Jakiś czas temu wrzuciłem temat o tym jak budowałem z gipsu model Krywania. Wyszedł nieźle, nabrałem doświadczenia, więc postanowiłem zrobić coś większego. Nadal Tatry, tym razem najwyższa część Wysokich, obejmująca obszar od Batyżowieckiego Szczytu do Przełęczy pod Kopą i cztery najwyższe szczyty (piąty w kolejności, czyli Wysoka nie załapał się już na tą mapę). Podstawą mapy jest poziomica 1300 m n.p.m. (wybrałem taką, bo gdyby np. wziąć 1000 m za podstawę to obszar mapy rozrasta się bardzo mocno powierzchniowo, a właściwie nie ma większych i ważniejszych elementów rzeźby terenu). Mapa jest budowana na płycie wiórowej 60X60 cm.
Narazie zamieszczam zdjęcia i opisy do pierwszych etapów budowy. Model nadal schnie, myślę że co najmniej do końca tygodnia. Dopiero wtedy zabiorę się za wygładzanie, zaostrzenie grani i szczytów no i pomalowanie
Pierwsza część pracy, a więc naklejenie mapy na podstawę, a na mapie dokładne umieszczenie wybranych przekrojów przez teren
Etap drugi, mojego własnego pomysłu - żeby zmniejszyć masę gipsu, a także czas schnięcia całości wszystkie "głębsze" miejsca wypełniłem pianką montażową Tytan

znakomity materiał, ale strasznie się klei i puchnie, trzeba naprawdę uważać z ilością. Po stwardnieniu wypełnia bardzo dobrze, trzeba teraz położyć np. 2 cm gipsu a nie 6 cm, poza tym jest bardzo lekka
Kolejny etap to zamurowanie wszystkiego gipsem, a także modelowanie szczegółów. Trwał ok 2 tygodni pracy, idealną pomocą okazała się książka Ladislava Janigi "Tatry s oblakov" - dzięki lotniczym zdjęciom łatwiej np. zobaczyć układ moren czy progów w dolinach i go wymodelować. Z moich własnych zdjęć robionych z poziomu ziemi ani z mapy z poziomicami nie da się tak dokładnie tego odczytać. Najgorsza była Dolina Staroleśna - porąbany układ fałdów i moren, trudno to dokładnie odtworzyć
No i teraz model jest już z grubsza wymodelowany i "dojrzewa". Zrobiłem zdjęcie odpowiadające mniej więcej widokowi z Tatrzańskiej Łomnicy. Trudno mi wykonać fotkę z pełną głębią ostrości, mam nadzieję że ta jest akceptowalna. Widoczne szczyty od lewej to : Gerlach, Sławkowski, nieostry Świstowy i Jaworowy, dalej Pośrednia Grań, Mały Lodowy, Lodowy, Łomnica, Widły, Kieżmarskie i ponad Rakuską Czubą wyłania się Jagnięcy
I widok od północy, doskonale znany tym który byli w Gorcach, w Białce Tatrzańskiej czy choćby na Głodówce. Szczyty od lewej : Kieżmarskie, Widły, Łomnica (na jej tle Jagnięcy), Durny, Baranie Rogi (na ich tle Kołowy), Lodowy, Jaworowe, Staroleśny, Świstowy, Gerlach (na tle Szeroka Jaworzyńska)
To narazie tyle z mojej relacji z budowy. Model w miarę odpowiada rzeczywistości, co mnie cieszy, bo praca nie poszła na marne. W miarę dopieszczania i malowania będę w tym temacie dodawał kolejne fotki