jigsaw napisał(a):
Generalnie to ucza, ze przy stanowiskach wpina sie karabinki ustawione przeciwstawnie zamkami i w nie dopiero tasmy. Lepiej sie tego trzymac. Choc oczywiscie tasma na ringach nic nie grozi. Chyba, ze to by byly nie ringi, a spity. Albo tak jak w Twoim przypadku ktos sobie z takiego ringa zostanie opuszczony.
Jakoś nie wyobrażam sobie wsadzać taśme prosto w spita....
zjerzony napisał(a):
Ale Kaśka, jak tyle wędkujesz, to zainwestuj w dwa jakieś tanie, ciężkie, solidne zakręcane do ciorania w skałkach. Zdaje się, że widziałem gdzieś takie po 16 zł. sztuka.
Na większości dróg na jurze są zrobione stanowiska zjazdowe z dwóch ringów i łańcucha i tam wystarczy dołożyć jakiś karabinek albo ekspres. Jak już to raczej kupię zwykle proste karabinki do tego.
Btw skąd wnioskujesz, ze ja dużo wędkuję?

Bo niestety, nie zgadłeś

I szczerze wątpię żebyś gdzieś w Polsce uświadczył zakręcane karabinki po 16zł

jigsaw napisał(a):
Troche inaczej zrozumiales

Mowa o tym konkretnym stanowisku z dwoch ringow. Dwa ringi - dwa karabinki. Wpiete przeciwstawnie zamkami. Dokladniej zamkami na zewnatrz. W kazdy punkt (tutaj ring) - jeden karabinek, w karabinek tasma.
Czyli normalne stanowisko zgodnie ze sztuka. Nie pisalem o dwoch karabinkach w jeden ring.
No ok a jak na drzewie robisz stan i dajesz od razu taśmę to też jest niezgodne ze sztuką?
piomic napisał(a):
jigsaw napisał(a):
Robiles kiedys stanowisko z pieciu punktow plus kontra?
No. Raz.
Jak na kursie wkruwiłem Cabana to mnie tak przeczołgał.

Ja też robiłam z 5 punktów i z kontrą. A jak sobie auto w skalach robię , to daję tak ze 3 punkty. Tak na wszelki.
jigsaw napisał(a):
Co do centralnego punktu. Dwa karabinki stosuje sie przy wedce. Mowa o wedce
I robisz tak?
Bo jakby chcieć tak idealnie zrobić to dając po 1 hms-ie w każdy ring i do tego 2 hms-y do wędki to już mamy 4 hms-y plus 3 osobiste, czyli w sumie 7. Nosisz tyle ze soba?
Tak normalnie to bym dała po 1 zwykłym karabinku do każdego ringa, taśme i do tego jeden hms (owalny stalowy zakręcany) na dół. Wszystko oczywiście ustawione zamkami w odpowiednią stronę. Ja mam taki stalowy karabinek 25kN do wędki specjalnie i uważam , że jeden taki w zupełności wystarcza.
A w ogóle to takie dywagacje przez internet wg mnie mijają się z celem, bo stanowisko to ma byś solidne, bezpieczne i działać tak jak chcemy a nie ładnie wyglądać na obrazku.