Wolf_II napisał(a):
A gdzie zasady podawania źródeł (pierwotnych)?
A cóż to za zasada - "źródła pierwotne"???
Wolf_II napisał(a):
PPwT okazał się ślepym tropem, skoro Nyka twierdzi, że rejon objęto rezerwatem w 1936 r.
Przecież "tajemnica" już została odkryta. Nyka - nie twierdzi, a jedynie podaje taką informację. Należy zorientować się jaka instytucja - w II Rzplitej - decydowała o utworzeniu rezerwatu. I próbować odszukać odpowiednie zarządzenie. Przypuszczam, że mogły to być Lasy Państwowe.
Wieczorem przeglądnę "Wierchy" z lat 1932-37, może znajdę coś w sprawozdaniach W. Goetla.
Wolf_II napisał(a):
Dla mnie zamknięcie szlaku to stan prawny, ale oczywiście nie musisz podzielać tego poglądu.
No to masz pecha, bo myślisz współczesnymi realiami. Znakowanie, budowanie, naprawa szlaków w okresie międzywojennym - to była prywatna działalność P. T. T. Finansowana i wykonywana na zlecenie Towarzystwa.
Poczytaj sobie - rocznik 1936 "Wierchów" i późniejsze - gdzie opisano "perypetie" z budową "ceprostrady".
Wolf_II napisał(a):
Tak jak pisałem wcześnie, w zależności jak sobie zdefiniujesz "zamknięcie" szlaku jeden z tych roczników: 1932 lub 1936 będzie dla Ciebie właściwy:
Ja nic sobie nie muszę "definiować". To raczej Ty masz problemy - bo "zamknięcie szlaku" to dla Ciebie "stan prawny"...
P. T. T., które zajmowało się zarówno "uprzystępnianiem" Tatr, propagowaniem ich w społeczeństwie, jak również działaniami "ochroniarskimi" - docelowo mającymi doprowadzić do utworzenia Parku w Tatrach (podobnie jak w Pieninach, czy w innych państwach. I owo P. T. T. postanowiło, że - od 1932 roku części szlaków nie będzie "uprzystępniało". Cytaty zamieściłem. Rezygnacja z odnawiania niektórych szlaków wiązała się - najprawdopodobniej - także z planami, dążeniami do utworzenia w niektórych miejscach obszarów lepiej chronionych, do których dostęp będzie ograniczony.
Wolf_II napisał(a):
W ogólności tak, ale w tym konkretnym przypadku masz podane źródło: dla informacji o objeciu rezerwatem masywu Wołoszyna na Wiki podane jest odesłanie do źródeł - przewodnika Nyki. Wystarczy, że teraz sprawdzisz u Nyki czy tak jest w rzeczywistości.
uwaga dodatkowa - rezerwaty przyrody z reguły dzielone były/są na ścisłe i częściowe. W naszych dywagacjach należy chyba zacząć zwracać uwagę i na to rozdzielenie...
hihihihi - przecie sam pisałeś coś o
Wolf_II napisał(a):
A gdzie zasady podawania źródeł (pierwotnych)?
Odwołanie w Wikipedii do przewodnika Nyki oznacza tylko tyle, że Autor hasła w Wikipedii na tę informację ("Starania Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego doprowadziły do objęcia go rezerwatem przyrody już w 1936[2]") trafił właśnie w tym konkretnym przewodniku, I tylko tyle. To jest przypis. Nie zadał sobie trudu by ją w jakikolwiek sposób zweryfikować

Bo na przykład w przewodniku J. Nyki, "Tatry" (wyd.Sport i Turystyka 1972) na stronie 593 napisano:
"
Wołoszyn stanowi jeden z najcenniejszych przyrodniczo masywów Tatr (rezerwat od 1936 i 1954)."
Rzetelny badacz - sięga w takim przypadku do tego, co nieudolnie nazywasz "zasadą podawania źródeł (pierwotnych)". Czyli sprawdza czy Autor przewodnika podał skąd zaczerpnął informacje w przewodniku zamieszczone. U Nyki - w przypadku przewodnika, o którym piszę - jest wymienione szereg pozycji literaturowych (bibliografia się to nazywa). I - najprawdopodobniej z jednej z nich Autor zaczerpnął tę informację o tych datach.
Wracając do tematu.
W wydanym w 1981 roku opracowaniu "Ochrona Tatr w Polsce Ludowej" (materiały z sympozjum zorganizowanym w lecie 1981 roku przez PTPNoZ i TPN) w jednym z referatów trafiłem na informacje, które mogą stanowić podstawę do dalszej kwerendy.
Starania o utworzenie Parku w okresie międzywojennym odbywały się pod "kierownictwem" Państwowej Rady Ochrony Przyrody. Bardzo być może to właśnie owa Rada mogła "tworzyć" obszary uznawane za rezerwaty, mateczniki - które to tereny - na podstawie projektu rozporządzenia o utworzeniu Parku - miały być wyłączone z ruchu turystycznego.
pozdrawiam
gb