Jakub napisał(a):
Co do Małego Lodowego-ma powstać tam nowy szlak, prowadzący z Czerwonej Ławki na Lodową Przełęcz. Szlak ma być raczej trudny. Zastanawia mnie, czy w związku z tym szlak przez Czerwoną Ławkę będzie dwukierunkowy, na "jedynym możliwym" wtedy wariancie ze Zbójnickiej Chaty poprzez Czerwoną Ławkę i Lodową Przełęcz do Terinki...Wszystko na to wskazuje, jak nie zrobią z tego ferraty. Czytałem też ostatnio o planach poprowadzenia szlaku z Lodowej przełęczy na Śnieżną przez masyw Lodowego. Na forum
www.tatry.prv.pl pisze, że służby TANAP-u przeprowadzają już remont szlaku na Lodową Przełęcz od strony Terinki, oraz że trwają przygotowania do oddania do użytku szlaku przez Baranią Przełęcz...Ponadto ma powstać szlak z Baraniej Przełęczy na Baranie Rogi ( 2526 m). Dzikość Doliny Dzikiej stoi więc pod znakiem zapytania. Daleko zaawansowane są projekty przeprowadzenia szlaków na Steżki ( 1529 m, Tatry Bielskie) i Płaczliwą Skałę ( 2142m, Tatry Bielskie). Niestety to jeszcze nie wszystko-ma powstać też szlak na Świstowy Szczyt i jakiś park rozrywki na progu Doliny Małej Zimnej Wody. Jak daleko zaawansowane są prace i projekty nie wiem, ale dzikich miejsc i mateczników w Tatrach Słowackich zacznie ubywać...Ponoć 90% Słowaków popiera plan "zrównoważonego rozwoju Tatr". TANAP jednak grzmi, że w zamian za nowe szlaki pozamyka część istniejących, a mało popularnych ( coś za coś?). Wynika z tego, że istnienie niektórych szlaków w Tatrach Zachodnich stoi pod znakiem zapytania ( np. Dolina Jałowiecka, Grupa Siwego Wierchu)...To mnie najbardziej niepokoi. Nie będę już wspominał idiotycznych pomysłów poprowadzenia ferrat dla turystów na ścianach Łomnicy, Zadniego Gerlacha i Galerii Gankowej...Ciekawi mnie natomiast wasza opinia na temat nowych szlaków na Słowacji

No właśnie mija 6 lat i co?> I NICCC.....
Byłem na Sirokiej Vezy w sobote.
Na cala stonke ktora szla.. przy zejsciu spotkalismy tylko 1 pare... i pozniej 2 mlodziakow... ale weszli do pierwszego progu i pozniej zabladzili, bo nagle zapchali sie w scianki juz sporo ponizej wejscia nad Staolesna:) i sie zdziwili ze nas zobaczyli:D
Wejscie 27 min zejscie 25
Pozdrawiam