Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pn kwi 21, 2025 6:26 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 7:52 pm 
Stracony

Jędruś napisał(a):
I na marginesie. Z uporem maniaka w koło powracasz do tych samych spraw. Sobie z życia piekło robisz i innych zadręczasz.
Spokojnie. Ludzie z uporem maniaka myśleli, mówili o tym co w Polsce złe przez całe dziesiątki lat, i działali aby to zmienić. Ja należałem do takich żołnierzy zawodowych WOP, którzy byli niepokorni i nie ze wszystkim się zgadzali. Dlatego na przykład przydział mieszkania odwlekano mi w nieskończoność, kiedy odwiedzała mnie żona tułalismy się po hotelach i prywatnych kwaterach, a w pewnym momencie musiałem pożegnać się z WOP-em i górami... I wreszcie zamieszkałem razem z żoną. Dalej jednak robiłem swoje, co było nawiasem mówiąc niektórym nie na rękę, a o czym świadczy zachowane w moich archiwach pismo.

Obrazek

W 1981 przystąpiłem do grupy reaktywującej nie chciane przez ówczesne władze Towarzystwo Tatrzańskie i pełniłem funkcję członka Zarządu Tymczasowego TT w Poznianiu. O tamtych trudnych czasach można przeczytać w Pamiętniku PTT...

Gdyby wszyscy siedzieli cicho nic by się niezmieniło. A że po tych przemianach nie wszystko toczy się jak miało się toczyć... No coż, trzeba dalej mówić, pisać i działać. W każdym razie nie można siedzieć cicho jak pokorne cielę i przytakiwać naszym "mądrym" władcom, że tak być musi, bo tak jest dobrze i tak być powinno.

Wiesz co mnie i wielu denerwuje? Naczelny knot prawny jakim jest Rozporządzenie Rady Ministrów dotyczące bezpieczeństwa osób przebywających w górach. Rozumiem, że argumenty bezpieczeństwa od biedy by mogły mieć zastosowanie dla wycieczek zimowych, i to tylko w odniesieniu do wycieczek z nieletnimi. Chociaż i w tym przypadku to chyba największy problem jest z nieodpowiedzialnymi rodzicami, którzy ciagają małe dzieci zimą w wyższe partie gór i nieraz się to źle kończyło, a to już nie podlega "przepisom o wycieczkach". W przypadku jednak wycieczki latem drogą jezdną przez np. Rezerwat "Torfowisko Izerskie" to już uważam stosowanie "argumentów bezpieczeństwa" za grubą przesadę, bo dużo bardziej niebezpieczne jest chodzenie po ulicach miasta, gdzie można zostać potrąconym przez pojazd prowadzony przez pijanego kierowcę..

W czasach szkolnych dużo chodziłem po Tatrach, Beskidach i Sudetach, zarówno w gronie kolegów jak i pod opieką nauczycieli. Nie wydaje mi się, aby wycieczki z nauczycielami były bardziej niebezpieczne niż gdy szliśmy sami. Żadnych problemów nigdy nie mieliśmy, a obozów wędrownych i wycieczek zaliczyłem wiele i wiele sam prowadziłem jako przodownik turystyki górskiej PTTK. Zobacz => http://forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=2705

Wielkopolski Klub Przodowników Turystyki Górskiej PTTK organizuje zloty, rajdy i wycieczki szkoleniowe dla kadry przodowników. Przodownicy turystyki górskiej PTTK mają uprawnienia do organizowania i prowadzenia wycieczek górskich nadane przez KTG ZG PTTK, ale w świetle obowiązujących przepisów te uprawnienia zupełnie się nie liczą. PTTK "alfą i omegą" wprawdzie nie jest, ale obecnie uprawnienia na przykład przewodnika sudeckiego - jako jedyne słuszne - nadaje urząd marszałkowski woj. dolnośląskiego, a nie sądzę aby to była "większa alfa i omega" niż Komisja Turystyki Górskiej ZG PTTK. I to nas wkurza, bo jak chcemy zorganizować z grupą turystów z ich Klubu wycieczkę gdzieś powiedzmy w Sudetach, to każą nam wynajmować przewodnika "żebyśmy sobie krzywdy nie zrobili". To jest strzelanie z armaty do wróbla!
Jędruś napisał(a):
Nie o Wojtyle była mowa

Nie wykręciaj sie sianem, bo była mowa jak najbardziej. Nawet z komentarzem do archiwalnego zdjęcia.

Lech

Ostatnio edytowano Śr lis 29, 2006 7:57 pm przez Lech, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 7:56 pm 
Stracony

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Kajam się...

ps: :rofl_an: :rofl_an: :rofl_an:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 8:07 pm 
Stracony

piomic napisał(a):
Kajam się... ps

Te cyniczne figurki potwierdzaja tylko, że lektura nieco obszerniejszych tekstów jest dla Ciebie zbyt czasochłonna aby w ogóle zechcieć coś przeczytać. Dlatego kompletnie nic nie zrozumiałeś. Po prostu nawet nie przeczytałeś. Bo co mogłeś przeczytać, a tym bardziej zrozumieć w ciągu czterech minut, jakie dzielą nasze posty? No ale niestety niektóre typy tak już mają i takimi zapewne juz pozostaną.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 9:08 pm 
Stracony

A ile ty przeczytasz w 4 minuty? Bo ja "trochę" jednak zdążę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 9:15 pm 
Stracony

piomic napisał(a):
A ile ty przeczytasz w 4 minuty? Bo ja "trochę" jednak zdążę.

Przeczytać to możesz trochę zdążyć, ale zrozumieć - z tym już gorzej...

Lech

Ostatnio edytowano Śr lis 29, 2006 9:43 pm przez Lech, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 9:25 pm 
Stracony

:geek:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 9:43 pm 
Przypadek beznadziejny

piomic napisał(a):

:rofl_an: Oj Piomic :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 10:01 pm 
Uzależniony ;-)

piomic napisał(a):

:faint: :wink:

http://pl.youtube.com/watch?v=P6-fvNX_lFo

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:01 am 
Stracony

Czy poza wklejaniem durnych obrazków potraficie jeszcze czytać i myśleć? Potaficie zrozumieć ówczesną sytuację lat 80-tych i odpowiedzieć na pytanie z czyjej inicjatywy, w jakim celu i dla czyjej wygody zamknięto dla turystów szlak prowadzący "Drogą Jubileuszową" (vide przedstawione wyżej pismo z podziękowaniem)? Jakie uciążliwości dla turysty wynikały z zamknięcia tego szlaku? Jakiej instytucji było nie na rękę, że moje interwencje walnie przyczyniły się do podjęcia decyzji o jego otwarciu?

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:19 am 
Stracony

Obywatelu Piomic czy jesteś w stanie zdiagnozować pacjenta ? Cechy charakterystyczne schorzenia: walka z mafią ( szarlotka, kawa, schabowy i męczenie turystów masowych ) oraz promowanie jednostki - kult jednostki własnej ( obustronne wysyłanie pism z dużą ilością pieczątek ).

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:55 am 
Stracony

Łukasz T napisał(a):
Obywatelu Piomic czy jesteś w stanie zdiagnozować pacjenta ? Cechy charakterystyczne schorzenia

Może byś się zajął własnymi schorzeniami, skoro nie potrafisz na forum o tematyce górskiej zainteresować się tematem górskim i przedstawionymi przeze mnie faktami, jakie kiedyś miały miejsce w polskich górach?

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 3:06 pm 
Zasłużony

Lech napisał(a):
Może byś się zajął własnymi schorzeniami, skoro nie potrafisz na forum o tematyce górskiej zainteresować się tematem górskim i przedstawionymi przeze mnie faktami, jakie kiedyś miały miejsce w polskich górach?

Nie było też słodko tuż po stanie woiennym pojechałem do Kudowy Zdroju jak tylko wyszedłem ze stacij odrazu kontrola dokumentów i zanim dotarłem do Błędnych Skał to ze trzy razy byłem kontrolowany i na dodatek jeden gościu za mną łaził pewnie myśleli że dam drapaka za granicę :lol: .

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 8:10 pm 
Stracony

Wybacz Lechu, ale nie mam już siły dalej, a przynajmniej o tym, z Tobą rozmawiać. Krótko:
Lech napisał(a):
Ja należałem do takich żołnierzy zawodowych WOP (...)

Broń palna nie służy do odganiania much, a mundur to nie strój dla "niepokornych" i indywidalistów, czyli mniej więcej ludzi naszego sortu. Rozumiemy to obaj dobrze, jak sądzę, ale mam wrażenie, ze z nas dwóch tylko ja zrozumiałem to w porę.

Ludzie mawiają "Służba nie drużba". I trza ludzi słuchać. I tyle.

Wobec powyższych przykro mi, że musiałeś się tułąć. I to podwójnie przykro. Ale był to Twój wybór, bo nikt z Ciebie zawodowego trepa na siłę nie zrobił.

Z tym niebieskim szlakiem... OK. Ktoś cos palnął, zwróciłeś uwagę, że można inaczej, więc to odkręcił. To normalne wśród normalnych ludzi. Tyle dobrze, że nie trafiłeś na jakiegoś uparciucha.

Nie chodzi o to, żeby siedzieć pokornie jak ciele. To jest jakoś tak: jeżeli uważasz, że jakiś zapis prawny (ustawa, rozporządzenie, decyzja...) narusza czyjś interes prawny (czyli oparty na prawie) wtedy uzasadniasz owo domniemane pogwałcenie prawa (na guncie prawa, czyli paragrafów !) i drogą prawną dążysz do zmiany owego zapisu. Najlepiej nie samemu (związek, stowarzyszenie, komitet...). I trzeba to robić konsekwentnie i uparcie, tak by nie popaść w to, co prawnicy i mechanicy nazywają "zmęczeniem materiału". Dobrze jest wtedy sprawę jakoś z głową nagłośnić, tak żeby jak najwięcej ludzi o tym wiedziało, żeby był szum. Uporczywe zarzucanie netu i lokalnych gazet swoimi żalami, zaznaczam: żalami, nic nie zmieni. Przynajmniej nie na lepsze.

Tak w ogóle, to uważam, że masz w tym wiele racji.

Lech napisał(a):
Jędruś napisał(a):
Nie o Wojtyle była mowa

Nie wykręciaj sie sianem, bo była mowa jak najbardziej. Nawet z komentarzem do archiwalnego zdjęcia.

No dobra, niech Ci będzie: BYŁA. W kontekście szerszego zagadnienia. Sztama ? :wink:

Dobranoc :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:15 pm 
Stracony

Jędruś napisał(a):
Wybacz Lechu, ale nie mam już siły dalej, a przynajmniej o tym, z Tobą rozmawiać. Krótko:
Lech napisał(a):
Ja należałem do takich żołnierzy zawodowych WOP (...)
Broń palna nie służy do odganiania much, a mundur to nie strój dla "niepokornych" i indywidalistów, czyli mniej więcej ludzi naszego sortu.

Demagogia w klasycznym wydaniu...

Jędruś napisał(a):
Rozumiemy to obaj dobrze, jak sądzę, ale mam wrażenie, ze z nas dwóch tylko ja zrozumiałem to w porę.

Łatwo teraz mówić "ja zrozumiałem to w porę" o tyle, że znalazłeś się w innych czasach i w innych warunkach. A ja musiałem i nie miałem wyboru. Dostałem przydział do WOP-u do odbycia służby zasadniczej, a potem jeszcze zostałem zmuszony do dalszej służby zawodowej (nadteminowej) i nie było dyskusji. Miałem może zdezerterować i wyruszyć z kałasznikowem na siedzibę Dowództwa Brygady WOP? Starałem się robić wszystko, aby mnie wypieprzyli do cywila i w końcu się udało. No ale Ty jednak urodziłeś się chyba dobre 20 lat później, więc co tam możesz wiedzieć?

Dziś niestety jest wielu takich "mądrych", którym się wydaje, że w tamtych czasach było takie proste i łatwe podejmowanie własnych wyborów, a którzy w ocenie tamtych czasów posługują się prymitywną demagogiczną argumentacją...

A tak nawiasem mówiąc z tym moim sukcesem otwarcia "Drogi Jubileuszowej" na trawersie Śnieżki to była krótka radość, i nie jedyna taka historia. Po 13 grudnia 1981 r, tego szlaku nie tylko, że nie otwarto, ale pozamykano wiele innych. I wcale nie znaczy to, że nie warto było walczyć z ówczesną machiną biurokratyczno - urzędniczą, że nie warto walczyć z dzisiejszym urzędniczym "betonem" o prawo do swobodnego poruszania się po szlakach.

Jak wcześniej wspomniałem w tym samym okresie przystąpiłem do grupy reaktywującej Towarzystwo Tatrzańskie i pełniłem funkcję członka Zarządu Tymczasowego TT w Poznaniu. A po 13 grudnia zakazano nam działalności. Długie lata przyszło nam jeszcze czekać, zanim Polskie Towarzystwo Tatrzańskie mogło działać oficjalnie... I co? Nie warto było przed 13 grudnia 1981 r. występować z jakimikolwiek inicjatywami, bo wydawało się, że nie mają szans na urzeczywistnienie? A jak widać dziś PTT jest organizacją posiadającą kilkanaście Oddziałów w całym kraju. Wiele z nich działa bardzo prężnie, może pochwalić się wieloma sukcesami...

Lech

Ostatnio edytowano Cz lis 30, 2006 9:29 pm przez Lech, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:21 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
z dzisiejszym urzędniczym "betonem" o prawo do swobodnego poruszania się po szlakach

I kto to mówi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:26 pm 
Stracony

Jeszcze jedno. Z historią reaktywowania PTT, ze szczególnym uwzględnieniem Oddziału Poznańskiego, można zapoznać się na stronie => http://pttpoz.republika.pl/histptt.htm

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 10:48 pm 
Przypadek beznadziejny

Jacek napisał(a):
Lech napisał(a):
z dzisiejszym urzędniczym "betonem" o prawo do swobodnego poruszania się po szlakach

I kto to mówi.

Śmiesz pytać :!: :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 12:09 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
(...) więź narodu z wojskiem (...)

Sporo ostatnio się mówi o "więzi wojska z narodem"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1