PrT napisał(a):
Natomiast absolutnie nie interesowały mnie żadne produkty firmy AKU, która jest dla mnie raczej synonimem tandety (zastrzegam sobie prawo do posiadania takiego zdania Very Happy)...
Na jakiej podstawie tak wnioskujesz?
Mam dwie pary butów tej firmy.
Jedne na zimę w Tatrach AKU Edge:
A drugie letnie podejściówki AKU Camana:
Zarówno z jednych jak i drugich jestem bardzo zadowolony.
Przede wszystkim są bardzo wygodne.
Edge mimo, że są to buty nadające się na zimę (rant pod półautomaty) są bardzo lekkie i wygodnie się w nich chodzi zarówno po asfalcie jak i śniegu.
Moim zdaniem idealne właśnie na Tatry zimą, czy dłuższe wycieczki w Alpy poza sezonem zimowym, gdzie oprócz chodzenia po lodowcach trzeba trochę połazić po dolinach. Używam ich od prawie 4 lat dosyć intensywnie i mam nadzieję, że jeszcze ze dwa sezony mi będą służyć.
Jedyny mankament to dosyć wysoki czubek buta, który przy niektórych rakach utrudnia ich mocowanie.
Czytałem gdzieś w necie, że ktoś nie dał rady na nich zapiąć Sharków CT. Ja miałem przez ponad 2 lata i dawało radę.
Przez to, że but jest wykonany z lekkich materiałów nie jest to but pancerny jak np. LS Nepal.
Jeżeli ktoś chce w zimie łoić trudne drogi wspinaczkowe, to zdecydowanie odradzam. Nie do tego służą te buty. Ale jeżeli mają być używane na łatwiejszych alpejskich letnich drogach mixtowych lub śnieżnych (powiedzmy do II-III) czy w Tatrach zimą (do III włącznie) to moim zdaniem są idealne.
AKU Camana to bardzo fajne podejściówki na lato w Tatrach.
Trzymają się skały idealnie. Na drogi do III włącznie są rewelacyjne.
Poza tym mają fajny bieżnik, który póki nie był jeszcze zdarty trzymał mi się bardzo fajnie na wszelkich stromych trawkach. Nawet mokrych.
Mają natomiast dwa mankamenty. Pierwszy to niezbyt duża wytrzymałość.
Na wierzchu jest sporo szwów, które łatwo się przecierają na skale, przy klinowaniu nogi w szczelinach, itp. Oczywiście będzie to prawie bez znaczenia jeżeli ktoś planuje w nich chodzić tylko po szlakach.
Mimo dosyć intensywnego używania w Tatrach oraz chodzenia w nich po mieście wytrzymały dosyć sporo ze mną. Mam je 2 albo 3 lata.
Drugi problem to brak otoka gumowego i nisko zachodzące wstawki materiałowe. Po jakimkolwiek wdepnięciu w kałuże w bucie od razu robi się mokro.
Zastanawiam się czy nie kupić na lato drugiej pary, bo z tych jestem bardzo zadowolony.
Tak więc podsumowując, jeżeli inne buty tej firmy są tak samo szyte, to zdecydowanie polecam kupowanie AKU.