trebor napisał(a):
Te skrajne przypadki to chyba nocą i to z duszą na ramieniu. Przejechać całą trasę ze średnią ponad 100km/h i nie wpaść na patrol czy fotoradar - bezcenne!!!!!
gb napisał(a):
ja również - z reguły - potrzebuję na dotarcie z Warszawy około 6 godzin. Ale w skrajnych przypadkach można znacznie krócej
Tak jak napisałem w cytacie z mojej wypowiedzi (patrz wyżej) - 4 godziny 10 minut - od wyjazdu z Kuźnic do zatrzymania się pod blokiem na Grochowie - udało mi się uzyskać raz w życiu i nie zamierzam za żadne skarby tego powtarzać. Startowałem we wrześniową noc ok. 2, dojechałem w okolicach 6. Nikomu nie życzę takiej jazdy, zwłaszcza, że przez część drogi usiłowałem się telefonicznie dowiedzieć, czy mój Ojciec - który wylądował w szpitalu z zawałem - ma jakieś szanse, i czy mam się spieszyć by zobaczyć Go jeszcze żywego czy mogę zwolnić...

Wszystko - na szczęście (odpukać: puk, puk, puk) skończyło się szczęśliwie.
Tak jak pisałem wyżej - na trasie przez Radom-Kielce-Kraków utrzymanie (w czasie jazdy poza terenem zabudowanym) prędkości w granicach 110-120 nie należy do rzeczy niemożliwych

. A przy odrobinie szczęścia odcinki "zatorowe" można pokonać bez większych korków

pozdrawiam
gb
ps
Cytuj:
By usprawnić ruch w tym rejonie, powstaną też dwa ronda: przy Wierchu Poroniec i w rejonie Łysej Polany - informuje Patryk Zakrzewski, specjalista ds. inżynierii ruchu z Zarządu Dróg Wojewódzkich w Krakowie. W tym czasie system powinien objąć także pozostałe rejony Małopolski - dodaje.
Cytuj:
Rozważane jest także umożliwienie przejścia drogą w stronę Morskiego Oka tylko tym turystom, którzy wykupią wcześniej bilet na parkingu na Palenicy Białczańskiej, na przykład za pośrednictwem SMS-a.
Raffi - a skąd - jeśli można wiedzieć - wziąłeś te cytaty???
Bo:
1. rondo na Wierch Porońcu już jest
2. gdzie miałoby być to drugie rondo w "rejonie Łysej Polany" usprawniające ruch??? Czy ten pan Patryk w ogóle wiedział o czym mówi?
3. kto - na litość - rozważa "umożliwienie przejścia drogą w stronę Morskiego Oka" tylko (podkreślam:
tylko!!!)??? tym, którzy wykupią miejsce parkingowe na Palenicy. Co za bałwan to powiedział, co za bałwan powtarza takie bzdury???
4. tablice świetlne informujące o - orientacyjnym - czasie dojazdu z Krakowa do Zakopanego i
vice versa - o ile sobie przypominam już działają od jakiegoś czasu. Podają czas na alternatywnych dojazdach. Jaki alternatywny dojazd (przez tereny Polski) proponuje p. Patryk dla jadących z Zakopanego w stronę Morskiego Oka??? Zwłaszcza na odcinku Wierch Poroniec - Palenica Białczańska?
5. kilka lat temu przedstawiana była propozycja - by na wysokości Wierchu Poroniec i na Łysej (oraz na wylotówkach z Zakopanego) uruchomić tablice świetlne informujące o liczbie wolnych miejsc na parkingu na Palenicy i w okolicach. Z wielu powodów - jak na razie - pomysł jest w stanie "zapoznawania się"