regedarek napisał(a):
Mam pytanie do panów skitulowców:
Wypraszam sobie! Panie też tu są!

regedarek napisał(a):
Zamierzam w najbliższym czasie ostro wertować internet szukając informacji o konkretnych modelach wiązan nart i innnych potrzebnych sprzętów.
Polecam stronę:
http://www.skitury.fora.pl/regedarek napisał(a):
Chcę je czasami(nie zawsze) zabierać ze sobą w góry najróżniejsze, wszystkie ;] w zimie. W góry jeżdżę dość często raz dwa razy w miesiącu.
Jak spróbujesz to docenisz i jak tylko będziesz w górach to "białe" to narty będziesz ze sobą ciągnął

regedarek napisał(a):
Planuję przeznaczyć na nie około 500 zł. Na początek. Taka cena podobno jest realna z tego co wyczytałem.
Na same narty wystarczy, zgadza się

regedarek napisał(a):
Pierwsze pytanie:
Jakie są najbardziej znane i polecane firmy ;]
Jesli chodzi o narty, to na pewno warto zwrócić uwagę na Dynafita, K2, sporo osób jeździ na Haganach, są one również cenowo ok, ale nie wszystkie modele. BlackDiamonds też ma fajne nartki.
Zastanów sie czy chcesz narty do podchodzenia czy też do zjazdów, co będzie przeważało w Twojej aktywności.
regedarek napisał(a):
- buty - czy wszystkie buty wyglądają tak jak te...
Nie, niektóre są bardziej "kosmiczne". Co do firm produkujących buty to też jest kilka: Dynafit, Scarpa, Lowa, Garmont. Skorupy butów sie różną (nie tylko rozmiarem) ale i szerokością w palcach, na podbiciu, ułożeniem stopy. Prawidłowo dobierając buty powinieneś mierzyć buty kilku różnych firm i zobaczyć które Ci najlepiej leżą. No i później model. Sama jeżdżę w Scarpach F3, bardzo lekkie buty które dodatkowo zginaja się w śródstopiu. Buty turowe w przeciwieństwie do narciarskich służą też do normalnego chodzenia, są ruchome a mają jedynie możliwość usztywnienia ich do zjazdu. Jeśli chcesz na równi chodzić i zjeżdżać to proponuję poszukać lżejszych niz Scarpa Avant (tych na obrazku).
Wiazania to kolejna historia. Ostatnio jest tendencja do wiązań Dynafita, JSW (Jedyne słuszne wiązania

: są bardzo lekkie, na narcie wyglądają abstrakcyjnie: jakieś śrubki, bolce a trzymają doskonale. Polecam. Ine wiązania to na przykład Diamiry, które mają już płytę pod całym butem. Zieżdze, tańsze i też dobre. Mogą byc i Silvretty.
No i zapomniałeś o fokach

Najlepsze są BD ale drogie. Choć w foki warto zainwestować.
A później dalsza zabawa z doborem rozmiaru butów, długości nart.
Ale warto

Powodzenia