Cytuj:
- podeszwa "podklejona" do reszty buta - nie ufam takim rozwiązaniom- znajomy rozwalił dość szybko kilka podobnych (2 x HiTec i 1 x La Sportiva). Przyczyna- rozklejenie przy podeszwie.
Nie wiem ile już par tego typu butów używałem. Prawie wszystkie adidasy się tak robi. (Czyli firmy dresiarskie mają w tym największe doświadczenie). Buty rozpadały mi się na różne sposoby ale nigdy podeszwa nie odkleiła się od reszty buta.
Cytuj:
- boczne "skrzydła" i sznurówki połączone z cholewką jakimiś cienkimi tasiemkami - ciężko mi sobie wyobrazić jak ten but miałby przetrwać pod względem wytrzymałości choćby beskidzkie wiosenne błoto.
Nie wiem czy do butów strzelasz z granatników ale dla przykładu tak nędzne(zdjęcie poniżej), cienkie siateczkowe adidasy wytrzymały ponad 900km biegania w terenie głównie po błocie, także zimą bez żadnego pęknięcia, rozdarcia czy rozklejenia.

W porównaniu do bucików ze zdjęcia. Te winter Hiker wyglądają na super pancerne. (Zdjęcie jest nowych z netu ale jak Ci zależy to zrobię fotkę moich i ocenisz stopień zużycia)
Cytuj:
Po pierwsze- te Hanzle należą do jednych z bardziej miękkich jeżeli chodzi o buty na Vibramie.
Ale i tak za twarde
Cytuj:
Po drugie- sztywna podeszwa oznacza co prawda mniejszy komfort dla łydki, za to większy dla podeszwy stopy.
Może dla ciebie. Ja mam odmienne zdanie, ale to już zależy od przyzwyczajeń a także siły mięśni stopy.
Cytuj:
Po trzecie- możliwe że za rok, dwa, cykpyk zdecyduje się na zakup raków- w przypadku Hanzli (lub innego, podobnego obuwia trekkingowego) będzie miał je do czego podpiąć. W przypadku adidasów będzie musiał wydawać kasę na nowe buty.
Do adidasów(nawet niskich!) też można podpiąć zwykłe raki paskowe, były przypadki na forum. Poza tym firma kathoola produkuje specjalne wersje raków do bardzo miękkich butów biegowych.
Cytuj:
Mogłeś to dodać, bo to wiele zmienia...Smile
Tylko moje stwierdzenie "nie są wybitnie przyczepne" oznacza że są równie przyczepne co większość wibramów. Po tatrach poruszam się (latem) w podejściówkach na gumie 5.10 więc to do nich porównuję przyczepność.
Cytuj:
Czyli membrana wklejana po zszywaniu?Smile Innej możliwości nie widzę no ale też mało znam się na technologi szycia...Smile Nawet jeżeli jest jak mówisz to ta zewnętrzna szmata nasiąka szybko i but raz, że jest cięższy a dwa że bardziej wychładza stopę.
Nie wiem jak jest w tym modelu ale jest to możliwe gdyż miałem kiedyś buty o podobnej konstrukcji. (od wewnątrz nie było praktycznie szwów.)
Zewnętrzny materiał wygląda akurat na taki co zbyt szybko nie nasiąka. Po dłuższym czasie skóra też nasiąknie.
Cytuj:
Jako, że jest to Twoje zdanie to pozwolę sobie go nie komentować, ale jednocześnie się z nim nie zgodzić.
Moja opinia oparta jest na użytkowaniu kilkunastu produktów na różnych membranach, zwykle jednak były to membrany z wyższej półki a nie no name więc może tu jest coś na rzeczy. Poza tym wydaje mi się że tak duży koncern stać na użycie przyzwoitej membrany bo zapewne koszty produkcji się specjalnie nie różnią a chodzi jedynie o kwestię posiadania danej technologii. Nie pamiętam już czy używałem kiedyś membrany climaproof.