Jeszcze trochę dorzucę, żeby wyczerpać temat a do tego mam skłonności do gawędziarstwa.
1. Będąc w Anglii nie wiem jakie sklepy w Polsce oferują lornetki. Tutaj w UK Jessops ma sporą sieć sklepów fotooptycznych z dobrym wyborem lornetek. Warto się wybrać, popróbować, wybrać i ... kupić od kogoś innego taniej w internecie (ciekawe kiedy zamkną Jessops'a).
Tutaj link do ich głównej strony :
http://www.jessops.com/
a tutaj specjalnie do lornetek :
http://www.jessops.com/Store/c3610/1-3280-3610/Home/Binoculars--and--Scopes/Binoculars/details.aspx
Możesz poszperać i sprawdzić ceny i parametry.
2. Nim zaczniesz cokolwiek testować
musisz wiedzieć jak w lornetce ustawić ostrość. Wbrew pozorom nie wszyscy wiedzą jak to dobrze zrobić. Normalna lornetka ma dwa pokrętła (zoom ma więcej). Jedno główne jest z reguły gdzieś pośrodku między dwoma okularami. Drugie zwykle oznaczone jakoś tak "- 0 +" jest z reguły na jednym z okularów (tych końców od strony oczu). Jak masz wadę wzroku i nie wiesz co należy zrobić z -0+ to nigdy dobrze nie ustawisz ostrości (i będzie Ci się wydawało, że lornetka jest do d...). Dlatego to takie ważne. Załóżmy, że jesteś krótkowzroczny i nosisz okulary. Wtedy wiesz jaka jest Twoja wada wzroku i jak mocne masz szkła. Upraszczając nieco szkła lewe i prawe mogą mieć różną moc bo Twoje oczy mogą mieć różne wady. Np. lewe +2.5 dioptrii a prawe +3.5 czyli różnica mięzy nimi to 1 dioptria. Lornetka jest jak okulary. Wyobraź sobie, że oba szkła masz takie same, np +2.5. Wtedy dobrze będziesz widział lewym okiem ale prawym już nie. OK. Teraz dostajesz okulary, które mają oba szkła +3.5. Teraz prawym dobrze widzisz ale lewym nie. W lornetce główne pokrętło zmienia ostrość dla obu oczu tak samo a to pokrętło -0+ pozwalana na korektę różnicy pomiędzy oczyma, w naszym przykładzie tej 1 dioptrii. Załóżmy, że pokrętło -0+ jest na prawym okularze. Zamykasz prawe oko i głównym pokrętłem regulujesz ostrość aż dobrze widzisz lewym okiem (w przykładzie ustawiasz sobie tak, że to oko z +2.5 dobrze widzi). Teraz zamykasz lewe oko a otwierasz prawe i nie ruszasz już głównym pokrętłem tylko zaczynasz regulować pokrętłem -0+ dopóki prawe oko dobrze nie widzi (robisz korektę o +1 dioptrię). Teraz możesz otworzyć oczy bo to koniec regulacji. Ustawienie pokrętła -0+ jest dla każdej osoby nieco inne. Nawet dla Ciebie może się zmieniać jeśli różnica mocy między Twoim oczyma się zmienia w czasie. Wiedząc jak ustawić -0+ możesz prztestować różne lornetki (w każdej z nich musisz wyregulować tą różnicę).
3. Dobra zasada to :"jestem za biedny żeby kupować tanie rzeczy". Często ją stosuję ale nie zawsze. W UK kupiłem sobie za grosze w TKMaxie drugą lornetkę. Mała, tania, firmy Praktica. Trochę takie badziewie ale ... mozna ją wrzucić do plecaka i nie martwić się, że się ją zaleje albo rozbije bo kosztowała grosze. Na wycieczki górskie to względnie dobry wybór. Chcesz coś co się przyda w innych sytuacjach, np. na koncercie, do podglądania Bernadetki

, czy obserwacji astronomicznych (
nigdy nie patrz bez filtrów na Słońce

, no chyba że Słońce Sudetów

) to kup coś droższego. Droższy sprzęt bedzie miał, na przykład, lepszą, jaśniejszą optykę bez zniekształceń, przyciemnień i innych aberracji itp, będzie lżejszy, łatwiejszy w obsłudze, z dodatkowymi filtrami, z dobrym twardym futerałem, korpus zalany w gumie dla ochrony, być może ze stabilizacją obrazu (!) itd.
4. Jak z każdym sprzętem (butami, plecakami, itd) najlepiej jest wypróbować. W PRL lornetki były w sklepach myśliwskich i fotooptykach. Czasy się zmieniły więc musisz wyszukać właściwy sklep gdzieś lokalnie. Radzę sprawdzić różne modele, żeby wiedzieć o co wogóle chodzi. TEST 1. Poproś o tanią i drogą o tych samych parametrach np 7x35 i porównaj. TEST 2. Przetestuj różne powiększenia przy tym samym rozmiarze soczewek, np 5x35, 20x35 i jakiś zoom np 7-15x35. Zauważ zmiany w polu widzenia, jasności obrazu i wpływ trzęsienia rękami. Spróbuj podeprzeć ręce na czymś i zauważ różnicę. TEST 3. To samo powiększenie ale różne rozmiary soczewek, np. 10x35 i 10x50. Zauważ różnicę w jasności obrazu. Na koniec popróbuj co Ci tam jeszcze wpadnie w oko, najlepiej jakieś mniejsze kieszonkowe modele i będziesz gotowy podjąć decyzje co do kupna.