Witam wszystkich serdecznie,
W skarpetach trekkingowych można zauważyć pewną prawidłowość, czym więcej mają coolmaxa tym są cieńsze - niby jest to zrozumiałe, w końcu mowa tu o skarpetach na raczej cieplejsze dni. Skarpety takie, co prawda posiadają odpowiednie wzmocnienia w miejscach narażonych na obtarcia, ale i tak ogólnie są cieńsze.
No i tu czai się pewien problem (być może dotyczy on głównie osób o znacznej masie własnej - do takich się zaliczam), otóż takie skarpety zupełnie nie amortyzują (nie dają poczucia miękkości pod stopami) w porównaniu do tradycyjnych sportowych skarpet bawełnianych.
Dlatego myślę - nie wystrzegajmy się tak tej bawełny - najlepiej by było znaleźć złoty środek - gruba bawełniana podeszwa skarpety a reszta niech sobie jest z tego coolmaxa, tylko czy ktoś takie coś produkuje, no i jak się takie rozwiązanie będzie miało w kontekście podatności na odparzenia, czego nikt chyba nie chce.
Reasumując, ja osobiście wolę mieć miękko pod stopami, nawet kosztem trochę większej ciepłoty w bucie. I tak na lato proponuję skarpety naszej rodzimej firmy
NORDHORN - model
Trekking Summer, do nabycia w cenie 19zł w firmie ASPORT (
http://www.asport.pl), wystawiają się też na ALLEGRO.
Co do firmy NORDHORN - właściwie jest to marka stworzona przez starą renomowaną firmę skarpeciarską TEX-STA (
http://www.texsta.com.pl) z miasta Łodzi. Żeby jeszcze bardziej ubarwnić znajdziecie te same skarpety w sklepach Hi-Mountain, tylko że z ich logo i za cenę 29zł.
Pewnego razu będąc w Hi-Mo oglądałem te skarpety i bardzo mi się spodobała ich konstrukcja, spojrzałem z tyłu na metkę a tam - producent TEX-STA Łódź

, zapomnieli zakleić to ceną, ale w końcu to nie tajemnica, że tak to się praktykuje, to coś jakby marka ARO w MAKRO

- różni producenci wytwarzają swoje produkty dla "jedynej słusznej marki"

, a tak na serio to nie mam nic przeciwko temu, wręcz przeciwnie - cieszy mnie to, że nasi producenci są tak dobrzy i wysoko cenieni - że mogą produkować dla "wielkiego Hi-Mo", - tylko, że lans na ścieżce będzie mniejszy

.
Pozdrawiam,