macciej napisał(a):
lubiefocic, nie obrażaj się, po prostu pytanie było zbyt ogólne aby dać na nie jakąkolwiek inną odpowiedź poza "ustawiamy parametry optymalne pod dany obiekt w danych warunkach".
Innej ogniskowej używa się do robienia panoram, innej do portretów, a innej do ujęcia samego krzyża na Giewoncie widzianego z Gubałówki. Inaczej ustawia się filtr polaryzacyjny gdy słońce wali prosto w obiektyw, inaczej jak jest z boku, a jeszcze inaczej jak jest z tyłu. A jak są chmury i pada deszcz to w ogóle się go nie używa. Innej przesłony używam w południe w dniu słonecznym (znów w zależności od kierunku robienia zdjęcia względem słońca), innej w południe w dniu pochmurnym. Innej w nocy a innej o świcie. Innej w jaskini a innej na szczycie. Wszystko w zależności od zastosowanego czasu i czułości. Trudno mi np. fotografować szybko poruszającego się ptaka w czułości 100 ISO, gdy jest zmierzch, a ja ustawię dużą przesłonę i stosownie do tego długi czas zdjęcia. Inaczej będzie to wyglądać przez reporterskie tele o 15 cm średnicy a inaczej przez tele o tej samej długości, ale o średnicy 5 cm. A jeszcze inaczej przez rybie oko.
Nie da się po prostu na tak ogólne pytanie odpowiedzieć inaczej niż zupełnie ogólnie "ustawiam właściwe parametry". Chyba że celowo chcę zepsuć zdjęcie, ale wtedy też ustawiam właściwe parametry aby to zepsucie uzyskać
wlasnie dlatego pytam, bo ty mi powiesz ze do focenia gor potrzeba szeroki kat, a kazdy z national geographic ze tele

, dlatego wlasnie pytam na jakich Wy focice, a dla odmiany panoramki robi sie na 50mm, ktory jest najszerszym niepowodujacym znieksztalcen
tomasz.kaminski82 napisał(a):
Przy dobrych warunkach staraj się używać najniższego możliwego iso, np ISO 100, przysłona zależy co chcesz fotografować i z jakiej odległości,
Krajobrazy - wysoka wartość np 16
Portretowe z górami w tle - 5,6
Mniejsze ISO mniejsze szumy 
[mniejsza wartość przysłony = mniejsza głębia ostrości]
Z filtrów zastosuj polaryzacyjny przy ładnej pogodzie, wtedy nie przepalisz nieba.
no z ISO to tak, ale gory raczej lepiej focic na f5.6-f8 bo jest wyzsza rozdzielczosc (u mnie na moich obietkywach), na zmienno ogniskowych jest tam zazwyczaj jednak f8-f11
tomasz.kaminski82 napisał(a):
mniejsza wartość przysłony = mniejsza głębia ostrości
widzisz i tu Cie mam hehe, to sa zalozenia idealnego sprzetu ktory nie istnieje
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
mam 28mm * 1.62 = 45mm
dla 45mm i f5.6 przy ostrzeniu na 20metrow+ (raczej blizej nic nie zlapiesz focac gory) ostrosc masz od 9.71 do nieskonczonosci
a wracajac do tego stwierdzenia, to widzisz moze i glebia w teorii jest wieksza, ale nie oznacza to ze zdjecie bedzie bardziej ostre, poniewaz dochodzi do tego rozdzielczosc obrazu
http://img195.imageshack.us/img195/5617/asdasdasdaf.jpg - to jest f5.6 z Canon 300D

z 85mm a im bardziej tele tym W PRAKTYCE mniejsza glebia ostrosci