Witam!
Z góry przepraszam, jeśli dział niewłaściwy, wydawało mi się, że temat najbardziej pasuje tutaj
Na początku lipca wybieram się ze znajomymi zdobyć Rysy.
To będzie najwyższy i najtrudniejszy szczyt jak chcemy zdobyć (pewnie wśród forumowiczów uchodzi on za błahostkę?).
W każdym razie mam 3 pytania:
1.
Co zabrać/jak się ubrać?
Wyruszymy tylko w słoneczną pogodę, ale nie wiem jakich wiatrów i temperatur można spodziewać się na szczycie. W każdym razie buty, jeansy, dwa t-shirty (jeden krótki rękaw, drugi długi), arafatka, cienka kurtka 5000/5000 i rękawiczki rowerowe (do łańcuchów).
Czy wskazane będzie zaopatrzyć się w czapkę, grubsze rękawiczki i dodatkową bluzę?
Ekwipunek to jedzenie, 3L wody i nóż
2.
Jak wygląda kwestia dotarcia z Zakopanego do Morskiego Oka?
Podobno autobusy dojeżdżają tylko do Palenicy Białczańskiej, a dalej dostępne są bryczki. Czy ktoś orientuje się, jaki jest koszt przejazdu bryczką/os.? Czy "wstęp" do TPN jest płatny?
I w ramach tego pytania zapytam jeszcze - czy sam szlak na Rysy jest jakoś oznaczony, żeby nie zabłądzić? (pewnie wiele ludzi będzie szło, więc się nie zgubimy, ale dla pewności pytam)
3.
Czy macie jakieś dodatkowe porady?
Wiem, że ten post brzmi strasznie laicko. Fakt, alpiniści z nas żadni, bo do tej pory wędrowaliśmy po "szczytach" typu Śnieżka, czyli nic wspólnego z górami wysokimi.
Kondycję mamy, ale ze względu na to, że nie wiemy jak bardzo wspinaczka nas zmęczy, chcemy nad Morskie Oko dojechać bryczką, by być w pełni sił.