m__s napisał(a):
Jak dla mnie 15/17 vs 12 to jest tak marginalna różnica, że generalnie jest to szukanie dziury w całym.
Dla ciebie. Ale dla wielu nie. To praktyka. Nie szukanie dziur. Jeśli ktoś ma 12 to niech je używa. Jeśli nie ma jeszcze ekspresów niech przemyśli oparcie setu o dłuższe tasiemki. Zsumowanie na dłuższej drodze tych 5 cm na iluś tam przelotach czasem daje różnicę. W ciągnięciu liny. Prosta sprawa.
m__s napisał(a):
Całe życie używam 12cm i nie widzę powodu / żadnych plusów używania 17cm.
Ja widzę. Z resztą już je częściowo opisałem. Podstawowy plus to mniejsze przeszytwnienia. Zwłaszcza na długich drogach. Czy drogach o bardziej skomplikowanym przebiegu. Przy wspinaniu na własnej dłuższy ekspres z luźną taśmą powoduje mniejsze działanie ruszającej się liny na kość. A przez to jest mniejsza szansa, że kość przypadkiem wyskoczy. Jedyna wada dłuższej taśmy to dłuższy lot. Ale to się eliminuje stosując tam gdzie potrzeba krótsze ekspresy. No i kilka gram więcej. Ale to w przypadku wspinania na drogach sportowych nie ma aż takiego znaczenia.
m__s napisał(a):
Jakie zaczenie?
Już to przecież opisałem. Nawet kilka razy. Znaczenie ma tam gdzie możesz przy locie uderzyć w coś co jest niżej. Albo przyglebić. Tam gdzie nie ma takiego ryzyka można z powodzeniem stosować dłuższe ekspresy.
m__s napisał(a):
Przecież jeśli wpinasz wszędzie takie same ekspresy czy to 12cm czy 17cm to lot prawie zawsze będzie taki sam. Różnica 5cm to żadna różnica. Lot przecież i tak wyłapuje głównie asekurant / lina.
To też już opisałem. Czasem kilka cm na starcie czy gdy pod nami jest coś w co możemy uderzyć robi różnicę. I tam dajemy krótki ekspres albo czasem wręcz tylko zakręcany karabinek. W innych miejscach można dawać dłuższe bo loty są bezpieczniejsze. A i zmniejszymy sobie ewentualne przesztywnienie całego układu.
m__s napisał(a):
Jak ktoś jest za słaby, aby zrobić ruch to niech doładuje, a nie szuka pomocy w sprzęcie
Nie patentowałeś nigdy drogi na limicie? Czasem wtedy przydaje się ściągnięcie czy wpinka z ekspresa. A szeroka, sztywna taśma to ułatwia.
Też na początku miałem wszystkie ekspresy krótsze. Po latach już bardziej świadomie podchodzę do zakupów.
Ale każdy sobie zakupi co zechce.