j322 napisał(a):
Witam, cel jak w temacie we dwie osoby i mam kilka pytań. Będę wdzięczny za pomoc.
1.Nie mam dostępu do WHP więc czy ma ktoś może skany tej grani ?
2.Czytałem że idąc w jednym kierunku na jednym fragmencie czeka nas wspinaczka a idąc w kierunku przeciwnym można zjechać. O który kierunek chodzi ??
3.Na jakie szczyty trzeba wejść. Chcemy iść od Rysów więc gdzie się kończy ta grań; czy na przełęczy pod chłopkiem ?
4. Czy jest gdzieś miejsce na biwak ?
Dziękuję za pomoc.
o jajebię, nic kompletnie nie wiesz, a chcesz złoić taką drogę?
kilerus napisał(a):
To pytanie jest chyba najgłupszym pytaniem od dłuuugiego czasu na tym forum.
Nie wiem czy to jest prowokacja ale ja mam do Ciebie j322 kilka pytań:
- na jakim poziomie się wspinasz w skałkach, a na jakim w Tatrach?
- jakie drogi robiłeś w Tatrach? ewentualnie jakie trasy pozaszlakowe robiłeś w Tatrach?
- czy potrafisz interpretować opisy dróg w WHP, Chmielowskim, schemacie wspinaczkowym?
- masz duże doświadczenie we wspinaczce na własnej?
- z czego chcecie się asekurować? jaki sprzęt posiadacie?
- jaką linę chcecie wziąć na tą akcję?
- jak reagujesz na ekspozycje? gdzie to testowałeś?
- masz jakieś kursy wspinaczkowe?
- skoro nie znasz topografii, jak zamierzasz zapewnić sobie i innym bezpieczeństwo w czasie np. burzy gdzie trzeba nagle uciec z grani najbliższą drogą zejściową?
j322 - odpowiedz na pytania
kilerusa i znajdź cokolwiek do przeczytania o tym odcinku grani, (zdjęcia, relacje), to może bardziej będziesz świadom tego, na co sie porywasz...
Burza napisał(a):
kilerus zwyczajnie się czepiasz.....

a ja myślę, że
kilerus nie chce, by TOPR miał zajęcie przez jakichś ignorantów... (ja też nie chcę)
P.S. nie jestem jak na razie pozaszlakowcem, a i wspinacz ze mnie nijaki, ale, qrva, zanim pojadę w Tatry, to
logistycznie przygotowuję się do wyjazdu gdzieś tak miesiąc przed. i nie ma co się śmiać - tak, tak - zaczynam miesiąc przed wyjazdem pochłaniając wszelkie info na temat rejonu, w który sie udaję. studiuję mapy, przewodniki, wyszukuję info w relacjach, szukam foto z interesującego mnie rejonu, itp itd.
nużące? czasochłonne? wali mnie to - mam za to
prawie pełen obraz sytuacji. a i zawsze jeszcze śledzę pogodę na okres, który mnie interesuje.
i dzięki temu żyję, a towarzyszące mi niekiedy w wędrówkach osoby również żyją i mają się dobrze.