Wydaje mi się że jeden pytał o buty trekingowe, o drugi opowiadał o wspinaczkowych...
BTW. Mam trzecią parę wspinaczkowych Saltica. Nie ukrywam, że kryterium wyboru było zawsze bardzo przyziemne... Najbardziej zadowolony byłem z mojego pierwszego modelu - Joker się chyba nazywał.
Kiedyś rozpaczliwie szukałem w Polsce modelu Saltic Klassik, bo mi kolega polecił jako bardzo dobry model na proste tatrzańskie drogi wspinaczkowe (sztywne, za kostkę), ale za cholerę nie można go było w Polsce dostać, miałem już zamawiać u dystrybutora na Polskę (wtedy był takowy) ale nie miałem już czasu, skończyło się na Spiritach. Teraz za karę mam w górach nie tylko niebieskie skarpetki ale i stopy. Poza tym, but jak but, nieskomplikowany, w miarę wygodny, ale miękki jak jasna cholera. Czyli w sam raz dla takich jak ja - typowy but wspinaczkowy dla początkujących wspinaczy... Tu jest całkiem rzetelny wynik testu:
(
http://adrenalina.onet.pl/0,655,1754,73 ... porty.html)
O tych trekingowych butach Saltica to się właśnie dowiedziałem, że Saltic w ogóle takowe robi i coś mi sie wydaje, że chyba od niedawna? Ale cena jak spojrzałem na stronkę, też całkiem, całkiem atrakcyjna...
Polecam też stronę
www.saltic.cz, mniejsza o informacje których mało, za to jest bardzo śmiesznie.