Łukasz T napisał(a):
P.s. Co to jest "brać górska" ?
podaje def.
grupa osobników poddająca się permanentnie delektowaniu produktów otrzymanych w procesie destylacji lub też innych płynów o podobnym działaniu
degustacja musi się odbywać na terenie górzystym, zwyczajowo przyjęło się graniczną wysokość 1000 m npm
brać górska dzieli się na podgrupy w zależności od wysokości, na której operują
i tak:
- brać reglowa - często spotykana w świerkowych lasach porastających zbocza niewielkich pagórków
w zasadzie powinno się rozróżnić brać dolno i górnoreglową, w rzeczywistości oba środowiska przenikają się nawzajem dlatego granica po między nimi się zatarła
- brać kosówkowa - to dość elitarna i zamknięta grupa, można ich rozpoznać po klejących się od żywicy dłoniach
- brać halna - degustują leząc pokotem na halach lub częściej w schroniskach i wokół nich, to najliczniejsza grupa
- brać turniowa - rzadko spotykana, bardzo ekstremalna grupa, dla niektórych trudny, turniowy teren jest do pokonania dopiero po całonocnej degustacji