Witam wszystkich ,
Więc zacznę od tego skąd się tu wziąłem na tym forum ,gdyż jest to mój pierwszy post
Siedzę w Kościelisku 3 dzień,moją pierwszą przygodę z turystyką górską zacząłem od Szymoszkowej po Giewont niebieskim i żółtym przy 30 cm miękkim śniegu

Wrażenia niesamowite,zapał przerósł samego mnie...
Kolejny wypad to Polanica do Morskiego,oraz Wielki Staw czerwonym i tu zrobił się problem...
Właśnie buty -za pierwszym dniem lipne trekkingi przemokły a za drugim nie wyrobiły na śliskim ubitym śniegu,musiałem się zawrócić z połowy drogi,wolałem nie ryzykować...
I z uwagi na to że na kolejny wypad szykuję się już w 2 połowie lutego,potrzebuję rady co do zakupu butów...
Z uwagi na to że od pierwszego kroku zakochałem się w gorach,budżet nie gra roli (no moze nie bez przesady ,10000 za buty to troche za dużo,ale 1000 spokojnie:)) ,aczkolwiek zależałoby mi na tym aby sie dopasowały do raków automatów,na wycieczki wysokogórskie (Tatry Polskie,Słowackie,Alpy,może i Mount Blanc) latem i zimą.
Mam duży problem z haluksem i boje się też że mogę mieć z tym problem przy dłuższych wyprawach,dlatego może ktoś da jakąś rade...
Zamierzam zdobyć kolejnym wypadem Wielki Staw i Rysy i nie chciałbym żeby buty pokrzyżowały mi plany

Tak przy okazji zamierzam też kupić czekan(nie znam "instrukcji" aczkolwiek podczas ostatniej wyprawy w kilku miejscach przydałby się,patrząc na użyteczność) oraz właśnie raki i plecak,tak aby na przyszły zimowy sezon być w pełnej gotowości

Ktoś pomoże w doborze sprzętu do tych warunków?? wydając porządną kasę na sprzęt chciałbym uniknąć błędów po drodze...
Jestem ze śląska ,ale nie ma też problemu z zakupami po drodze do Zgorzelca czy też Bohumina,jestem kierowcą

Aha jeszcze jedno,pokochałem góry całym sobą i chciałbym w nich spędzać każdą wolną chwilę dlatego sprzęt do intensywnego użytku

Dzięki za wszelkie rady i do zobaczenia na szlakach

P.S powiedzcie mi warto przyłączyć się do PTTK?