Forum portalu turystyka-gorska.pl http://turystyka-gorska.pl/ |
|
Alternatywa ZUPEK http://turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?f=4&t=2700 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 9:06 am ] |
Tytuł: | Alternatywa ZUPEK |
Witam ! Mam pytanie do górskich kucharzy : czy może ktos zna jakis sposób , by skutecznie odskoczyc na czas jakiś od "chińskich" zupek , których to mam juz serdecznie dość !! ![]() ![]() ![]() Błagam , POMOCY !!!! [ nie ma to jak coś zalać przed wyjściem na szlak ![]() ![]() |
Autor: | Łukasz T [ Śr wrz 27, 2006 9:08 am ] |
Tytuł: | |
Pylo napisał(a): Łukasz : tylko nie pisz , że najlepiej zalac robaka - to przewidziane jest juz po zejściu
Jestem zbulwersowany, że mnie z czymś takim kojarzysz. Obraziłeś moje jesostwo, moje uczucia religijne, moją psyche i coś tam jeszcze. P.s. Zgadzam się . Lepiej zalać po zejściu, ale nie zawsze się to udaje ![]() ![]() |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 9:39 am ] |
Tytuł: | |
Do Łukasza : Za zranione jestestwo przepraszam ![]() ![]() Do Wszystkich : Nie błaznujcie w topicu : PLIZZZZ !! Dla mnie to jest ważne ![]() |
Autor: | ania-kamzik [ Śr wrz 27, 2006 10:01 am ] |
Tytuł: | |
1 lekkostrawne, masa witamin i minerałów - wieć regeneracja powysiłkowa zapewniona 2. produkt sypki, zalewac kilka łyzek proszku ciepła albo zimną wodą 3. wyborne na sniadanie albo deser (bo słodkie) Kaszki manny smakowe dla dzidziusiów ![]() ![]() ![]() np. wanilia, morela ![]() ![]() Nie wiem jak Ci sie pomysł spodoba, ale ja jestem zadowolona na takie urozmaicenie menu ![]() |
Autor: | Anulka [ Śr wrz 27, 2006 10:07 am ] |
Tytuł: | |
ania-kamzik napisał(a): Kaszki manny smakowe dla dzidziusiów
to sprawdzone także przeze mnie ![]() |
Autor: | mx [ Śr wrz 27, 2006 10:25 am ] |
Tytuł: | |
ania-kamzik napisał(a): Kaszki manny smakowe dla dzidziusiów
![]() ![]() ![]() i to można zalać samym wrzątkiem? mnie się wydawało, że takie rzeczy należy zalewać mlekiem ![]() |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 10:27 am ] |
Tytuł: | |
Dzięki , dziewczyny !! ![]() Jakoś o tym wcześniej nie pomyślałem , zatem przetestować na sobie muszę to jak najszybciej. Do kompleciku kaszek zakupię tez sliniaczek i kilka gryzaków ![]() ![]() Ale - te wszystkie manny to nie jest to , co tygryski lubią najbardziej ![]() ![]() Zimą , i wtedy , gdy temperatura za bardzo nie dokazuje w sferach dodatnich zwykle starcza rzeczona zupka [ ![]() |
Autor: | Anulka [ Śr wrz 27, 2006 10:28 am ] |
Tytuł: | |
mx napisał(a): że takie rzeczy należy zalewać mlekiem
moze byc woda... tylko trzeba sobie doprawić ![]() |
Autor: | mx [ Śr wrz 27, 2006 10:31 am ] |
Tytuł: | |
a w ogóle da rade dostać w schroniskach ciepłe mleko? |
Autor: | Anulka [ Śr wrz 27, 2006 10:32 am ] |
Tytuł: | |
mx napisał(a): a w ogóle da rade dostać w schroniskach ciepłe mleko?
Da radę ![]() |
Autor: | Kaytek [ Śr wrz 27, 2006 12:46 pm ] |
Tytuł: | |
Travel Lunchy - przetestowane w boju - jako tako się nadają ![]() |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 1:14 pm ] |
Tytuł: | |
Kaytek napisał(a): Travel Lunchy - przetestowane w boju - jako tako się nadają
![]() A coś więcej ??? sama nazwa brzmi dobrze , ale paniat'ja zielonowo nie imieju w cziom dieło ![]() ![]() |
Autor: | piomic [ Śr wrz 27, 2006 1:24 pm ] |
Tytuł: | |
TravelLunch jest OK. Tu możesz kupić, ja polecam porcje podwójne - mniejszy wybór smaków, ale taniej wychodzi. Możesz z kimś się podzielić albo zjeść na kolację a resztę odgrzać na śniadanie. http://www.sklep.skalnik.pl/produkty.ph ... ci&kat=107 http://www.8a.pl/index.php?str=prod&idp=66 |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 1:43 pm ] |
Tytuł: | |
Dzięki , Piomic !!!! O to mi chodziło ![]() ![]() |
Autor: | Browar [ Śr wrz 27, 2006 4:28 pm ] |
Tytuł: | |
Możesz sobie ususzyć mięsko na pemikan.Warzywa suszone też są ok. Mięsko się suszy tak:gotujesz wybrany kawałek mięska w warzywkach jak na rosół,wyjmujesz ugotowane,kroisz w plastry w poprzek włókien,suszysz-najlepiej na suszarce elektrycznej do grzybów ale można nawet na słońcu.Po wysuszeniu kruszysz na drobne i gotowe.Możesz zmieszać z rosołkiem instant.Przychodzisz do schronu czy na biwaczek,wsypujesz łyżkę rosołku z mięskiem do kubasa,zalewasz wrzątkiem i wio-pożywne i syte jak cholera.Albo samo suszone mięsko wrzucasz do chińskiego rosołku i wio.A warzywa się suszy tak samo tylko ugotowane(nie surowe-suszone warzywa ze sklepu trzeba gotować!!).Tak ususzone później też wystarczy zalać wrzątkiem. |
Autor: | Pylo [ Śr wrz 27, 2006 5:43 pm ] |
Tytuł: | |
Browar , a masz to przetestowane ?? Obawiam się bowiem o to , że gdzieś takie "made in robioni " wilgoci trochę dostanie i qpa ! Zabierzesz tego więcej , nie zużyjesz wszystkiego w trakcie wypadu i potem się martw : dobre to jeszcze czy nie ?? Ja osobiście nie miałbym zaufania do samoróbek z tego właśnie względu ![]() |
Autor: | hwyhobo [ Śr wrz 27, 2006 5:55 pm ] |
Tytuł: | |
Pylo napisał(a): Browar , a masz to przetestowane ?? Obawiam się bowiem o to , że gdzieś takie "made in robioni " wilgoci trochę dostanie i qpa ! Zabierzesz tego więcej , nie zużyjesz wszystkiego w trakcie wypadu i potem się martw : dobre to jeszcze czy nie ??
Ja osobiście nie miałbym zaufania do samoróbek z tego właśnie względu ![]() Pylo, masz dostep do pakowaczek prozniowych? Widzialem takie w Tesco w czasie pobytu swojego, wiec sa. Mozna zapakowac pemikan w takie jedno-porcjowe torebki prozniowe. |
Autor: | Browar [ Śr wrz 27, 2006 8:42 pm ] |
Tytuł: | |
->Pylo Przetestowane na wakacjach z rodzinką,przeniesione w góry.. Jak dobrze wysuszone to nawet wilgoć nie straszna-ale nie wolno przesuszyć! A jak pomieszasz z rosołkiem instant to nic tego nie ruszy. Oczywiście dobrze jest transportować zamknięte w miarę szczelnie. |
Autor: | Pylo [ Cz wrz 28, 2006 5:42 am ] |
Tytuł: | |
Pemikan nabiera rumieńców ![]() Hobo : z tą pakowaczką próżniową to nie jest takie głupie ![]() Browar : napisz dokładnie , co to znaczy przesuszyć ? W ogóle to opisz , proszę proces suszenia w tej suszarce ![]() ![]() |
Autor: | cure-czka [ Cz wrz 28, 2006 6:51 am ] |
Tytuł: | |
hey, juz tu gdzies podawalam linka do tej strony ludzie sa fajnie zorganizowani i maja pomysl "co z tym jedzeniem" tez moze Ci sie przydac: http://www.klub-karpacki.org/prowiant.html |
Autor: | giaur [ Cz wrz 28, 2006 8:06 am ] |
Tytuł: | |
Pylo napisał(a): Ja to więcej taki źwirz mięsożerny jestem
I tak powinno być ![]() Próbowałeś takich wyrobów w słoikach, co to podgrzać je tylko trzeba? Są różne - pulpety, gołąbki, fasolka po bretońsku, leczo i wiele wiele innych. Robisz to z kuskusem. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem a mięso dosłownie kilka chwil podgrzać. Jak jesteś odpowiednio głodny, to nie odróżnisz kuskusa od ryżu ![]() Nie jest to schabowy z frytkami, ale ceną i smakiem na pewno przebija liofile Wada - słoik waży. |
Autor: | Kaytek [ Cz wrz 28, 2006 8:46 am ] |
Tytuł: | |
cureczka napisał(a):
Fajna stronka, dzięki nim trafiłem na Piryn i Riłę, tylko jak poczytałem o sprzęcie, to w życiu bym do plecaka samej apteczki nie zmieścił ![]() A o suszeniu różnych rzeczy może powiedzieć coś Keczup, o ile wrócił Bałkanów ![]() On twierdzi, że od dawna stosuje takie triki i że jest z nich zadowolony. Ja nie miałbym cierpliwości na takie przygotowania ![]() |
Autor: | Guci [ Cz wrz 28, 2006 1:17 pm ] |
Tytuł: | |
Anulka napisał(a): to sprawdzone także przeze mnie Smile pelnowartosciowy atestowany ekspresowy posiłek. Mozna dorzucić musli z owocami, lub po prostu przegryźć owocem, i doprawić miodem, cynamonem... czyms korzennym. Wg mnie posilek iscie królewski, i wysokoenergetyczny (jesli nie zapomni sie o miodku)
Hmm z tego co piszesz to musze troche poeksperymentowac na moim chrześniaku..Bo jak na razie owe kaszki to dla niego zlo konieczne ![]() ![]() |
Autor: | Hubert [ Cz wrz 28, 2006 1:35 pm ] |
Tytuł: | |
Przez te pop*^*%(^*%(*ne zupki wyskoczylo mi 1,5 dnia z wyjazdu. Goraczka, wymioty itp. Jezeli kogos bardzo nie lubicie kupcie mu zupke Kim Lan . Najwieksze scierwo na polskim rynku. |
Autor: | Anulka [ Cz wrz 28, 2006 1:51 pm ] |
Tytuł: | |
Hubert, no z zupkami nie ma żartów... ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Hubert [ Cz wrz 28, 2006 4:21 pm ] |
Tytuł: | |
Teraz tez juz to wiem, wiecej nie spojrze nawet na polke z nimi. |
Autor: | cure-czka [ Cz wrz 28, 2006 4:29 pm ] |
Tytuł: | |
nie wiem czemu tak narzekacie, ja tam nigdy nie mialam zadnych problemow po zupkach z Vifonu ![]() |
Autor: | dariel [ Cz wrz 28, 2006 5:56 pm ] |
Tytuł: | |
to juz lepiej sprobowac czekolady z cebula ![]() ![]() ![]() do licha z tymi zupkami ![]() ![]() |
Autor: | Browar [ Cz wrz 28, 2006 7:30 pm ] |
Tytuł: | |
Pylo napisał(a): Browar : napisz dokładnie , co to znaczy przesuszyć ? W ogóle to opisz , proszę proces suszenia w tej suszarce
![]() ![]() Przesuszyć można wszystko np susząc w mikrofali-sam się na to nabrałem.W efekcie mięsko się nie nasyca z powrotem wodą i jest twarde.Proces suszenia należy prowadzić czujnie,w nie za wysokiej temperaturze.Ma być suche ale pod paznokciem ma się uginać. Pieczone czy gotowane to wszystko jedno-schabik może być ale jeszcze soczysty! |
Autor: | Darycjusz [ Cz wrz 28, 2006 10:41 pm ] |
Tytuł: | |
Lifizjolaty pewnie sa dobre, przede wszystkim dlatego, że są dośc pożywne i bardzo lekkie, co nie utrudnia drapania się pod górę. ![]() Jednak ich cena nie należy do najniższych, dlatego jeszcze nie miałem okazji spróbować jak smakują na własnej skórze ( może powinienem napisać własnych kubkach smakowych ![]() A jeżeli chodzi o metody radzenia sobie z monotonią zupek chińskich, polecam jeszcze coś takiego jak ziemniaczki puree instant. ![]() ![]() Tylko trzeba uważać, żeby nie zalać zbyt dużą ilością wody, kiedyś chcieliśmy wlać więcej, żeby było więcej do jedzenia ![]() ![]() |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |