Cytuj:
-nie przesadzaj z wymyślnością systemu nośnego - niech będzie wygodny ale też w miarę lekki. Ja niestety nieco przesadziłem i czasami zdarza się, że sam plecak waży niewiele mniej niż jego ładunek Very Happy Ale wygodny jest jak cholera:)
- Myślę że dla optymalnego komfortu plecak powinien ważyć ok. 10% masy ładunku. Dla zwolenników L&F może to być nawet 5% przy nieco mniejszym (choć dalej niezłym) komforcie noszenia. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę by za wagę odpowiadał głównie system nośny a nie zbędne bajery i przesadnie pancerny materiał (wbrew pozorom, nawet cienki materiał bardzo trudno zniszczyć)
Cytuj:
-Pas biodrowy też być powinien.
Jeśli nosi się powyżej 5kg to zdecydowanie tak. Na jednodniowe wycieczki już niekoniecznie.
Cytuj:
-Zamknięcie raczej klamrami +ściągacz a nie zamkiem
Jest to nie tylko trwalsze rozwiązanie ale pozwala również na upchnięcie czegoś pod klapę. Zamki zwykle słabo sobie radzą z pakowaniem na chama. Są jednak wygodniejsze (szybsze) w obsłudze. Wg. mnie sprawdzą się tylko w bardzo małych plecakach sportowych.
Cytuj:
-Jeśli lubisz takie gadżety to patrz na kieszeń na bukłak z wodą - mnie to nie przekonało, ale wiem, ze są zwolennicy.
Bukłaka można użyć w każdym plecaku, nie są do tego potrzebne żadne specjalne gadżety. Taka kieszeń bywa jednak przydatna a waży jedynie 10-20g.
Cytuj:
-W lecie docenisz wentylacje pleców - różni producenci równie to nazywają i stosują różne systemy - od kanałów wentylacyjnych po siateczki dystansowe, ale ogólnie zasada jest podobna - umożliwić możliwie swobodną cyrkulacje powietrza a przez to szybsze odparowywanie potu.
Wentylacja zwiększa komfort cieplny. Jestem jednak przeciwnikiem systemu z siateczką. Utrudnia on pakowanie (łukowaty kształt plecaka) przenosi ciężar dalej od pleców (gorsza stabilność, ciężej się niesie) zwykle plecak z takim systemem bardziej się telepie. No i oczywiście jest to znacznie cięższy system od tradycyjnych.
Cytuj:
-Pomimo iż przyjmuje się, że najbardziej uznanym materiałem do produkcji plecaków jest Cordura (DuPondu) nie musisz za bardzo obawiać się innych materiałów. Mimo iż obecnie często są bardzo cienkie i wydają się delikatne potrafią być naprawdę wytrzymałe.
Dokładnie. Materiał nie ma wielkiego znaczenia dlatego lepiej mieć jak najcieńszy. Nawet te przezroczyste wytrzymują bardzo wiele. Unikaj grubej cordury i podobnych, szkoda to nosić. W plecaku popsują się inne elementy.
Cytuj:
-patrz na gwarancję. Świadczy to pośrednio o wytrzymałości plecaka. Wielu producentów daje bardzo długą a nawet dożywotnią (Karrimor, TNF), chociaż w praktyce nie korzystałem, więc po części może być to tylko chwyt marketingowy:/
Gwarancja jest zwykle chwytem marketingowym. Mnie przez wiele lat praktycznie nie zdarzyło się z niej korzystać w przypadku plecaków.
Zdarzają się drobne usterki (klamry, Suwaki) ale wynikają raczej z własnych zaniedbań niż wad produktów. Uwaga ta dotyczy plecaków ze średniej półki.