Hmmm... Szanowna Pania nie jestem, ale moze sie wypowiem, bo mam wtyki w sklepie gorskim
zaczne tak:
Miesiac temu zastanawialem sie nad zakupem soft shella
S. Mieli taki model w bardzo niewygorowanej cenie, bodajze 300zl. Przychodze do sklepu, i nie moge znalezc nic takiego. Pytam sie kolegi gdzie mi schowali moja upatrzona kurtke, a on mi na to ze zwrocili cala partie do producenta. Powod? Z pieciu czy szesciu sprzedanych egzemplarzy - trzy wrocily po miesiacu mniej wiecej - do reklamacji. Wiec oni stwierdzili ze softshell za 300 to podejzana sprawa, i teraz jesli juz sprzedaja to tylko na wyrazne zyczenie klienta. moga sprowadzic. Ale jako ze jest to sklep nieco "na uboczu" - musi bardzo dbac o swoja renome - i za to ich cenie. Bo nigdy sie nie przejechalem na zakupach tamze. No i wiem ze musial byc jakis rzeczywisty powod ze kurtki salewy odjechaly z powrotem do magazynow. Stad wydaje mi sie podejzana kurtka typu softshell za 349 pln...
Co do bergsona - z tego producenta zrezygnowali blisko rok temu. Z podobnych powodow. Firma ta produkowala swietnej jakosci sprzet na poczatku swojej dzialalnosci. Z tego okresu mam np. spodnie tahoe ktore sa nie do zdarcia. Podobnie jak i kurtka i pare innych akcesoriow. Ale kiedy zyskali juz swoja pozycje na polskim rynku odziezy outdoorowej - zrobili dokladnie to samo co campus czy oslawiony alpinus. Produkcja zostala przeniesiona do azji, firma nastawila sie na bardzo masowego odbiorce i zaczal wychodzic przecietny sprzet o kiepskiej jakosci. To jest drugi powod dla ktorego mocno bym sie zastanowil nad ta kurtka.
Nie chce byc tutaj posadzany o jakies kryptoreklamy czy propagande, totez nie podam zadnych konkretnych firm ktore moga byc alternatywa

No i jestem przygotowany na krytyke. Ale to jest moje zdanie. Mysle ze jesli chcemy kupowac sprzet na lata - to nie stac nas na rzeczy tanie.