marcin84 napisał(a):
Ja ze swojej strony polecam pozycje "Księga tatr" autor Kurek Jalu.
Można by na potrzeby tego wątku zacytować ją w całości.
Składa się ona z dwóch części, z czego moim zdanie pierwsza jest ciekawsza.
Opisane jest w niej okres w dziejach Zakopanego od czasu przyjazdu ks. Stolarczyka, wpleciona w opowieść została historia Klimka Bachledy, początki TOPRu itp.
Szczerze polecam.
Książka Jalu Kurka - to nie dwie części tej samej książki, a dwie - mocno odrębne (również w formie narracyjnej) . "Księga Tatr", wydana w 1955 roku i "Księga Tatr wtóra" - wydana w 1978 roku. "Księga Tatr" - a właściwie przedstawiona w niej historia - mocno fabularyzowana - początków "kariery" Zakopanego jako "stolicy Tatr" (od mniej więcej nastania ks. Stolarczyka na parafii zakopiańskiej +/- 1848 rok) - przyczyniła się w znacznej mierze do stworzenia współczesnego (w latach od publikacji do końca lat 80-tych XX wieku) odbioru góralszczyzny, Tatr, etc...
Skoro pojawiają się tu rozmaite cytaty (ATPO - watro przy cytowanych fragmentach podawać podstawową informację bibliograficzną: tytuł publikacji, autora, rok wydania) warto przytoczyć fragment notki odautorskiej z I i kolejnych wydań "Księgi Tatr"
Cytuj:
Księga Tatr powstała w przeważającej części z fikcji, którą stworzyła służebna temu tematowi wyobraźnia pisarza. Nie można było jednak powołać tej powieści do życia z całkowitego zmyślenia. Występują tu przecież (między innymi) osoby autentyczne na tle zdarzeń rzeczywistych, co trzeba było wziąć pod uwagę przy konstruowaniu postaci i ich losów. Toteż w niektórych partiach posłużyłem się realiami zaczerpniętymi częściowo z literatury przedmiotu drukowanej, jak również rękopiśmiennej czy wreszcie ustnej. [...] Z tego punktu widzenia - poza zasadniczym obszarem twórczej wyobraźni - były dla mnie równie pomocne artykuły Karłowicza, jak luźne notatki Hoesicka, listy Matlakowskiego, czy pamiętniki nie drukowane Chramca.
Dodam jeszcze, że w 2006 pod redakcją p.Barbary Wysockiej wydane zostały: "
Wspomnienia doktora Andrzeja Chramca";
Na podstawie książki Ferdynanda Hoesicka "
Tatry i Zakopane. Przeszłość i teraźniejszość" (tom I i II) wydanych przed II Wojną Światową (cz. I, II - bodaj 1920, cz. III - 1922, cz. IV - 1931), a właściwie części III - (pod osobnym tytułem: "
Legendowe postacie zakopiańskie - (Chałubiński, ks. Stolarczyk, Sabała)" - wydano w 1959 roku książkę: "
Legendowe postacie zakopiańskie. Wybór z "Tatr i Zakopanego";
Artykuły (pisma) Karłowicza były wydane po raz pierwszy w 1910 roku ("
W Tatrach. Pisma taternickie i zdjęcia fotograficzne wydane staraniem Zarządu Sekcyi Turystycznej Towarzystwa Tatrzańskiego"), a wznowione nakładem Polskiego Wydawnictwa Muzycznego w 1957 roku.
pozdrawiam
gb