Kasia86 napisał(a):
Jak mam max wartość przysłony 29 to 5.6 jest dla mnie nadal niską wartością
Poza tym przy niskich przysłonach tło wychodzi rozmyte co w makro fajnie wygląda

Generalnie wszystko zależy od obiektywu, jak już pisałem wyżej. Zależy na jakiej przysłonie Twój ma najlepsze osiągi. Jeśli jest to 5.6 to warto przymknąć przysłonę do tej wartości i strzelać właśnie na takiej niż schodzić niżej.
Kasia86 napisał(a):
Mi się tam nie chce bawić w Photoshopa. Ja go tylko używam żeby ew czasem rozjasnić/przyciemnić zdjęcie i dorobić rogi w panoramach. Jakbym miała te wszystkie zdjęcia do panoram wywoływać z RAW-ów to by mnie chyba szlag trafil

Kiedyś słyszałem, że Photoshop jest dla grafika a Lightroom dla fotografa. Nie wiem czy używałaś kiedyś LR, ale jeśli nie to ściągnij sobie wersje trial (30 dni chyba) i zobacz jak to tam wygląda. Masz akcje, ustawienia innych użytkowników itp. Możesz na cała serię puścić wybrane akcje zamiast bawić się zdjęcie po zdjęciu. Mi się czasami też nie chce obrabiać każdego zdjęcia osobno, ale tak uzyskuję najlepsze efekty. Dodatkowo zdjęcia robione w JPG to niestety kupa. Dla mnie istnieje tylko RAW i później eksport po wywołaniu. Mając już lustrzankę wypadałoby korzystać z możliwości jakie daje nam taki aparat, bo inaczej tak naprawdę można robić zdjęcia małpką i efekt będzie bardzo podobno

Tak jak fotograf kiedyś wywoływał zdjęcia w ciemni tak teraz wywołuje się zdjęcia z RAW'ów.
Kasia86 napisał(a):
Fajna rzecz, ale droga niemiłosiernie, ale zgadzam się, że dużo zależy od obiektywu. Mi najładniejsze makro wychodziło na starym Heliosie 52 (super kolory!!) tylko ostrość trzeba było ustawiać ręcznie (co nie zawsze było takie łatwe :/):
https://picasaweb.google.com/1044813742 ... 3000Helios
Niestety szkła do aparatów to nie jest tania impreza. Jakość kosztuje! Później jednak jest fajnie, bo na zdjęciach przynajmniej widać efekt i włożone pieniądze w szkło. Niestety nie wszystko da się osiągnąć tanim kosztem.
Co do szkieł manualnych to Helios jak i stare manualne 50-tki są całkiem spoko. Jak się ma jeszcze przejściówkę z potwierdzeniem ostrości to już całkiem wypas

Niby stare szkła a robią naprawdę super zdjęcia!
Warto też zauważyć, że zdjęcia ze starych obiektywów M42 maja zupełnie inny bokeh!