tomasz01 napisał(a):
a to sorry, to napisz, jakie efekty tej akcji, którą organizowałeś/uczestniczyłeś. Ile śmieci zebrano.
Poza tym, skoro akcje organizowane przez stowarzyszenia przy pomocy wolontariuszy nie jest dla Ciebie akcją oddolną, to nie wiem co nią jest. Nie rozumiem też czemu tak cię rażą te koszulki i gadżety, rozdawane uczestnikom akcji. Dzisiaj to jest standard. A samam akcja, w kraju gdzie ludzie potrafią wywalić śmiecia na chodnik 3 metry od śmietnika jest jak najbardziej trafiona. Tym bardziej, że to nie tylko sprzątanie, ale też akcje edukacyjne.
Pozdrowienia dla organizatorów i wszystkich uczestników "czystych Tatr".
Sorry - ale po prostu nie pamiętam ile śmieci zbierano w akcjach "sprzątania Tatr", organizowanych kilka, kilkanaście lat temu - w ramach "sprzątania Świata" - jesienią po sezonie. W tych akcjach uczestniczyłem, zarówno logistycznie jak i bezpośrednio zbierając śmieci. W ramach "indywidualnych" akcji zdarzyło mi się wynosić wraz z przyjaciółmi worki ze śmieciami zebranymi, a to w jaskini Mroźnej, a to w Mylnej, a to w innych miejscach. Zresztą - nie miejsce ani temat, by się "przechwalać" kto zrobił więcej by Tatry, TPN były bardziej czyste, a ludzie odwiedzający TPN pamiętali o zasadach dobrego wychowania i nie śmiecili.
Czy Ty jesteś organizatorem tej akcji - "na bazie" której rozmawiamy?
Nie rażą mnie gadżety, koszulki, etc. - po prostu dziwi mnie, że do tak szczytnego działania - standardem jest (jak piszesz) niezbędność gratyfikacji. Jakiejkolwiek. Czy bez całego dnia imprez poprzedzającego "dzień S", bez koszulki, czy innego gadżetu - nie można zbierać śmieci
ze szlaków turystycznych? Nawet identyfikator - w przypadku sprzątania szlaku turystycznie (czyli ogólnie) dostępnego - jest wyłącznie dla sprzątającego...
Wolontariat dla Tatr - to zupełnie inna akcja.
I jeszcze jedno - coś takiego jak "akcja edukacyjna" - nie istnieje. Edukacja na zasadzie "akcji" - to tylko i wyłącznie hasło reklamowe...
To znaczy - współcześnie jest to "standard", ale - skoro dyskutujemy "na bazie" tej ostatniej imprezy, to którą z imprez z pierwszego dnia (poniżej program):
Od 8:00 Rejestracja wolontariuszy na Akcję i pole namiotowe, odbiór start packów
9:00 – 18:00 Ścianka wspinaczkowa TOPR
9:00 – 20:00 Kiermasz outdoorowy
11:00 – 15:00 Honorowe oddawanie krwi
11:00 – 15:00 Szkolenie z pierwszej pomocy
15:00 – 17:00 Animaniak (tańce animacyjne, gry i zabawy)
17.00 – 17:45 Marcin Świerc – „Świat Ultramaratonów” (Prelekcja – Namiot Filmowy)
17.45 -18:45 Jakub Hornowski, wspinacz i ratownik TOPR, „Wychłodzenie i aklimatyzacja” (Prelekcja – Namiot Filmowy)
18.45 – 19:30 Film górski (Namiot Filmowy)
19.30 – 20:45 Krzysztof Wielicki – himalaista (Prelekcja – Namiot Filmowy)
21:00 – 22:00 Koncert Filip Mettler (Namiot Festiwalowy)
22:00 – 23:00 Koncert Maja Hyży (Namiot Festiwalowy)
23:00 – 00:00 Koncert Wojciech Ezzat (Namiot Festiwalowy)
zaliczysz do "akcji edukacyjnej" - zwłaszcza takiej która związana będzie z dbaniem o czystość Tatr (cokolwiek pod tym pojęciem będziemy rozumieli)?
pozdrawiam
gb