raffi79. napisał(a):
Jak będzie to się okaże.
Ale nie łudźmy się że będzie super. Tyle z mojej strony w tym temacie. Nie mogę więcej nic napisać.
Cytat akurat nie z tego artykułu tylko z TP
Wiem - ale nie powiem

A ten materiał w TP - kiedy się ukazał???
miler napisał(a):
gb napisał(a):
To bądź tak miły i napisz skąd/od kogo skopiowałeś.
To ja będę tak miły, choć niepytany...., a masz
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... kiego.htmlWystarczy zadać sobie trochę trudu, a "Wyborcza" powie C

i prawdę
Cytuj:
Tablice świetlne i dwa ronda na drodze do Morskiego Oka
Bartłomiej Kuraś
29.07.2013 , aktualizacja: 28.07.2013 18:28
Cały tekst:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... z3KgxvAUx6Czyli ta cała informacja - to mocno odgrzane "kotlety", a cytaty zamieszczone przez Kolegę - są Jego autorskim wyborem. W artykule nie znalazłem nic na temat ograniczeń typu: parkujesz - idziesz do MOka...
Tak jak przypuszczałem - produkcja plotki. Ciekawe komu to miało "służyć"...
pozdrawiam
gb
ps.
Śpiący Rycerz napisał(a):
Można zrobić zakup biletów przez internet, ustawić kilka biletomatów na Podhalu i w końcu posadzić kogoś za okienkiem w jednym-dwóch miejscach. Przecież takie rozwiązania są stosowane w zasadzie już standardowo w wielu obleganych atrakcjach na świecie. Dodatkowo w przypadku Tatr, można sprzedawać bilety na konkretne miejsce/rejon. Np. do Morskiego Oka+Piątka, Chochołowska+Kościeliska - na wejście w danym rejonie, a gdzie wyjdziesz, twoja sprawa. Pewna pula biletów byłaby do zakupienia z wyprzedzeniem, pewna pula tylko na dzień wyjścia. Można też nie wprowadzać limitu biletów, ale od pewnego pułapu chętnych, wprowadzić znacznie wyższą cenę za wstęp.
Przecież - tak właściwie - to poza wprowadzeniem sprzedaży biletów na ternach oddalonych od TPN - to o czym piszesz mniej więcej działa od wielu lat. Kupujesz bilet na wstęp - w kilku miejscach, wychodzisz gdzie chcesz.
Takie rozwiązania sprawdzają się faktycznie w wielu miejscach atrakcyjnych turystycznie w całej Europie - pod jednym warunkiem. Wejścia na/do owych atrakcyjnych terenów, będące pod kontrolą bileterską - są jedynymi, możliwymi miejscami by na ów teren się dostać. No i dodatkowo - przy sprzedaży biletów nie uwzględnia się możliwości przebywania na terenie dłużej niż dobę. Takie pomysły świetnie by się sprawdziły gdyby np. dostęp w głąb Tatr był możliwy wyłącznie przy pomocy kolejki na Kasprowy oraz jakiegoś transportu zorganizowanego w poszczególnych dolinach.
Utopia

Oczywiście - można próbować wpływać na liczbę turystów przebywających w jakimś określonym czasie na obszarze TPN - ale przy innym sposobie ewidencjonowania wejść i wyjść. Z tym, że wiązałoby się to z koniecznością przeprowadzenia bardzo drastycznych zmian w sposobie uprzystępniania terenów parków narodowych. Na obecnym etapie "świadomości obywatelskiej" raczej nie do przeprowadzenia. Wyobrażasz sobie reakcję - niektórych osób, środowisk - na obwieszczenie, że na podstawie wyliczeń naukowców, łączna liczba turystów przebywających na terenie parku narodowego, w podziale na konkretne rejony/doliny czy szlaki - w ciągu doby jest wyraźnie sprecyzowana, i bilety na wejście będą sprzedawane w miarę "zwalniania się miejsc wolnych" w czasie???
Tu trzeba tak kombinować, by ludzi nie wchodziło więcej, by wchodziło mniej - ale by wszyscy byli przekonani, że to nie jest efekt "zarządzenia", tylko że "sami tak chcą"

Kolej częściowo wprowadziła rezerwację miejsc,
Dotyczy to miejsc siedzących...
Kolej prowadzi rezerwację miejsc od bardzo dawna - tym są miejscówki kupowane razem z biletem

. Tyle, że - przynajmniej na razie, w Polsce - nie ma połączeń (zwłaszcza dalekobieżnych) na których poza pociągami, wagonami z miejscami objętymi obowiązkową rezerwacją miejsca siedzącego - nie można przejechać bez miejscówki. Co więcej - do coraz większej liczby pociągów z obowiązkową rezerwacją miejsca siedzącego - wsiadają (zwłaszcza na krótszych odcinkach) pasażerowie bez miejscówki, ale z biletem. I stoją na korytarzu...
a chcesz jechać/wejść - płacisz ekstra.
Jak nie ma miejsca w autobusie - to nawet super-ekstra opłata nie pozwoli na przejazd. Teoretycznie w pociągach również. Wstęp do obiektów zamkniętych, ogrodzonych - to nie to samo co wejście na teren parku narodowego