Pawel_Orel napisał(a):
mapy.hiking.sk pokazuje 4.172km, suma podejść 1002m, suma zejść 1049m
W sumie dość przyzwoite te wyliczenia, co mnie pozytywnie zaskakuje. Bliskie tego co podaje mapa Sygnatury Orla Perć 1:5000. Suma podejść różni się niewiele, o ok. 20 m. Przy czym jeśli się bliżej temu przyjrzeć, to w wyliczeniach mapy.hiking.sk są pewne błędy. Dla odcinka Kozi Wierch -> Przełęcz nad Buczynową Dolinką podane jest tam 100 m podejścia i to się wydaje być trochę zawyżone. Zaś dla odcinka Przełęcz nad Buczynową Dolinką -> Skrajny Granat jeszcze większy błąd, podane 135 m, co jest zaniżone (zaniżenie głównie poprzez niedoszacowanie sumy podejść Grani Granatów). W każdym bądź razie widać, że akurat w przypadku Orlej Perci kalkulator mapy.hiking.sk spisał się całkiem nieźle, o wiele lepiej od mapa-turystyczna.pl, gdzie obliczenia sumy podejść Orlej Perci są 3-krotnie zaniżone, a podana tam odległość (3,7 km) nie uwzględnia nachylenia wpływającego na wydłużenie dystansu. Poza tym w przypadku Orlej Perci nie najgorzej wypadł kalkulator szlaki.net.pl, przy czym on z kolei chyba trochę przesadził z odległością (Orla raczej nie ma 5 km).
Sprawdziłem jak kalkulator mapy.hiking.sk radzi sobie z niektórymi innymi tatrzańskimi szlakami i niestety to już nie wygląda tak dobrze jak z Orlą Percią, są niedoszacowania w obliczeniach sumy podejść, ale też nie ma tragedii. Problemy są zwłaszcza z trasami, gdzie nie mamy samego podejścia lub samego zejścia i występują istotne nierówności pomiędzy poszczególnymi punktami wysokościowymi. Sprawdziłem również szlaki.net.pl i wygląda to podobnie - są niedoszacowania, ale bez tragedii. Natomiast pozostałych kalkulatorów, które totalnie wymiękły na Orlej, nawet nie chciało mi się już sprawdzać.

Podsumowując, jak komuś zależy na dokładnych obliczeniach sumy podejść, to te dostępne kalkulatory szlaków raczej nie spełniają oczekiwań. Ewidentnie lepsze wyniki (bliższe rzeczywistej sumy podejść) można sobie samemu obliczać przy pomocy map topograficznych i z uwzględnieniem niektórych istotnych nierówności (oceniane "na oko"), które można zauważyć w praktyce podczas przejścia danej trasy. Natomiast kalkulatory mogą się przydać do wyliczeń odległości (te już ciężko sobie na mapie obliczać). Poza tym odległości można sobie wyliczać na tej mapie ->
http://www.geoportaltatry.pl/portal/ A jak komuś nie zależy na dokładnych wynikach, to może wykorzystywać kalkulatory również do obliczeń sumy podejść. Przeważnie będzie się uzyskiwać mniej lub bardziej wyraźne niedoszacowania, ale przynajmniej czas się zaoszczędzi.
Wracając jeszcze do Orlej Perci, wg mapy Sygnatury 1:5000, tak to wygląda:
Zawrat -> Kozia Przełęcz - suma podejść ok. 205 m, odległość ok. 0,8 km
Kozia Przełęcz -> Kozi Wierch - suma podejść ok. 225 m, odległość ok. 0,4 km
Kozi Wierch -> Żleb Kulczyńskiego - suma podejść ok. 80 m, odległość ok. 0,8 km
Żleb Kulczyńskiego -> Skrajny Granat - suma podejść ok. 180 m, odległość ok. 0,8 km
Skrajny Granat -> Krzyżne - suma podejść ok. 330 m, odległość ok. 1,5 km
Łącznie: suma podejść ok. 1020 m, odległość ok. 4,3 km (co ciekawy sam profil trasy zamieszczony na tej mapie sugeruje troszkę mniejszą odległość)
Te wyniki ostatecznie wydają mi się w miarę wiarygodne. Przy założeniu ok. 1020 m podejść i ok. 1070 m zejść na odcinku 4,3 km wychodzi średnie nachylenie ok. 29 stopni, a to jak na Orlą Perć jest prawdopodobne. Wynik nachylenia zapewne wyżyłowany przez takie bardzo strome odcinki jak końcowe podejście na Mały Kozi Wierch, zejście Honoratką, zejście z grani Zmarzłych Czub, podejście na górny taras Zamarłej Turni i zejście z tego tarasu, podejście na zachodni wierzchołek Kozich Czub, zejście z głównego wierzchołka Kozich Czub, podejście na Kozi Wierch, zejście z Koziego Wierchu, Żleb Kulczyńskiego, Kominek pod Czarnym Mniszkiem, zejście z Pośredniego Granatu, zejście ze Skrajnego Granatu, podejście na trawers Orlej Baszty i zejście z tego trawersu, zejście na trawersie Wielkiej Buczynowej Turni, podejście na trawers Małej Buczynowej Turni i zejście z grani Małej Buczynowej Turni. Także trochę tego jest.

Wcześniej miałem wątpliwości, bo coś sobie źle to policzyłem i myślałem, że będzie tutaj wychodzić jakieś znacznie większe nachylenie.