma mniej). Druk i papier - nie znam cen ale przypuszczam ze min 3 razy tyle. Dystrybucja, VAT, zysk księgarza itd razem daje plus minus 60 000-70 000 kosztów. To jeśli książkę ma kupić 1000 osób (więcej niestety tych wariatów nie ma) musiałaby kosztować w detalu 60-70 zł
Wątpię aby jakiś wydawca się odważył na tak niepewny interes.
Chyba ze ktoś wyda własnym sumptem.
Pozdrowienia
Basia