Kiedys dawno dawno temu obiecalem napisac, jak latwiej zrobic panorame, bez opcji robienia zdjec panoramicznych w aparacie

.
Od razu przepraszam za składnie, bledy itp
Wiec tak:
Najpierw polecam przeczytac opis wieska:
http://forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=2563
bedzie latwiej zrozumiec moje bredzenie jezeli chodzi o to jak robic fotki itp
Wszystkie zdjecia ktore uzylem do zrobienia panoramy robione byly "z ręki" (bez statywu), bez opcji "zdjec panoramicznych (nie posiadam takiej w aparacie), na ustawieniach aparatu LandScape (czyli kazde zdjecie wygladalo inaczej od poprzedniego, jasnosc, kolory itp...ale nieznacznie ).
Potrzebujemy programu o nazwie autostitch
http://cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.zip
(strona glowna z przykladowymi panoramami:
http://cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html )
Sciagamy program (wersja demo w zupelnosci wystarczy,z tego co wiem to demo nie obsluguje RAWow)
Odpalamy i pierwszy krok jaki wykonujemy to ustawienie 2 opcji (Edit>Options ):
Opcja: Scale dajemy na 100% (pozniej bedziemy zmniejszac nasza panoramke ..ewentualnie mozna dac na 75%)
Opcje JPEG Quality dajemy na 100, poniewaz nie chcemy aby nasza panorama byla kompresowana i tracila na jakosci.
Zamykamy Options
Teraz Klikamy File i Open:
Tutaj zaznaczamy zdjecia ktore chcemy uzyc do stworzenia panoramy.
Przypominam ze zdjecia te musza byc zrobione tak jak bysmy pstrykali i jednoczesnie sie odwracali , tak aby na "koncu" zdjecia A bylo kawalek z poczatku zdjecia B (musza tam byc jakies szczegolowe elementy aby program mogl skojazyc kolejnosc ukladania zdjec, zakladam ze wszyscy wiemy o co chodzi

)
Gdy Klikniemy Otworz
program sam automatycznie zacznie porownywac zdjecia, szukac detali i szczegolow dzieki ktorym moze je odpowiednio polaczyc, dobrac barwe i jasnosc calej panoramy. ( Moze to chwilke potrwac jezeli nasze fotki maja duza rozdzielczosc lub nasza panorama sklada sie z duzej ilosci fotek)
Po zakonczeniu tego procesu (program zapisuje plik o nazwie pano.jpg w katalogu zrodlowym fotek z ktorych robilismy panorame, gdy robimy kolejna panorame nalezy zmienic nazwe poprzednio utworzonej na jakas inna poniewaz aplikacja Nadpisze stara panoramke (Dzieki
Kasia86)), program automatycznie uruchomi nasza panorame w domyslnej przegladarce JPG i bedzie ona mniej wiecej wygladac tak:
Oryginal
Taka panoramke (ta wyzej

) nalezy ladnie przyciac ja to robie w ACDSEE szybko i bezbolesnie co daje taki efekt:
Oryginal:
I to chyba w zasadzie wszystko
Do zrobienia tej panoramy uzylem w sumie 5 fotek:

Na miniaturkach widac ze element ze zdjecia A powtarza sie na zdjeciu B ...element na zdjeciu B powtarza sie na zdjeciu C itp itd
Dla porownania:
Panorama robiona w autostitch (program ktory zajmuje zaledwie 1Mb):
A tutaj panorama robiona w PhotoShopie (samo uruchomienie procesu trwa chwilke, nie tak latwo i szybko jak w AutoStitch)
Golym okiem widac roznice swiatla i barw na przejsciach miedzy zdjeciami, wiem ze mozna to zlikwidowac w PhotoShopie ale to jednak chwilke trwa.
Jak dla mnie AutoStitch to swietny program i raczej pozostane przy nim !
Mam nadzieje ze w jakis sposob udalo mi sie opisac caly proces robienia panoramy
W razie problemow prosze pisac w tym wątku
Przepraszam ze pozwolilem sobie takie cuś popełnić
Pozdrawiam i ide spac

[/b]