Jackal, po pierwsze mamy tu DWIE sprawy.
1) Pierwotny incydent, który wydarzył się 26 grudnia na WŁOSIENICY i dotyczyl przewozów BRYCZKAMI na odcinku Włosienica - Palenica
2) Problem, który komentowałem wyżej, do sytuacji zupełnie innej, gdyż pierwotne informacje były dość chaotyczne i wydawało mi się, że chodzi o komunikację AUTOBUSOWĄ na trasie Palenica -Zakopane. ten problem się nie wydarzył w komentowanej tu sytaucji, ale np. przydarzył się mi osobiście dawno temu, przydarzył się w historii tego forum userowi "Staszek", generalnie dotyka wielu osób odwiedzających Morskie Oko i inne trasy w okolicy, korzystające z komunikacji publicznej na trasie Zakopane-Palenica-Zakopane.
ad1) Dopiero po komentarzu wyżej mam jasność (chyba...) co się właściwie stało. Jestem po stronie turystów, zostali po chamsku okłamani przez fiakrów, co najmniej jeden, ten ostatni wiedział o sytuacji i nic nie zrobił.
ad2) To zupełnie inna kwestia może nieco złożonego problemu, o której odjeżdża ostatni bus z Palenicy. I tutaj i ja, i kol. Staszek zetknęliśmy się z tą nieprzyjemną sytuacją, że ów ostatni, uwidoczniony na rozkładzie bus nie zjawił się na Palenicy. Ja miałem to jeszcze w czasach, gdy był to PKS Zakopane. Prawda jest taka, że Palenica jest słabo skomunikowana z Zakopanem. I to wszystko przy gadaniu o ochronie przyrody w Tatrach (BTW. właśnie skończyły się konsultacje społeczne ws planu ochrony Tatr na następne 20 lat) a przecież chyba oczywiste, że sto samochodów na Palenicy szkodzi przyrodzie bardziej, niż trzy busy. Byłem 12-13 grudnia, ostatni bys odjeżdżał o godz. 17:40 (piszę z pamięci). I tak, mając doświadczenie poszedłem na ten o 16:40. Ale to oznaczało, że z Moka wyszedłem o 14:40 (Ja idę 1:40). W praktyce oznacza to, że musząc zdażyć na autobus, mam mocno ograniczony czas, jaki mogę poświęcić na górską wycieczkę. Autobus o późniejszej godzinie - np. 20tej - którego obecność byłaby na znacznie bardziej odpowiedzialnych barkach gminy, stwarzałby turystom znacznie więcej możłiwości, zwiększała bezpieczeństwo w przypadku sytuacji: - spóźnienia na ostatni planowy bus, - zbyt dużej liczby chętnych na ostatni prywatny bus, - innych losowych przypadków gdy ktoś wraca z gór późno.
_________________ Widzisz lewaka, nie stój z boku, reaguj!! Pamiętaj, lewactwo karmi się obojętnością i bezczynnością.
Ostatnio edytowano N gru 27, 2015 8:54 pm przez grubyilysy, łącznie edytowano 1 raz
|